Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Προωθείτε τρίπτυχο αντιλαϊκών πολιτικών»

Παρέμβαση του κεντρικού εισηγητή του ΚΚΕ

Χωρίς όρια κίνητρα στο κεφάλαιο, εντατικοποίηση των εργαζομένων στον τουρισμό, φαλκίδευση του δικαιώματος των διακοπών για το λαό. Σε αυτό το τρίπτυχο βασίζεται η πολιτική που ακολουθείται στον τουρισμό, επισήμανε χτες στην ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αναπτύσσοντας την Επερώτηση του Κόμματος για τον τουρισμό.

Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «προωθείται μια αλλαγή του συγκεκριμένου μοντέλου μ' έναν εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Δίνονται άπλετα κίνητρα, και φορολογικά και αναπτυξιακά. Γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια για να πραγματοποιηθούν τεράστιες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στη Μεσσηνία ή στην περιοχή του Κάβο Σίδερο στην Κρήτη. Προωθείτε τάχιστα τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πολύ πρόσφατα υπογράψατε τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς για τέσσερα τουριστικά λιμάνια της χώρας, για σαράντα χρόνια, ώστε να υπάρχει εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο. Στα πλαίσια αυτά προσαρμόζετε το χωροταξικό, ώστε να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια, να μπορούν να αξιοποιηθούν οι ορεινοί όγκοι, οι ακτές, οι αιγιαλοί, οι προστατευόμενες περιοχές για την ανάπτυξη τουριστικών επενδύσεων και εκμετάλλευση αυτών των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ταυτόχρονα προχωρείτε στην εκμετάλλευση, στην εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχαιολογικών χώρων, μόνο και μόνο για να κερδίσουν οι πλουτοκράτες».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος συνέχισε σημειώνοντας ότι «υπάρχει και σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, που είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού, με την εντατικοποίηση της εργασίας, με πολύ χαμηλές αποδοχές και πολύ περισσότερο χωρίς τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με «εργαστήρι» των ευέλικτων σχέσεων εργασίας. Ακόμα και ημερήσια σύμβαση υπογράφουν χωρίς την τήρηση των ωραρίων, με προβλήματα στην υγιεινή και την ασφάλεια». Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στο «δικαίωμα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στις διακοπές και την αναψυχή, για την αναπλήρωση της εργατικής τους δύναμης. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις αυτό το αμφισβητούν, όπως βεβαίως μετατρέπεται σε πολυτέλεια, επειδή οι διακοπές είναι πανάκριβες για τη συντριπτική πλειοψηφία της λαϊκής οικογένειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ