Τετάρτη 16 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αντιιμπεριαλιστικά, κόντρα στον εθνικισμό

Προχτές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Γκρούεφσκι, επανέφερε με ηχηρό τρόπο στο τραπέζι της συζήτησης που αφορά στην ονομασία της γειτονικής χώρας το ανύπαρκτο ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα. Σε επιστολή του προς τον Ελληνα ομόλογό του υπεραμύνεται της ύπαρξής της και διεκδικεί να της αποδοθούν δικαιώματα, βάζοντας μπροστά τους πολιτικούς πρόσφυγες που μετά τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου κατέφυγαν στην τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό για το οποίο εδώ και 15 περίπου χρόνια επιμένει το ΚΚΕ. Οτι δηλαδή η ιμπεριαλιστική διαπάλη που εκτυλίσσεται στα Βαλκάνια - οι πλάτες που βάζουν οι ιμπεριαλιστές στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ (είναι γνωστό ότι η ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο αποτελούν αμερικάνικα προτεκτοράτα, γνωστός ακόμα ο σφοδρός ανταγωνισμός των ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, των ΗΠΑ, ενώ στο παιχνίδι με την ενέργεια έχει εισέλθει δυναμικά και η η Ρωσία) - περιλαμβάνει και τους εκβιασμούς και τις αλυτρωτικές διακηρύξεις.

Στη βάση αυτής ακριβώς της πραγματικότητας το ΚΚΕ ήταν το μόνο που εξαρχής επισήμανε πως το όνομα δεν είναι το κύριο, που πρόταξε τη θέση για ονομασία με καθαρά γεωγραφικό περιεχόμενο, που θα αποτρέπει αλυτρωτισμούς. Που επιμένει στην ανάγκη και οι δύο λαοί να απομονώσουν εθνικιστικές φωνές και κυρίως να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική τους πάλη. Χρειάζεται εδώ και μια πρόσθετη επισήμανση. Οι πολιτικοί πρόσφυγες έχουν δικαιώματα που πρέπει επιτέλους να τους αποδοθούν. Η μη απόδοσή τους διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις επιτρέπει στον κάθε κ. Γκρούεφσκι να τους εκμεταλλεύεται κατ' αυτόν τον τρόπο. Και μάλιστα να εμπλέκει το δικαίωμα επαναπατρισμού τους με τις αλυτρωτικές θέσεις των κυβερνήσεων της ΠΓΔΜ και την ανύπαρκτη μακεδονική μειονότητα.

Η ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ αποδεικνύεται από τις ίδιες τις εξελίξεις. Γιατί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να μην εγείρει τέτοια ζητήματα όταν π.χ. μόλις προ ολίγων μηνών το Ευρωκοινοβούλιο διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες»!; Η «πρωτοβουλία» αυτή προκάλεσε τότε την έντονη αντίδραση της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, που με επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων και όλους τους ευρωβουλευτές κατήγγειλε πως πίσω από τη σκόπιμη επικίνδυνη ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων βρίσκονται οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στόχο την προώθηση της αλλαγής των συνόρων και γενικότερα των συμφερόντων τους, σε βάρος των λαών. Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος κατέρριπτε με συγκεκριμένα στοιχεία τον ισχυρισμό περί ύπαρξης μακεδονικής αλλά και τουρκικής μειονότητας.

Το ΚΚΕ χρόνια τώρα παλεύει από θέσεις αρχής για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων του μόχθου, μηδέ εξαιρουμένων αυτών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως και των πολιτικών προσφύγων. Υπερασπίζεται με σθένος τους σλαβόφωνους Ελληνες πολίτες που πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Και αντιπαλεύει κάθε μορφής διάκριση σε βάρος τους.

Είναι το Κόμμα που, όπως πάντα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης για την απόκρουση επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και στην περιοχή των Βαλκανίων.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράταση της εκκρεμότητας και εντάσεις(2008-10-15 00:00:00.0)
Νέες επιστολές για «μειονοτικά» ζητήματα(2008-08-30 00:00:00.0)
Συνεχίζει την επιστολογραφία ο Γκρούεφσκι(2008-07-31 00:00:00.0)
Ανώφελοι εθνικιστικοί λεονταρισμοί(2008-07-19 00:00:00.0)
Στα γρανάζια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών(2008-07-17 00:00:00.0)
«Σηκώνει» το θέμα η κυβέρνηση(2008-07-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ