Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Σε ερώτηση για τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και για το αν το ΚΚΕ περιμένει και άλλες επιθέσεις από κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. για τα οικονομικά του, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Το πρώτο ζήτημα νομίζω ότι είναι πονοκέφαλος για το ΠΑΣΟΚ. Εμάς μας αφορά γενικότερα το ζήτημα. Τι ποσοστά κρατάει η ΝΔ από τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τι ποσοστά κρατάει το ΠΑΣΟΚ από τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τι ποσοστά από τα εργατικά λαϊκά στρώματα μπορεί να παραπλανήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κάνουμε μία σύγκριση εμάς και του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα.

Στο πολιτικό μέρος είναι γενικότερο πρόβλημα. Κινείται ακριβώς μιμούμενος το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70. Το ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του '70 είχε θετικά αντιιμπεριαλιστικά, αντιμονοπωλιακά συνθήματα και γι' αυτό εμείς αν θέλετε τότε που δεν είχε δοκιμαστεί από κυβερνητικές θέσεις επιζητούσαμε συνεργασία, δεν μπορούσαμε να γίνουμε μάντεις. Το ΠΑΣΟΚ όταν έγινε κυβέρνηση σταδιακά αυτά τα εγκατέλειψε και χωρίς να δώσει και καμιά εξήγηση. Κι αν θέλετε και κάτω από διεθνείς συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες από τις σημερινές. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή τι κάνει; Χρησιμοποιεί φραστικά ορισμένα προωθημένα συνθήματα, χωρίς ούτε καν να τα αναλύει. Το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον έλεγε ένα, δύο, τρία, τέσσερα, ήταν πιο αναλυτικό. Δηλαδή, χρησιμοποιεί αυτήν την αριστερή παραπλάνηση.

Εμείς λέμε το εξής: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70, τότε έχει ξεπεραστεί κι αυτή η περίοδος. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τα εξής ζητήματα. Ας πούμε είναι στην κυβέρνηση, ή είναι δύναμη, όπως λέει, ηγεμονική. Τι θα κάνει με την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις; θα την εφαρμόσει; Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, τι θα γίνει με τα μονοπωλιακά συγκροτήματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα και τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα μερίδια της αγοράς, χτυπώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, οδηγώντας στην ακρίβεια κλπ.; Τι θα κάνει με τα μεγαθήρια στο χώρο των τροφίμων; Αυτά πρέπει να μας τα ξεκαθαρίσει. Τι θα κάνει με τις παραλίες, οι οποίες έχουν καταπατηθεί από μεγαλοϊδιοκτήτες, μεγαλοξενοδόχους κλπ., με ορεινούς όγκους που έχουν επίσης εκχωρηθεί; Δε λέει τι θα κάνει. Και δεν εννοώ τι θα κάνει μόνο του. Πώς προετοιμάζει το λαό για μία επίλυση αυτών των ζητημάτων; Δε λέει τίποτα.

Κοιτάξτε να δείτε. Η πολιτική δεν είναι δεξίωση. Εννοώ μία πολιτική φιλολαϊκή. Πρέπει να προετοιμάζεις το λαό για μία σκληρή σύγκρουση, στην οποία πρέπει ο ίδιος να πρωταγωνιστήσει, με πρωτοπορία, βεβαίως, μια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Επειδή, λοιπόν, γι' αυτά δε λέει τίποτα, εμάς μας απασχολεί να μην παραπλανηθούν εργατικά λαϊκά στρώματα. Και όχι με την έννοια να συγκρίνουμε απλά τα ποσοστά μας».

Δεν κρύβουμε, δε φοβόμαστε τίποτα

«Δεύτερο. Επίθεση για τα οικονομικά του Κόμματος. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής πράγμα. Δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ ή κανένα πρόβλημα με τις πηγές οικονομικών εσόδων του Κόμματος. Ούτε κανένα αίσθημα ενοχής, ούτε έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε φοβόμαστε, ούτε τίποτα. Ομως, δεν εμπιστευόμαστε την εξουσία της βίας, του αυταρχισμού, των μονοπωλίων, του ηλεκτρονικού φακελώματος, του ΕΣΕΛΟΝ, του μεγάλου αδελφού κτλ. Δεν πρόκειται να δώσουμε καταστάσεις τι δίνει ο καθένας, πόσα μέλη έχουμε, αν το κάθε μέλος δίνει τη συνδρομή του - είναι 1%, με βάση το μισθό - από ποιους παίρνουμε, φίλους και μη κομμουνιστές. Δεν πρόκειται να δώσουμε. Αν έρθει ένας και πει ότι ξέρεις εγώ δίνω 5.000 ευρώ και θέλω να μπει το όνομά μου στην εφημερίδα, θα το βάλουμε. Εάν πει δε θέλω να μπει το όνομά μου στην εφημερίδα γιατί μπορεί να με απολύσουνε, δε θα το βάλουμε. Τι να κάνουμε, δηλαδή;

Για να δούμε, όμως, και μία άλλη πλευρά. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αντιλαϊκή πολιτική, γιατί παίρνουν λεφτά από τους επιχειρηματίες; Οχι. Γιατί από τη φύση τους, τα κόμματα αυτά, από τα προγράμματά τους, εξυπηρετούν τους επιχειρηματίες. Εγώ σας λέω, εάν σταματήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να παίρνουν και ένα ευρώ από τους επιχειρηματίες, θα αλλάξουν την πολιτική τους;

Εδώ εμφανίζεται παραπλανητικά το ζήτημα. Δηλαδή, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ άφησαν αυτήν την κατάσταση στο Πέραμα, γιατί κάποια στελέχη τους λαδώθηκαν από τους εφοπλιστές; Ε, όχι. Οι άνθρωποι ιδεολογικά αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και μεις, δε δεχόμαστε και καυτηριάζουμε όταν ένας πολιτικός λαδώνεται. Θέλουμε να πάει και στη φυλακή αν χρειαστεί. Και γι' αυτό, αν θέλετε, πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, να σταματήσουν οι παραγραφές και να πηγαίνουν και στη φυλακή. Γιατί το θέλουμε αυτό; Οχι γιατί θα αλλάξει η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί δε θέλουμε και μεις να εξοικειωθεί και ο λαός με αυτά τα πρόσωπα, τα οποία πέρα από το αντιλαϊκό τους έργο τα πιάνουν κιόλας.

Κι από αυτήν την άποψη, εμάς μας ενδιαφέρει, ξαναλέω, να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Δυστυχώς, χρειάζεται να γίνει συνταγματική αλλαγή σε αυτό και να σταματήσουν οι περιορισμοί που υπάρχουν στην παραγραφή. Αυτό είναι το θέμα. Αλλά δεν είναι ζήτημα ηθικοποίησης της πολιτικής. Είναι ζήτημα για ποιον πολιτεύονται αυτά τα κόμματα, ποιον υπηρετούν. Επιθέσεις θα βρουν για το Κόμμα. Θα δώσουν στον Καρατζαφέρη αυτά που θέλει να προβάλει. Ετσι γίνεται. Είπαμε, είναι για τις βρώμικες δουλιές. Κάποιος πρέπει να τις κάνει».

Δεν αποχωρίζεται η πολιτική της ταξικής εκμετάλλευσης από το πρόβλημα της διαφθοράς

Κληθείσα να σχολιάσει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα όσα είπε για την πολιτική κρίση και τα φαινόμενα διαφθοράς, η Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε:

«Ακουσα από την τηλεόραση το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη μας, δεν αποχωρίζεται η πολιτική της ταξικής εκμετάλλευσης, η πολιτική της ληστείας του μόχθου της εργατικής τάξης από το πρόβλημα της διαφθοράς. Βεβαίως, υπάρχουν αυτό που λέμε πρόσωπα τα οποία μπαίνουν στην πολιτική για να πλουτίσουν. Τα καυτηριάζουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνουμε άγαλμα στους ιδεολόγους πολιτικούς, οι οποίοι επιτρέπουν να γίνονται αυτά που γίνονται στο καζίνο, επιτρέπουν να γίνονται αυτά που γίνονται στο Πέραμα από ιδεολογία, χωρίς να κερδίζουν. Δηλαδή, δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους πολιτικούς αποκλειστικά σε ιδεολόγους εκμεταλλευτές και σε ανήθικους εκμεταλλευτές. Στο προσωπικό επίπεδο μπορεί να το κάνεις, αλλά ως σύστημα πολιτικό δεν αλλάζει τίποτα».

Η καταξίωση του εργάτη είναι μέσα στη δουλειά

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΝ με μετανάστρια από τη Σιέρα Λεόνε στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Ο καθένας διαλέγει να δώσει το μήνυμά του όπως νομίζει. Νομίζω, πάντως, ότι η αντιπροσωπευτικότητα του προβλήματος αυτού φάνηκε χτες στα αμπάρια του Περάματος. Εκεί είναι. Σας είπα, δεν είναι ζήτημα πολιτιστικό. Από εκεί αρχίζει το ζήτημα. Σήμερα το πρωί άνοιξα όλα τα δελτία ειδήσεων, το πρωινό, το ειδησεογραφικό των καναλιών, να δω τι γίνεται, να μάθω. Ειλικρινά σας λέω αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα. Οκτώ νεκροί στο Πέραμα, 6 είχαν βρεθεί, και για τους άλλους δύο ξέρανε. Μου λέγανε μάλιστα τα παιδιά, που έπαιρνα τηλέφωνο στη Ζώνη, υπήρχε και γυναίκα με έξι παιδιά που ήταν σύζυγος αγνοουμένου. Μια τέτοια κατάσταση και οι συνάδελφοί σας να έχουνε εκπομπές: Πρώτον, τι φορούσανε τα ζευγάρια των πολιτικών που κατέβαιναν στις σκάλες, τι φορούσε ο καθένας και η καθεμία, την περίπτωση της συμπαθέστατης, κατά τα άλλα, γυναίκας από τη Σιέρα Λεόνε, αλλά εκεί ήτανε σε μία δεξίωση. Η καταξίωση του εργάτη είναι μέσα στη δουλειά, στο αμπάρι του πλοίου. Εκεί πραγματώνεται ο σεβασμός προσωπικότητας στον εργάτη και όχι στις δεξιώσεις. Σε άλλο κανάλι συζητούσανε για την ταφή των νεκρών, είμαστε υπέρ της καύσης, δεν το συζητάμε. Σε άλλο κανάλι ασχολιόνταν με το Κίεβο και τις διαφωνίες του Αλεξίου με τον Βαρθολομαίο. Με συγχωρείτε, δηλαδή, οκτώ νεκροί υπήρχανε εκεί στο Πέραμα και δεν είναι η πρώτη φορά. Το θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό. Είδα εκατό φορές τα συνολάκια που φορούσαν οι διάφορες στη δεξίωση. Είναι πρόκληση. Εγώ να σας πώ και κάτι; Είχε γίνει το ατύχημα. Λαϊκισμός είναι αυτό; Εντάξει μείνανε, δικαίωμά τους. Αλλά τουλάχιστον σήμερα το πρωί, άλλη στάση. Πέρασε ανάλαφρα αυτό το τραγικό 8 ανθρώπων, ανάλαφρα. Μα, τι θα γίνει;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ