Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Μέτρα σεβασμού των δικαιωμάτων τους

Eurokinissi

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εσωτερικών, με θέμα τον καταυλισμό προσφύγων - μεταναστών στην Πάτρα, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Μωραΐτης.

Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται: «Ο ιδιότυπος αποκλεισμός που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή στον πρόχειρο καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών της Πάτρας, γίνεται ακόμη περισσότερο απάνθρωπος και επικίνδυνος, λόγω του καλοκαιριού που επιτείνει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, έλλειψης πόσιμου νερού κλπ.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα θέτει το Γραφείο Ελλάδας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε έγγραφο με ημερομηνία 2/6/2008. Τα προβλήματα αυτά και το Κόμμα μας κατ' επανάληψη τα έχει θέσει στην κυβέρνηση, η οποία όμως προτιμά να κυνηγάει ανελέητα και να φυλακίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες ή να ανέχεται τις Μανωλάδες και τα κάθε λογής κάτεργα, όπου κυριολεκτικά σαπίζουν και ματώνουν οι ξένοι εργάτες, αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, αλλά και του λαού της Πάτρας.

Στο έγγραφο της Υπατης Αρμοστείας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Αφγανοί κυρίως υπήκοοι που διαμένουν στον καταυλισμό είναι κυριολεκτικά εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους, παρόλο που ανάμεσά τους βρίσκονται αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτοι ανήλικοι, δηλαδή κατηγορίες για τις οποίες το κράτος έχει υποχρέωση να μεριμνήσει, σύμφωνα με το διεθνές και ελληνικό δίκαιο.

Τέλος, η Υπατη Αρμοστεία προτείνει τη δημιουργία ειδικού κέντρου στέγασης και φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Πάτρα και τη δημιουργία κέντρου υποδοχής αιτούντων άσυλο στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, δεν αποκλείει τη "μετακίνηση του καταυλισμού σε άλλο σημείο, με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της πολιτείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς συνθηκών διαβίωσης και προνοιακών παροχών".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση σεβασμού των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, πολύ περισσότερο των ασυνόδευτων ανηλίκων, εξασφάλισης ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, παροχής ασύλου και νομιμοποίησης της παραμονής τους στην Ελλάδα σε όσους το επιθυμούν και διευκόλυνση της μετακίνησής τους προς άλλες χώρες της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ