Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι δολοφόνοι έχουν όνομα

Για τους υπαίτιους του προχτεσινού μακελειού στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για τους δολοφόνους των 8 εργατών στ' αμπάρι του «Friendship Gaz», για τους μακελάρηδες της εργατικής τάξης και τους μηχανισμούς τους, που χτες προσπάθησαν εκ νέου να ματοκυλίσουν το λιμάνι, χτυπώντας τους συναδέλφους των νεκρών, για την εργοδοσία και τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων της, μια μόνο απάντηση υπάρχει: Να πάρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Να τους ξεπατώσουν συθέμελα από την εξουσία. Και μ' αυτό το στόχο πάλης να δέσουν τον καθημερινό τους αγώνα για δουλειά με ασφάλεια, για ικανοποιητικό μεροκάματο με δικαιώματα.

Το κεφάλαιο και τα κέρδη του στάζουν αίμα από την κορυφή ως τα νύχια. Αυτό μαρτυρούν οι χιλιάδες νεκροί και σακατεμένοι στους τόπους δουλειάς κάθε χρόνο. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η ολοένα και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση φτηνού ανειδίκευτου προσωπικού, η παντελής απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η συνειδητή απογύμνωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, μα πάνω από όλα η οικοδόμηση από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού μιας νομοθεσίας πλήρως υποταγμένης στην εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των καπιταλιστών, είναι η κρεατομηχανή που αλέθει τη δύναμη, την ακεραιότητα, την ίδια τη ζωή του εργάτη.

Τώρα, την ώρα της οργής, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν με ακόμα πιο καθαρό μυαλό: Αυτοί που δολοφόνησαν τους 8 στο Πέραμα, αυτοί που δολοφονούν κάθε χρόνο στη χώρα μας πάνω από 100 εργάτες και αφήνουν σακάτηδες και μόνιμα ασθενείς από επαγγελματικές ασθένειες εκατοντάδες και χιλιάδες, είναι οι ίδιοι που την επομένη έπνιξαν με δακρυγόνα το Λιμάνι. Απέδειξαν και πάλι ότι ο ηθικός και ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος είναι η εργοδοσία, η κυβέρνηση και τα κόμματά της. Γιατί, όλοι τους είναι μια παρέα. Πάνε μαζί, όπως το νύχι με το κρέας. Αυτοί που αφήνουν ασύδοτους τους εργοδότες, αυτοί που στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας έχουν διαθέσει ελεγκτές λιγότερους από τα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι οι ίδιοι που τώρα ετοιμάζονται να πετσοκόψουν τη λίστα των ΒΑΕ, να καταδικάσουν σε αργό θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες. Είναι οι ίδιοι που νομοθετούν το 65ωρο, τους αντιασφαλιστικούς νόμους, τη «διευθέτηση».

Αυτές τις στιγμές όλοι κρίνονται. Και είναι υπόλογοι στην εργατική τάξη όσοι μπροστά στις σορούς των 8 παλικαριών επιχειρούν να αποδώσουν το μακελειό στην «κακιά την ώρα». Είναι υπόλογοι όσοι φοβούνται ή συνειδητά αρνούνται να δείξουν με τεντωμένο το δάκτυλο το δολοφόνο, το κεφάλαιο και την πολιτική που το υπηρετεί. Είναι υπόλογοι εκείνοι που μόλις τα φώτα σβήσουν, θα γυρίσουν στα γνωστά τους λημέρια, εξωραΐζοντας μια δολοφονική πολιτική που δε φτιασιδώνεται, παρά μόνο ανατρέπεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ