Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Πανδώρα» παρασιτεμένη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια φωτογραφία της Αλέκας Παπαρήγα διάλεξε η «Πανδώρα» του «Βήματος», για να αποτυπώσει χτες την παραληρηματική - πια - εξαλλοσύνη του αντικομμουνισμού της. Εβαλε την παρακάτω εμετική λεζάντα: «Ορισμός της Δημοκρατίας: Δημοκρατία είναι να μην εξαρτάται το αν θα περάσεις τα επόμενα τριάντα χρόνια στο κάτεργο από ένα βλέμμα όπως αυτό...». Προφανής ο συνειρμός στην ψυχολογία των αναγνωστών της, στην επέτειο αλλαγής της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας με την αστικοκοινοβουλευτική των μονοπωλίων. ΚΚΕ και λαϊκή εξουσία σημαίνει κάτεργο. Αλλά τι ξέρει, αλήθεια, η Πανδώρα από «κάτεργο»; Πού το έμαθε; Γιατί σ' αυτά ως τώρα μόνο κομμουνιστές και ριζοσπάστες λαϊκοί αγωνιστές έχουν κάνει, ακριβώς για τις ιδέες τους και την κοινωνικοπολιτική πάλη για την κατάργηση της παρασιτικής τάξης των αστών. Αυτή, η «Πανδώρα» δηλαδή, εκτός από τα σαλόνια στα οποία συναγελάζεται, τα «φτερά και τα πούπουλα» των καναπέδων και των μαξιλαριών της τι άλλο μπορεί να ξέρει; Αντε και να γράφει παραληρηματικά αντιΚΚΕ. Αυτό και να μην της το αναγνωρίζαμε φροντίζει η ίδια να το θυμίζει καθημερινά. Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Ομοιοί της (δε γνωρίζουμε αν και η ίδια), όπως και η εφημερίδα της που κυκλοφορούσε και στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, τότε ήταν στα σαλόνια των Κουίσλιγκς και των Γερμανών. Το ίδιο και στην περίοδο των μετεμφυλιοπολεμικών καθεστώτων και της χούντας του Απρίλη 1967. Τότε που οι αγωνιστές ήταν στα ξερονήσια και στο κάτεργο. Μήπως την πιάσανε τίποτα περίεργες νοσταλγίες; Οσο για τη δική της δημοκρατία, είναι αυτή των εγκλημάτων όπως προχτές στο Πέραμα με τους οχτώ νεκρούς. Δηλαδή, η δημοκρατία των δολοφόνων εργατών πάνω στο μεροκάματο. Είναι φαίνεται το απεριτίφ τους το σκότωμα της ανθρώπινης ζωής των εργατών. Χαιρετίσματα «Πανδωρίτσα». Κι αν σας χαλάμε τα όνειρα του μαλακού σας ύπνου με φαντάσματα και εφιάλτες, δε φταίμε. Ετσι κι αλλιώς τα παράσιτα βρωμάνε από τη σαπίλα τους μέχρι να διαλυθούν στο βούρκο τους. Εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να απαλλάξουμε την κοινωνία απ' αυτό το βούρκο.

Η οργή να γίνει πάλη

Εγκαταλείπουν άρον άρον τις πατρίδες τους, που μαστίζονται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Διωγμένοι, κατατρεγμένοι, προσπαθώντας απλώς να επιβιώσουν. Στα καταγώγια του κέντρου της Αθήνας, στοιβάζονται χιλιάδες μετανάστες, πρόσφυγες από χώρες που έχουν γίνει το συνώνυμο της ανθρώπινης εξαθλίωσης. Ακόμα κι εκεί, όμως, κάποιοι φροντίζουν να τους υπενθυμίζουν ότι εξακολουθούν να είναι υπό διωγμόν. Προχτές η αστυνομία εξαπέλυσε τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος Σομαλών προσφύγων, μπουκάροντας στο στέκι τους στο κέντρο της Αθήνας. Δε σεβάστηκε ούτε τις μωρομάνες. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει πιστά και η ελληνική κυβέρνηση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους ευαισθησίες. Οι αστυνομικές αρχές υλοποιούν αυτά που τα ευρωενωσιακά επιτελεία αποφασίζουν, επιδεικνύοντας, είναι αλήθεια, υπερβάλλοντα ζήλο και αποδεικνύοντας πως αποστολή τους είναι η καταστολή και ο εκφοβισμός.

Για τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, συνυπεύθυνο για τη βία που μαστίζει χώρες όπως και η Σομαλία, οι μετανάστες δεν είναι παρά αναλώσιμες μηχανές παραγωγής κερδών. Αφού τους ξεζουμίσει η μεγαλοεργοδοσία, τους πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Φτηνό εργατικό δυναμικό, που ο φόβος της σύλληψης και της απέλασης το κρατά με σκυμμένο το κεφάλι, μοχλός πίεσης για να αποδεχτούν και οι Ελληνες εργάτες περικοπές σε κεκτημένα δικαιώματά τους.

Στην περίπτωση των Σομαλών, η πρόκληση γιγαντώνεται περαιτέρω, καθώς, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, λόγω του φονικού εμφυλίου που μαίνεται στη Σομαλία, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες και να απολαμβάνουν τα σχετικά δικαιώματα (στέγαση, σίτιση, παροχή ασύλου). Αντ' αυτών, κατατρεγμός και εξευτελισμοί σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων!

Δεν ήταν, βέβαια, πρωτοφανές το περιστατικό. Τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιχειρήσεις έχουν γίνει πια καθημερινότητα. Πολλές φορές, με το ...ατράνταχτο επιχείρημα ότι δε διαθέτουν χαρτιά, μετανάστες συλλαμβάνονται, προσάγονται, απελαύνονται σε άγνωστη κατεύθυνση και κανείς δεν ξέρει την τύχη της ζωής τους μετά την απέλαση, κάποιες φορές ξυλοκοπούνται κιόλας. Πώς, αλήθεια, και από πού να προμηθευτούν χαρτιά; Οταν ακόμα κι αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, που δε γνώρισαν ποτέ τους καμία άλλη πατρίδα, δεν έχουν καν το δικαίωμα να εκδώσουν ταυτότητα, αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν...

Και, φυσικά, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ιδιες εικόνες ανθρωποκυνηγητών έρχονται από όλες τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπου, όπως έγινε γνωστό προχτές, η υπηρεσία μετανάστευσης έχει προβεί σε 949 συλλήψεις από τον Οκτώβρη του 2007, περιλαμβανομένων και 105 ιδιοκτητών και στελεχών επιχειρήσεων που διώκονται για υπόθαλψη ή εσκεμμένη πρόσληψη «λαθρομεταναστών».

Ιδιες εικόνες, που πάντα προκαλούν την ίδια οργή για εκείνους, που, αφού εξωθούν στην προσφυγιά χιλιάδες ανθρώπους, τους αντιμετωπίζουν μετά σαν ζώα. Για εκείνους, για τους οποίους η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια καμία σημασία δεν έχει μπροστά στο κέρδος.

Η οργή, όμως, δεν τους σταματάει. Παρά μόνο αν μετουσιωθεί σε αντιιμπεριαλιστική πάλη όλων των λαών, όλων των εργατών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, φύλου. Στον κοινό εχθρό να αντιτάξουν την κοινή τους πάλη. Ελληνες και μετανάστες εργάτες έχουν μόνο μια επιλογή, να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό για ίσα δικαιώματα σε όλους. Δεν τους χωρίζει τίποτα, τους ενώνουν κοινά προβλήματα, κοινές αγωνίες. Τους ενώνει το κοινό τους συμφέρον να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση, απαλλάσσοντας όλη την κοινωνία από τους εκμεταλλευτές.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΝΑΤΟφρονες

«Αν η Κύπρος ήταν μέλος του ΝΑΤΟ δε θα πατούσε το νησί ο Τούρκος»!!! Ξαναδιαβάσαμε αρκετές φορές τον τίτλο του μακροσκελούς άρθρου που φιλοξενεί το χτεσινό «Βήμα», μήπως και κάτι δεν καταλάβαμε καλά. Μάταια. Ο αρθρογράφος επιμένει στον, έξω από κάθε λογική, ισχυρισμό του. Αλήθεια, για την εισβολή και κατοχή ευθύνεται το ότι η Κύπρος δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ; Και ποιος, στ' αλήθεια, μπορεί να πιστέψει ότι αν ήταν αυτό θα απέτρεπε όσα συνέβησαν; Αγνοεί άραγε ο αρθρογράφος το βρώμικο ρόλο του αμερικάνικου, και όχι μόνο, ιμπεριαλισμού στο Κυπριακό από την εισβολή μέχρι σήμερα; Είναι τοις πάσι γνωστό ότι είναι οι κύριοι υπαίτιοι. Οπως είναι πολλές φορές επιβεβαιωμένο το ότι ο ιμπεριαλισμός, στρατιωτικός βραχίονας του οποίου είναι το ΝΑΤΟ, δεν ορρωδεί προ ουδενός όταν πρόκειται να προωθήσει τα συμφέροντά του και δεν αναγνωρίζει ούτε φίλους, ούτε συμμάχους. Τέτοιες απόψεις είναι επικίνδυνες. Το ΝΑΤΟ δεν ήταν, ούτε μπορεί ποτέ να είναι, εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης. Εγγυητής πολέμων, επεμβάσεων, συμφορών για τους λαούς όπου Γης είναι και μόνον αυτό.

Ολα για τους εφοπλιστές!

Μία φορά κατέβηκε προεκλογικά στον Πειραιά ο Κ. Καραμανλής, στις 5 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι. Στην προεκλογική ομιλία του χώρεσε και μία παράγραφο για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ιδού: «Με το νέο νόμο για το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητά τους, διαμορφώνεται ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργούνται περισσότερες ευκαιρίες δουλειάς. Για πρώτη φορά εισάγεται η υποχρέωση τεχνικού ασφαλείας στις εργασίες που γίνονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ώστε να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα». Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι δεν τόλμησε να πάει να τα πει στους ίδιους τους εργάτες στη Ζώνη, την οποία είχε επισκεφθεί παλαιότερα ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης δύο φορές. Οι παραπάνω εξαγγελίες όχι μόνο δεν είναι στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, αλλά είναι μία από τις αιτίες των «ατυχημάτων» που συνεχίζουν να γίνονται στη Ζώνη. Το μεν «μητρώο» ουσιαστικά νομιμοποιεί ένα σύγχρονο δουλεμπόριο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ο δε τεχνικός ασφαλείας είναι «διορισμένος» από τα γραφεία των εφοπλιστών και συνήθως δίνει το «πράσινο φως» για τη σφαγή στα αμπάρια του θανάτου... Η μόνη αλήθεια που είπε ο πρωθυπουργός ήταν ότι πράγματι τα συγκεκριμένα μέτρα «διαμορφώνουν ελκυστικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον»... Ολα και οι «αναλώσιμες» ανθρώπινες ζωές για χάρη των τρελών κερδών των εφοπλιστών.

Αλλα είχε στο μυαλό του...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ - όπως λέτε - οι υπεύθυνοι για το έγκλημα στο Πέραμα, κ. Βουλγαράκη, τώρα θα έπρεπε να υπάρχει μπόλικος ...καλός κόσμος στον Κορυδαλλό.

Τουλάχιστον οι υπουργοί Ναυτιλίας και Εργασίας των τελευταίων 20 χρόνων και στα σίγουρα οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών.

Γιατί όλοι τους γνωρίζουν τι γίνεται στη Ζώνη του Περάματος και ποιοι φταίνε και τι πρέπει να γίνει.

Αλλωστε, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο είναι συνεπείς και συνεχείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι έχουν συγκεκριμένα αιτήματα.

Μόνο που κανείς, ούτε από αυτούς που κυβερνάνε τώρα, ούτε από αυτούς που κυβερνούσαν χτες θέλει να τα υλοποιήσει, να θίξει, δηλαδή, συμφέροντα και υπερκέρδη.

Οπως κατέστησε σαφές και με τη χτεσινή επίσκεψή του στον πρωθυπουργό, ο Γ. Βουλγαράκης έχει ...άλλα στο μυαλό του.

Ψάχνει, βλέπετε, «στρατηγικό επενδυτή» για να ξεπουλήσει το λιμάνι του Πειραιά. Αυτή είναι η βασική έγνοια και προτεραιότητά του. Οπως και του πρωθυπουργού, φυσικά.

ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ο Μπάρακ Ομπάμα, προκειμένου να εντυπωσιάσει τον πλανήτη με τα νέα ήθη που θα κομίσει, εφόσον γίνει κάτοικος του Λευκού Οίκου.

Μόνο που Μπ. Ομπάμα επισκέπτεται διάφορα μέρη του κόσμου (με πρώτα το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή) και ύστερα φεύγει.

Αυτό που μένει είναι ο αμερικανικός στρατός κατοχής και οι κυβερνήσεις χωρών, όπως του Ισραήλ, που συνεχίζουν να προωθούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στις περιοχές τους.

Κι αυτά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όποιος κι αν καταλάβει τελικά την αμερικανική προεδρία.

Γιατί - όσο κι αν οι εγχώριοι αναλυτές θέλουν να σκεφτόμαστε αλλιώς - ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο ...θεσμικός προωθητής των συμφερόντων των αμερικανικών - «παγκοσμιοποιημένων» πολυεθνικών.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μισθός... 22.000 ευρώ

Ξέρετε πόσος είναι ο μισθός που βάζει κάθε μήνα στην τσέπη του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας; Οσα περίπου βάζουν σε 1, 2, 3 ή και 4 χρόνια οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι. Για όσους δεν το γνώριζαν, φρόντισε να το κάνει γνωστό ο επί των Οικονομικών αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης να καρατομήσει τον κ. Ζορμπά, ο Γ. Αλογοσκούφης προσέφυγε σε... μικροκατινιές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχε αναντιστοιχία απολαβών και έργων. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομίας «αποκάλυψε» προχτές από το βήμα της Βουλής, πως ο μισθός του κ. Ζορμπά (που η ίδια η ΝΔ είχε διορίσει επικεφαλής στην υπό κατάργηση Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος), ήταν «σε πολύ υψηλά επίπεδα, ίσος με το 50% του μισθού του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή 11.000 ευρώ μηνιαίως»!

Αν λοιπόν οι μηνιάτικες αποδοχές του κ. Ζορμπά ήταν 11.000 ευρώ, τότε οι επίσημες αποδοχές του (πρώην και νυν) διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι πάνω από 22.000 ευρώ το μήνα, αφού - σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη - οι μηνιάτικες αποδοχές του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας είναι 22.000 ευρώ! Και μιλάμε, για τις επίσημες αποδοχές, εκτός από τα διάφορα πριμ, τις αποζημιώσεις για ταξίδια στο εξωτερικό, τη δωρεάν μετακίνηση με αυτοκίνητο κλπ.

Με τέτοιες αποδοχές, πώς να μην επαναλαμβάνουν στερεότυπα οι εκάστοτε επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, τις γνωστές θεωρίες πως... «φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό» και πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ζητάνε «παράλογες» μισθολογικές αυξήσεις;

Περί δημοκρατίας

24 Ιούλη, Προεδρικό Μέγαρο: Επέτειος για τα 34 χρόνια απ' την πτώση της χούντας ή γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

24 Ιούλη, Πέραμα: Ενα ακόμα έγκλημα με νεκρούς οχτώ εργάτες ή η δικτατορία του κεφαλαίου δολοφονεί τους εργάτες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι δολοφόνοι έχουν όνομα

Για τους υπαίτιους του προχτεσινού μακελειού στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, για τους δολοφόνους των 8 εργατών στ' αμπάρι του «Friendship Gaz», για τους μακελάρηδες της εργατικής τάξης και τους μηχανισμούς τους, που χτες προσπάθησαν εκ νέου να ματοκυλίσουν το λιμάνι, χτυπώντας τους συναδέλφους των νεκρών, για την εργοδοσία και τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων της, μια μόνο απάντηση υπάρχει: Να πάρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Να τους ξεπατώσουν συθέμελα από την εξουσία. Και μ' αυτό το στόχο πάλης να δέσουν τον καθημερινό τους αγώνα για δουλειά με ασφάλεια, για ικανοποιητικό μεροκάματο με δικαιώματα.

Το κεφάλαιο και τα κέρδη του στάζουν αίμα από την κορυφή ως τα νύχια. Αυτό μαρτυρούν οι χιλιάδες νεκροί και σακατεμένοι στους τόπους δουλειάς κάθε χρόνο. Η εντατικοποίηση της εργασίας, η ολοένα και μεγαλύτερη χρησιμοποίηση φτηνού ανειδίκευτου προσωπικού, η παντελής απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η συνειδητή απογύμνωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, μα πάνω από όλα η οικοδόμηση από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού μιας νομοθεσίας πλήρως υποταγμένης στην εξυπηρέτηση της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των καπιταλιστών, είναι η κρεατομηχανή που αλέθει τη δύναμη, την ακεραιότητα, την ίδια τη ζωή του εργάτη.

Τώρα, την ώρα της οργής, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν με ακόμα πιο καθαρό μυαλό: Αυτοί που δολοφόνησαν τους 8 στο Πέραμα, αυτοί που δολοφονούν κάθε χρόνο στη χώρα μας πάνω από 100 εργάτες και αφήνουν σακάτηδες και μόνιμα ασθενείς από επαγγελματικές ασθένειες εκατοντάδες και χιλιάδες, είναι οι ίδιοι που την επομένη έπνιξαν με δακρυγόνα το Λιμάνι. Απέδειξαν και πάλι ότι ο ηθικός και ο φυσικός αυτουργός του εγκλήματος είναι η εργοδοσία, η κυβέρνηση και τα κόμματά της. Γιατί, όλοι τους είναι μια παρέα. Πάνε μαζί, όπως το νύχι με το κρέας. Αυτοί που αφήνουν ασύδοτους τους εργοδότες, αυτοί που στη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας έχουν διαθέσει ελεγκτές λιγότερους από τα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι οι ίδιοι που τώρα ετοιμάζονται να πετσοκόψουν τη λίστα των ΒΑΕ, να καταδικάσουν σε αργό θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες. Είναι οι ίδιοι που νομοθετούν το 65ωρο, τους αντιασφαλιστικούς νόμους, τη «διευθέτηση».

Αυτές τις στιγμές όλοι κρίνονται. Και είναι υπόλογοι στην εργατική τάξη όσοι μπροστά στις σορούς των 8 παλικαριών επιχειρούν να αποδώσουν το μακελειό στην «κακιά την ώρα». Είναι υπόλογοι όσοι φοβούνται ή συνειδητά αρνούνται να δείξουν με τεντωμένο το δάκτυλο το δολοφόνο, το κεφάλαιο και την πολιτική που το υπηρετεί. Είναι υπόλογοι εκείνοι που μόλις τα φώτα σβήσουν, θα γυρίσουν στα γνωστά τους λημέρια, εξωραΐζοντας μια δολοφονική πολιτική που δε φτιασιδώνεται, παρά μόνο ανατρέπεται.

Στο εδώλιο η θέση τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κροκοδείλια δάκρυα εξίσου υποκριτικά με αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν τα δάκρυα που έχυσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ για το νέο έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Μόνο συλλυπητήρια στους συγγενείς και λόγια συμπάθειας μοίρασε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για «την απώλεια των ανθρώπινων ζωών», αποφεύγοντας βέβαια να μιλήσει για έγκλημα -«είχαμε μια τραγωδία», είπε άχρωμα. Ξύνοντας πληγές και προκαλώντας την οργή των εργαζομένων ο εκπρόσωπος προχώρησε ακόμα περισσότερο, διαπιστώνοντας με περίλυπο ύφος ότι «η τραγωδία αυτή δείχνει την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα»(!). Φτάνει πια η κοροϊδία! Κοίτα ποιος μιλάει... Μόνο στο διάστημα 2000 - 2005 καταγράφηκαν επίσημα πάνω από 33.000 εργατικά «ατυχήματα», από τα οποία 851 ήταν θανατηφόρα.. Μόνο στην πενταετία 1997 - 2002 της πράσινης διακυβέρνησης η Ζώνη του Περάματος έγινε ο τάφος για τουλάχιστον 11 εργάτες... Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι στο εδώλιο μαζί με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Πρέπει να λογοδοτήσουν στους εργάτες και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει...

Πάγωμα μισθών για 8 χρόνια!

Είναι ανατριχιαστικό και που ακούγεται, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει εφιαλτική πραγματικότητα, αν το λαϊκό κίνημα δεν αντεπιτεθεί. Ο λόγος για την πρόταση που κάνει ο τραπεζικός όμιλος του Λάτση (EFG Eurobank) για «πάγωμα» των πραγματικών μισθών για τα επόμενα 6-8 χρόνια(!) και βελτίωση της παραγωγικότητας, «προκειμένου να επέλθει πραγματική υποτίμηση κατά 24,8% που απαιτείται, για να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να περιοριστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών». Επί δραχμής, η διεύρυνση αυτού του ελλείμματος μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την υποτίμηση του νομίσματος. Στην εποχή του ευρώ, πρέπει να γίνει μια πραγματική υποτίμηση κατά 24,8%, αποφαίνεται η συγκεκριμένη μελέτη. Για όποιον δεν κατάλαβε, «πραγματική υποτίμηση» σημαίνει να γίνει πολύ «πιο φτηνή» η εργατική δύναμη, να αυξηθεί η απλήρωτη εργασία, να ενταθεί κι άλλο η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι «προϊόν» παρόμοιων επεξεργασιών και προτάσεων που γίνονται αυτό τον καιρό από τα διάφορα οικονομικά ινστιτούτα και υπερεθνικούς οργανισμούς. Το χειρότερο όμως είναι ότι θα γίνει μπούσουλας και «πρόγραμμα» της κυβέρνησης...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ