Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Η προσφορά του σοσιαλισμού στη διάσωση των Ελληνόπουλων

Χιλιάδες εξουθενωμένα παιδιά ανταρτών του ΔΣΕ και άλλων αγωνιστών, πριν από εξήντα χρόνια, βρήκαν θαλπωρή στις σοσιαλιστικές χώρες

1949. Ελληνόπουλα που φιλοξενούνται στο Μαριάνσκε Λάζνε, δηλαδή τα πρώην βασιλικά θέρετρα που έγιναν λαϊκή περιουσία. Σήμερα βεβαίως, με την καπιταλιστική παλινόρθωση, τα ανάκτορα και η εκμετάλλευσή τους ανήκουν σε λίγους
1949. Ελληνόπουλα που φιλοξενούνται στο Μαριάνσκε Λάζνε, δηλαδή τα πρώην βασιλικά θέρετρα που έγιναν λαϊκή περιουσία. Σήμερα βεβαίως, με την καπιταλιστική παλινόρθωση, τα ανάκτορα και η εκμετάλλευσή τους ανήκουν σε λίγους
Μεγάλη συγκέντρωση προς τιμήν των 60 χρόνων από τη μεταφορά των παιδιών των ανταρτών και άλλων λαϊκών αγωνιστών από τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, για να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου, της πείνας, των βομβαρδισμών και το αρπακτικό χέρι της πρώην βασίλισσας Φρειδερίκης και του κράτους - παρακράτους των συνεργατών των Γερμανών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιούνη στην Οστράβα της Τσεχίας. Την εκδήλωση διοργάνωση η Οργανωτική Επιτροπή της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Πράγα, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες πρώην πολιτικοί πρόσφυγες και παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό, από το ΚΚΕ ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας ο βουλευτής του κόμματος Μίρεκ Γκρέμπενιτσεκ και από την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας, η αντιπρόεδρος Βερόνικα Πατσέροβα.

Αντικομμουνισμός και διαστρέβλωση της Ιστορίας

Μιλώντας στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο Κ. Βουλγαρόπουλος σημείωσε την ιδιαίτερα «μεγάλη πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας της οργανωτικής επιτροπής, γιατί σήμερα οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού και της αντίδρασης (ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ), αλλά και η αστική τάξη της Ελλάδας με τους εκπροσώπους της, κάνουν τα πάντα να διαστρεβλώσουν, να σβήσουν και να εξαφανίσουν, από τη μνήμη του λαού και της νεολαίας, την πραγματική Ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ και των πατριωτικών δυνάμεων του τόπου μας. Διαθέτουν τεράστια χρηματικά ποσά σε "επιτελεία" - πρόθυμους πανεπιστημιακούς, δημοσιογράφους, ιστορικούς, που αναλαμβάνουν τη βρώμικη και ανήθικη δουλειά να αντιστρέψουν την ιστορική πραγματικότητα και να την προσαρμόσουν στα αμερικάνικα και ευρω-ενωσιακά γεωστρατηγικά τους συμφέροντα».

Αναφερόμενος στις σημερινές αντικομμουνιστικές προκλήσεις των κυβερνήσεων πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που έχουν θέσει εκτός νόμου τα κομμουνιστικά κόμματα, φυλακίζουν ηγετικά στελέχη τους, στερούν ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τους, σημείωσε ότι σήμερα «έχουν το θράσος να εμφανίζουν τις συμμορίες των συνεργατών των Ες-Ες ως δυνάμεις "απελευθέρωσης από τη σοβιετική κατοχή". Επιπρόσθετα, άλλες κυβερνήσεις διαστρεβλώνουν την Ιστορία των λαών που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό και απειλούν να θέσουν εκτός νόμου τα ΚΚ, να απαγορεύσουν τα σύμβολά τους, να θέσουν εκτός νόμου Κομμουνιστικές Νεολαίες.

Την ίδια στιγμή, εμφανίζουν την ΕΕ σαν "πάνθεον" της δημοκρατίας, τη στιγμή που πετάει στο "καλάθι των αχρήστων" τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας για το "ευρωσύνταγμα", ενώ εκβιάζει τον περήφανο ιρλανδικό λαό να "ζητήσει συγνώμη" με νέο δημοψήφισμα, λέγοντας "ΝΑΙ" στην Ευρωσυνθήκη», παρά το γεγονός ότι το έχει απορρίψει.

«Εξυμνούν τις ΗΠΑ ως χώρα της "ελευθερίας", κλείνοντας τα μάτια στα φρικιαστικά εγκλήματα, στα μεσαιωνικά βασανιστήρια, στις γενοκτονίες που διέπραξαν - διαπράττουν, με τις Ατομικές Βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, βόμβες Ναπάλμ ενάντια στο ΔΣΕ σε Βίτσι - Γράμμο, φονικούς πολέμους ενάντια σε Κορέα, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Σομαλία κ.α.», πρόσθεσε. «Ενώ την ίδια στιγμή καταστρέφουν πολιτισμούς χιλιετιών, ληστεύουν πλουτοπαραγωγικές πηγές δεκάδων χωρών, οδηγώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και απαξίωση της ανθρώπινης ζωής».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Κ. Βουλγαρόπουλος καταδίκασε τις αντιδραστικές πολιτικές που εκπορεύονται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και υπογράμμισε τη συμπαράσταση στην εργατική τάξη όπου Γης, στα ΚΚ, στις Κομμουνιστικές Νεολαίες, στους αγώνες των λαών για οικονομικά - κοινωνικά - δημοκρατικά προβλήματα, για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, σοσιαλισμό! Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα αυτές οι δυνάμεις παλεύουν κατά των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεων του οπορτουνισμού και του ευρωμονόδρομου της ΕΕ.

Ο ομιλητής επισήμανε ότι είναι χρέος κάθε εργάτη, νέου, να συμβάλλει με ενέργειες που τιμούν, προάγουν ιδανικά και οράματα που με αίμα και θυσίες αγωνιστών έχουν κατακτηθεί. «Αγώνες που αποτελούν παρακαταθήκη, στον αγωνιστή λαό και τη νεολαία μας, όπως: Εθνική Αντίσταση, ΔΣΕ, Δημοκρατικοί - Αντιδικτατορικοί Αγώνες, ταξικοί, κοινωνικο-πολιτικοί αγώνες της εργατικής τάξης, της νεολαίας, που τιμούν κι εξυψώνουν την Ιστορία του λαού μας».

Μια ανθρωπιστική απόφαση

Ο Κ. Βουλγαρόπουλος πρόσθεσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Συνεδρίου της Δημοκρατικής Νεολαίας (3 Μάρτη 1948), που έθεσε ως στόχο τη σωτηρία των παιδιών από την πείνα, τους βομβαρδισμούς, την τρομοκρατία, τον πόλεμο και το «παιδομάζωμα» της βασίλισσας Φρειδερίκης, αποτελεί «μια βαθιά ανθρωπιστική απόφαση που γλίτωσε χιλιάδες παιδιά από το δολοφονικό κι αρπαχτικό χέρι του αγγλο-αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, του μισαλλόδοξου κράτους των συνεργατών των ναζί και το αντικομμουνιστικό μένος των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Σοφούλη, Πλαστήρα κ.ά». Η σοσιαλιστική Τσεχοσλοβακία περιέθαλψε χιλιάδες παιδιά, τα σπούδασε και τους εξασφάλισε εργασία και μια ισότιμη ζωή ως Τσέχοι πολίτες στη δεύτερη πατρίδα τους.

Στόχος αυτών που προκάλεσαν το παιδομάζωμα - έναν πραγματικό γενιτσαρισμό για να αποξενωθούν τα παιδιά των ανταρτών και άλλων λαϊκών αγωνιστών από τις ρίζες, «ώστε να μη γίνουν, όπως έλεγαν οι κρατικοί παράγοντες τότε, μιάσματα κι αυτά σαν τους γονείς τους» - ήταν η διάλυση του ΚΚΕ, των ΕΑΜικών δυνάμεων, το τσάκισμα του ΔΣΕ, ο αποκλεισμός του από το λαό κι από τις φυσικές του εφεδρείες.

Αγωνιστική πορεία 90 χρόνων

Επιπρόσθετα, μεταφέροντας το θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό του ΚΚΕ, ο Κ. Βουλγαρόπουλος σημείωσε: «Φέτος το κόμμα μας συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής και δράσης. Πρόκειται για μια μακρά ιστορική πορεία, γεμάτη σκληρούς, αλλά δίκαιους αγώνες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία, κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για σοσιαλισμό.

Το κόμμα μας, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, αγωνίζεται να συσπειρώσει και ενεργοποιήσει σ' ένα Αντιμονοπωλιακό Αντιιμπεριαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο αυτούς που βιώνουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ. Παλεύει ενάντια στο μαύρο μέτωπο του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και τους υπηρέτες του, που καταργούν κατακτήσεις της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, που κερδήθηκαν με αγώνες, θυσίες και αίμα, κοντά δύο αιώνων. Ξεπουλούν την περιουσία που δημιούργησε ο λαός μας και τον οδηγούν σε ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια κι εξαθλίωση, σπρώχνουν τη νεολαία σε πλήρη απόγνωση».

«Το σύστημα του καπιταλισμού σαπίζει - πνίγεται από σκάνδαλα και διαφθορά, δε σηκώνει καμία απολύτως βελτίωση, δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο λαό, το μόνο που χρειάζεται, για να ανασάνει και να δει άσπρη μέρα ο λαός μας, είναι η ανατροπή του!», τόνισε και πρόσθεσε: «Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση της εργατικής τάξης - του λαού θα μετατραπεί κάποια ώρα σε οργή και λαϊκό τσουνάμι που θα τους πνίξει!

Γι' αυτό το λόγο αυξάνουν και ενεργοποιούν κατασταλτικούς μηχανισμούς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, μετατρέψανε το ΝΑΤΟ, την ΕΕ σε παγκόσμιους χωροφύλακες και φονιάδες των λαών, ενώ, ταυτόχρονα, απειλούν και εκβιάζουν με πόλεμο κάθε λαό που δεν υποτάσσεται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Τόνισε, παράλληλα, ότι η ανθρωπινότερη ζωή δε χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με σκληρούς, άνισους, οργανωμένους ταξικούς αγώνες, για να επιβάλουν μιαν άλλη φιλολαϊκή πολιτική, μια λαϊκή εξουσία, με λαϊκή οικονομία.

«Το ΚΚΕ, 90 χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για τα κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών, για τα κοινωνικά - πολιτικά δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών και πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας, που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια. Αγωνίζεται για τα δικαιώματα των μεταναστών από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (...) που ζουν και εργάζονται σε συνθήκες πραγματικής σκλαβιάς. Αγωνίζεται για να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι - μεταξύ των οποίων και αυτός του Γεννηματά του 1982 - που στερούν το δικαίωμα του ελεύθερου επαναπατρισμού χιλιάδων Ελλήνων πρώην πολιτικών προσφύγων σοσιαλιστικών χωρών».

Στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ ένωσαν τον ελληνικό λαό, χωρίς διαχωρισμούς καταγωγής, γλώσσας, θρησκείας, στην Εθνική Αντίσταση και απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές και τους συνεργάτες τους, την ίδια στιγμή που άλλοι ήταν συνεργάτες των κατακτητών, άλλοι πήγαν στο Κάιρο για να επιστρέψουν με τους προστάτες τους Αγγλους κατακτητές με σκοπό να τσακίσουν το ΚΚΕ και το ΕΑΜικό Κίνημα, να αιματοκυλήσουν το λαό της Αθήνας και της Ελλάδας.

Ενάντια σ' αυτούς τους δεύτερους κατακτητές, τους Αγγλο-Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, αναγκάστηκαν να ξαναπάρουν τα όπλα οι ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες και να αγωνιστούν μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ για ελεύθερη, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Ελλάδα, κατέληξε, σημειώνοντας τη σημασία της 90χρονης ιστορικής πορείας και δράσης του ΚΚΕ και της 40χρονης αγωνιστικής πάλης της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ