Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απευθείας διαπραγματεύσεις το Σεπτέμβρη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων στις 3 Σεπτέμβρη αποφάσισαν χτες στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αποτιμώντας θετικά το έργο των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κοινό ανακοινωθέν των δύο ηγετών, όπως αναγνώστηκε από τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν: «Οι ηγέτες προέβησαν σήμερα στην τελική ανασκόπηση των εργασιών των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών. Σημείωσαν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί και συνεχάρησαν τα μέλη των Ομάδων και των Επιτροπών για τις προσπάθειές τους. Εχοντας προβεί στην τελική τους ανασκόπηση, οι ηγέτες αποφάσισαν να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Υπογραμμίζεται ότι «ο στόχος των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», ενώ «η συμφωνημένη λύση θα τεθεί σε ταυτόχρονα, χωριστά δημοψηφίσματα».

Το κοινό ανακοινωθέν σημειώνει ότι «όσον αφορά τις Τεχνικές Επιτροπές, οι ηγέτες ενέκριναν σήμερα δεκαέξι επιπλέον μέτρα στους τομείς του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διαχείρισης κρίσεων και του εγκλήματος και της εγκληματικότητας και έδωσαν οδηγίες για την άμεση και πλήρη εφαρμογή τους» και επισημαίνεται η απόφαση των δύο ηγετών να συστήσουν ασφαλή απευθείας τηλεφωνική γραμμή για τη διευκόλυνση της μεταξύ τους επαφής, «ως ένδειξη της αναβαθμισμένης τους εμπλοκής».

Τέλος, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες «έδωσαν οδηγίες στους Εκπροσώπους τους να ασχοληθούν με τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη και άλλων οδοφραγμάτων».

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε χαρακτηριστικά: «Τα σχόλια τα πολλά περιττεύουν κατά την άποψή μου. Θεωρώ ότι κάνουμε ακόμα ένα βήμα μπροστά», χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «θετική εξέλιξη». Ο Δ. Χριστόφιας συνέχισε, λέγοντας ότι «τα υπόλοιπα θα τα δούμε», καθώς «έχουμε και πολλά που συμφωνούμε και πολλά που δε συμφωνούμε. Κατά συνέπεια, είναι θέμα δημιουργικής στάσης και των δύο πλευρών, στηριγμένη σε βασικές αρχές και καλή θέληση να φθάσουμε σε λύση».

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του χαιρέτισε το αποτέλεσμα της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ, σημειώνοντας διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Νίκου Κατσουρίδη, ότι η διαδικασία εισέρχεται «σε ένα καινούριο και το πιο κρίσιμο στάδιο». Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, σκληρές και επίπονες. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα δώσει και σ' αυτό το στάδιο τη μάχη για τη λύση του Κυπριακού με αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση, συνέπεια στις αρχές λύσης και ευελιξία». Τονίζοντας ότι «στόχος, παραμένει λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας και να αποκαθιστά και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων».

Το κόμμα ζήτησε ηπιότερο κλίμα, σύνεση και ομοψυχία στο εσωτερικό, καλώντας πολιτική ηγεσία και λαό να σταθούν δίπλα στον Πρόεδρο, υποστηρίζοντας την πολιτική, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές του. Εκκληση απευθύνεται και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσέλθει στις απευθείας συνομιλίες με καλή θέληση έτοιμη να διαπραγματευτεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι «η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ