Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Πίσω από την επιχείρηση απελευθέρωσης

Νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση που πανηγυρίζει η κολομβιανή κυβέρνηση

Στιγμιότυπο της Ι. Μπετανκούρ μετά την απελευθέρωσή της

Associated Press

Στιγμιότυπο της Ι. Μπετανκούρ μετά την απελευθέρωσή της
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την επιχείρηση απελευθέρωσης, την Τετάρτη, των 15 κρατουμένων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας (FARC) - ανάμεσά τους και της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού Ινγκριντ Μπετανκούρ, 3 Αμερικανών που εργάζονταν για λογαριασμό του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, δηλαδή πρακτόρων, και 11 Κολομβιανών στρατιωτικών - που παρουσίασε ως μεγάλη στρατιωτική επιτυχία, η κολομβιανή κυβέρνηση, σε μια περίοδο που το καθεστώς Ουρίμπε είναι «στριμωγμένο» από τις σχέσεις με τους παραστρατιωτικούς φονιάδες και τις δωροδοκίες βουλευτών.

Από την αρχή πολλά ήταν τα ερωτήματα και οι σκοτεινές πτυχές της επιχείρησης αυτής. Σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Χουάν Μανουέλ Σάντος, υπουργός Αμυνας, γνωστός αντιδραστικός πολιτικός και γόνος βαρόνων των ΜΜΕ στη χώρα, επίσης του ναρκεμπορίου και με άμεση σχέση με τους παραστρατιωτικούς φονιάδες, Κολομβιανοί στρατιώτες, που παρίσταναν τα μέλη μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, φιλικά προσκείμενης προς τους αντάρτες των FARC, με πρόσχημα ότι θα μετέφεραν με ελικόπτερο τους ομήρους σε στρατόπεδο για να συναντήσουν τον ηγέτη των FARC, Αλφόνσο Κάνο, ουσιαστικά έστησαν παγίδα στους αντάρτες, αφοπλίζοντας και συλλαμβάνοντας τους δύο αντάρτες που συνόδευαν τους κρατούμενους. Η όλη επιχείρηση παρουσιάστηκε με φανφάρες ως διείσδυση στα ανώτερα κλιμάκια των ανταρτών.

«Κλοπή» της πρωτοβουλίας των ανταρτών

Ωστόσο τα στοιχεία που δίνει ο Ναρκίσο Ισα Κόντε, μέλος του προεδρείου του Ηπειρωτικού Μπολιβαριανού Συντονιστικού, που συσπειρώνει τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους και τις FARC, δείχνουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία στρατιωτική διάσωση, απλά ο κολομβιανός στρατός επέμβηκε στην τελική φάση μιας πραγματικής συμφωνίας για παράδοση των 15 κρατουμένων, που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στην ηγεσία των ανταρτών και στους απεσταλμένους της Γαλλίας και της Ελβετίας, ως εκπροσώπων της λεγόμενης ομάδας ευρωπαϊκών κρατών «Φίλων» της Κολομβίας που είχαν εκφραστεί υπέρ μιας ανθρωπιστικής ανταλλαγής κρατουμένων.

Οπως σημειώνει ο Κόντε, με άρθρο του στην εφημερίδα του ΚΚ Βενεζουέλας, «Τριμπούνα Ποπουλάρ», αυτές οι επαφές είχαν γίνει από τον ηγέτη των ανταρτών Ραούλ Ρέγιες και διακόπηκαν με τη δολοφονία του από τον κολομβιανό στρατό και τη συνδρομή Αμερικανών με την επέμβαση στο έδαφος του Εκουαδόρ, ακριβώς για να μη φανεί ότι οι αντάρτες ήθελαν να προχωρήσουν και σε νέα μονομερή απελευθέρωση, μετά από άλλες δύο που είχαν προηγηθεί. Ο νέος ηγέτης των ανταρτών Αλφόνσο Κάνο, που ανέλαβε την ηγεσία μετά το θάνατο του ιστορικού ηγέτη Μανουέλ Μαρουλάντα, συνέχισε τις επαφές για την ανταλλαγή. Επιβεβαιώνεται ότι την τελευταία περίοδο είχαν γίνει επαφές και είχαν συμφωνήσει να γίνει η παράδοση παρουσία της ηγεσίας των ανταρτών και των ξένων απεσταλμένων. Αυτό που συνέβη όπως λέει ο Κόντε, είναι ότι η κυβέρνηση Ουρίμπε έκλεψε την πρωτοβουλία από τους FARC, για να μην είναι αυτοί που θα έκαναν την παράδοση στους ξένους απεσταλμένους.

Η εκδοχή που δίνει λοιπόν ο Κόντε, είναι ότι τα περί διείσδυσης στα ανώτερα κλιμάκια των ανταρτών, που λέει η κολομβιανή κυβέρνηση, δε στέκουν. Το μόνο που έκαναν είναι να καταλάβουν στρατιώτες το ελικόπτερο της ανθρωπιστικής αποστολής (σε συνεννόηση ή μη με τους Ευρωπαίους απεσταλμένους, είναι ερωτηματικό) και να εμφανιστούν αυτοί ως μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής. Αυτό έγινε γιατί ήξεραν πού είχαν ναυλωθεί τα ελικόπτερα και ποια ήταν τα δρομολόγιά τους.

Οπως λέει ο Ν. Ι. Κόντε, «όμως ο Ουρίμπε και η ΣΙΑ δεν ήθελαν να επιτρέψουν στους FARC, να είναι αυτοί που ελευθερώνουν τους κρατούμενους» και συμπληρώνει: «παίρνοντας την πρωτοβουλία ο Ουρίμπε είχε στα χέρια του μια ισχυρή "χορωδία" Μέσων ενημέρωσης και παρουσίασε την επιχείρηση ως τεράστια επιτυχία».

Και το άρθρο, που δίνει σημαντικές εξηγήσεις για τα γεγονότα, καταλήγει ασκώντας και κριτική σε πολλές από τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ): «δεν μπορούμε να συγχαίρουμε τον Ουρίμπε. Από θέσεις πραγματικά επαναστατικές και προοδευτικές δεν μπορούμε να συγχαίρουμε αυτή τη στάση. Ούτε μπορούμε να μιλάμε για ανεπικαιρότητα της ένοπλης πάλης, για τον απλό λόγο ότι μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουμε σε αυτή αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως τώρα, αν ο 4ος αμερικανικός στόλος που βρίσκεται στη Λατινική Αμερική γίνει πιο πολύ απειλητικός, αν η βάση της Μάντα (Εκουαδόρ) μεταφερθεί στην Γκουαχίρα της Κολομβίας (κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα), αν το Πεντάγωνο επιμείνει στις αποσχιστικές κινήσεις στη Βολιβία, στο Εκουαδόρ ή τη Βενεζουέλα αργότερα, αν οι παραστρατιωτικοί συνεχίσουν τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο σε Εκουαδόρ και Βενεζουέλα, είμαστε υποχρεωμένοι να βγάλουμε το σπαθί του Μπολίβαρ».

Τα λόγια αυτά κατευθύνονται και προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που είπε ότι θα «υποδεχτεί τον Ουρίμπε, ως αδελφό». Ο Κόντε σημειώνει πως «ελπίζει η έκφραση αυτή να είναι μόνο ένα λάθος και να μην σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα». Πολύ δε περισσότερο που ο Ουρίμπε είναι πιστός σύμμαχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που έχει ματοκυλήσει τον λαό της Κολομβίας, όπου σήμερα δυναμώνουν οι φωνές παρά την τρομοκρατία, που απαιτούν ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και ακεραιότητα.


Δημ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ