Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δικομματική κοκορομαχία για «θεσμικά»

Σε δικομματική κοκορομαχία γύρω από τη δημιουργία «επιτροπών» και θεσμικών προτάσεων εκφυλίζεται η υπόθεση της «Ζήμενς», επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο συμψηφισμού και κουκουλώματος.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος θα προτείνει τα καλύτερα μέτρα «θεσμικής θωράκισης» του πολιτικού συστήματος από το «μαύρο πολιτικό χρήμα», ακριβώς για να ξεχαστεί και αποσιωπηθεί η ουσία της υπόθεσης «Ζήμενς», δηλαδή η διαπλοκή των κομμάτων εξουσίας με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Μείζον» στον αποπροσανατολιστικό καυγά τους οι δύο μονομάχοι έχουν αναδείξει αν θα συγκροτηθεί πρώτα Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της «Ζήμενς» ή Διακομματική Επιτροπή για τα οικονομικά των κομμάτων, δίχως όμως να διαφωνούν στο ελάχιστο επί της ουσίας. Ταυτόχρονα, υπερακοντίζουν σε διάφορες θεσμικές προτάσεις για το «πολιτικό χρήμα» και τον έλεγχο της «Ζήμενς», για να καταδείξουν τάχα τη βούλησή τους, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και ακόμα πως «δεν είναι όλοι το ίδιο»...

Ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, γιατί απέρριψε την πρόταση για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, ενώ ο «ομόλογός» του του ΠΑΣΟΚ αντεπιτέθηκε, δηλώνοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά παραδέχτηκε ότι επί της ουσίας δε διαφωνεί και το ΠΑΣΟΚ θα καθορίσει τη στάση του τον Οκτώβρη, όταν θα 'ρθει η πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Αν πραγματικά ενδιαφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση η ενίσχυση των θεσμικών μέτρων - και λέει ότι την ενδιαφέρει - τότε δεν έχει παρά να συμμετάσχει στη Διακομματική. Αλλά αποδεικνύεται ότι μάλλον δεν την ενδιαφέρει επί της ουσίας, αλλά επί των εντυπώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, χαρακτηρίζοντας πρόφαση την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Το επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν ότι «ο χρονικός ορίζοντας» μιας Εξεταστικής Επιτροπής είναι πιο μεγάλος από τη σύσταση μιας Διακομματικής...

«Δεν είπαμε όχι», στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη Διακομματική Επιτροπή, απάντησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε: «Είπαμε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η Εξεταστική Επιτροπή. Οταν φτάσει ο Οκτώβριος θα δούμε ποια θα είναι η θέση μας και θα δούμε αν θα συμμετάσχουμε. Δεν έχουμε πει όχι επί της ουσίας». Μιλώντας στον «Αλφα 9,89», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής γιατί «ο κόσμος θέλει να δει λύσεις και να αποδίδονται ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν για το συγκεκριμένο σκάνδαλο της "Ζήμενς"». Παράλληλα, πλειοδότησε υπέρ των ελέγχων και μέτρων σε βάρος της «Ζήμενς», γιατί «δεν μπορεί να συνεχίσει να παίρνει δουλειές από το ελληνικό Δημόσιο σαν να μη συνέβη τίποτα». Την ίδια στιγμή και μετά από πολύωρη σύσκεψη που είχε με στελέχη του κόμματός του, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να εξεταστεί το θέμα της «Ζήμενς».

...Και στη μέση ο Τατούλης

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το «πρόβλημα Τατούλη», καθώς η τελευταία παρέμβαση του γαλάζιου βουλευτή, με την οποία αποδοκίμασε τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση του ταξιδιού του Μιχ. Λιάπη, φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το Μέγαρο Μαξίμου διαδίδει ότι είναι ειλημμένη απόφαση η αποπομπή του Αρκάδα βουλευτή και μένει απλά ο λεπτομερειακός χειρισμός της, ώστε να μην προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες και κραδασμούς στην ΚΟ της ΝΔ. Ενδεικτικό των προθέσεων του Μαξίμου είναι ότι ο Θ. Ρουσόπουλος δε διέψευσε το ενδεχόμενο της αποπομπής και άφησε σκόπιμα να αιωρείται η «απειλή». Το μεγάλο ζήτημα βέβαια είναι τι γίνεται μετά, καθώς η αυτοδυναμία θα περιοριστεί ακριβώς στους 151 βουλευτές, με δεδομένη την επιστροφή Κ. Κουκοδήμου που θεωρείται θέμα χρόνου. Το κλίμα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χειροτερεύει καθώς χτες ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές υποστήριξαν επί της ουσίας τις απόψεις Τατούλη. «Ο Πέτρος Τατούλης αρέσκεται σε πυροτεχνήματα, αλλά στη βάση του, για παράδειγμα, αυτό που είπε για το πολιτικό τεκμήριο ενοχής, δυστυχώς έχει δίκιο», είπε ο Σ. Κεδίκογλου στην ΕΡΑ, ενώ στον ίδιο ραδιοσταθμό ο Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε με νόημα: «Μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας. Η κυβέρνηση αυτή, έχει μία οριακή πλειοψηφία. Αντιλαμβάνεσθε, ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτό είναι μια αλήθεια».

Μήνυμα προς επίδοξους «αντάρτες» έστειλε ο Β. Μεϊμαράκης, απαντώντας (σε συνέντευξη στην ΕΤ3) σε ερώτημα για πρόωρες εκλογές: «Κανένας αυτή τη στιγμή δε θέλει τις εκλογές και για έναν ακόμα επιπρόσθετο λόγο. Γιατί κανείς δε θέλει να αναλάβει και την ευθύνη παραγραφής των όποιων αδικημάτων», είπε και συμπλήρωσε: «Εάν, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ σπρώξει τη χώρα στις εκλογές ή αν κάποιος βουλευτής πάρει τέτοια απόφαση, (η οποία θα είναι κάτι πολύ τολμηρό και θα πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ), τότε πιθανόν η χώρα να μπει σε μία περιπέτεια»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ