Τετάρτη 9 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «μπλακάουτ»

Ο φόβος, η απειλή, η τρομοκράτηση, είναι διαχρονικά εργαλεία διακυβέρνησης από τα κόμματα της ολιγαρχίας. Στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ο φόβος για ένα ενδεχόμενο «μπλακάουτ» αποτελεί κομβικό σημείο της ασκούμενης ενεργειακής πολιτικής. Πριν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα από τη ΝΔ. Ο στόχος είναι διπλός: Από τη μία, να θεωρεί ο λαός την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και στην ενέργεια ως φυσικό φαινόμενο. Από την άλλη, να θεωρηθούν αναγκαία και επείγοντα όλα τα προκλητικά μέτρα ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου προς αυτή την κατεύθυνση. Με μεγάλη ευκολία η κυβέρνηση και τα αρμόδια στελέχη για τη χάραξη του «ενεργειακού σχεδιασμού» προσπερνούν τις αιτίες και υπερπροβάλλουν τις συνέπειες, τα αδιέξοδα που έχουν προκληθεί στον ενεργειακό τομέα, έτσι ώστε οι προτεινόμενες «λύσεις» να περιοριστούν και να εναρμονιστούν με όσα ορίζει η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τελικό ζητούμενο είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι λαϊκές αντιδράσεις και να εμφανιστούν τα κυβερνητικά στελέχη ως ικανοί διαχειριστές μιας κρίσιμης κατάστασης, κάτι σαν «σωτήρες» του λαού... αγκαλιά με τους μεγαλοεπιχειρηματίες ηλεκτροπαραγωγούς, που θα θησαυρίζουν στο όνομα αυτού του λαού και σε βάρος της τσέπης του.

Στις αρχές της δεκαετίας τα αντιλαϊκά «γρανάζια» της ΕΕ άρχισαν να γυρίζουν προς την κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» των αγορών ενέργειας και θεσπίστηκαν οι πρώτοι νόμοι. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρχίζει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η «απελευθέρωση» απαιτεί την είσοδο και ιδιωτών επιχειρηματιών, κυρίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί και ως κρατικής ιδιοκτησίας επιχείρηση να ήταν καπιταλιστική, αλλά το κεφάλαιο θέλει τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ελεύθερο για επενδύσεις αφού αναπτύσσεται. Επρεπε να δημιουργηθεί «ζωτικός χώρος» για την εμπλοκή τους, ένα κενό που θα το κάλυπταν ώστε να έχουν σίγουρα κέρδη. Τα παραγωγικά έργα της ΔΕΗ αυτό το διάστημα είναι ελάχιστα. Παρ' όλα αυτά, οι ιδιώτες καθυστερούν. Θέλουν μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, περισσότερες διασφαλίσεις για το βέβαιο της κερδοφορίας τους, ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Είναι η περίοδος που η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει να ολοκληρώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ήξεραν και ξέρουν τις απαιτήσεις του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και τους μελλοντικούς κινδύνους. Αλλά το κύριο μέλημά τους ήταν να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ. Να αυξήσουν τη χοντρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για να πουλάνε ακριβά οι πρώτοι ιδιώτες. Να μπλοκάρουν τα έργα άλλων, όπως, π.χ., των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέχρι να υπερδιπλασιάσουν τις επιδοτήσεις και να ενδιαφερθούν οι ξένοι ενεργειακοί κολοσσοί. Να αυξήσουν τα τιμολόγια. Ο κίνδυνος μπλακάουτ είναι υπαρκτός και οφείλεται στην «απελευθέρωση» της αγοράς. Οι πιθανότητες για μπλακάουτ είναι μια άλλη υπόθεση. Εάν συμβεί, θα φταίει η υπερκατανάλωση σε ώρες αιχμής, ο «ασυνείδητος» ενεργειακά Ελληνας. Εάν δε συμβεί, η κυβέρνηση θα έχει χειριστεί επιδέξια το πρόβλημα. Για μια ακόμη φορά, η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο και δημόσιο τομέα ενέργειας, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, προβάλλει ως η μόνιμη και πλήρης λύση για επαρκή και φτηνή ενέργεια για το λαό. Μια λύση που θα τον απελευθερώσει από τα δεσμά του φόβου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ