Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G8 ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
Λαϊκή καταδίκη των ιμπεριαλιστών
  • Εκδηλώσεις από το λαϊκό κίνημα στο Σαπόρο, τόπο της συνάντησης
  • Αποσπάσματα από την παρέμβαση του Η. Τσαβδαρίδη, εκτελεστικού γραμματέα του ΠΣΕ στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα: «Για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο χωρίς πολέμους και πυρηνικά»

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φυλάνε τους ...ηγέτες από τον εχθρό λαό, που επιμένει να διαδηλώνει ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Associated Press

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις φυλάνε τους ...ηγέτες από τον εχθρό λαό, που επιμένει να διαδηλώνει ενάντια στον ιμπεριαλισμό
Οι ηγέτες των οικονομικά ισχυρότερων - για τις ολιγαρχίες τους - χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία), χώρες που είναι δεμένες με τα γιγάντια κέρδη και πλούτη των πολυεθνικών εταιρειών, αλλά και που εμπλέκονται ενεργά σε πολέμους, κατοχές και απειλές ενάντια σε κυρίαρχους λαούς, συνέρχονται τη Δευτέρα στο Σαπόρο της Ιαπωνίας για την ετήσια Σύνοδο Κορυφής της G8. Ο ρόλος αυτών των συναντήσεων και παρά το γεγονός ότι συχνά καμουφλάρονται με δήθεν «ανθρωπιστική ατζέντα» είναι γνωστός στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Φέτος αποφάσισαν να ...ασχοληθούν με τη «φτώχεια και τη διατροφική κρίση».

Ηδη, το λαϊκό κίνημα στην Ιαπωνία έχει οργανώσει σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας και καταγγελίας από την περασμένη Παρασκευή. Με βασικούς διοργανωτές την Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών, την Επιτροπή Ειρήνης, τη Νέα Ομοσπονδία Γυναικών, την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους λαούς της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, την Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών, τη Συντονιστική Επιτροπή για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ατομικών βομβών, συγκροτήθηκε ΣΥΜΜΑΧΙΑ ενάντια στη Σύνοδο της G8.

Συμμετοχή του ΠΣΕ στις εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στη Σύνοδο της G8 - όπου κυριάρχησαν συνθήματα για τον τερματισμό των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης και την καταδίκη της προσπάθειας αναθεώρησης του άρθρου 9 του Συντάγματος της Ιαπωνίας - συμμετείχε και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ο οποίος μάλιστα απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Σαπόρο το Σάββατο. Νωρίτερα, είχε πάρει μέρος στην ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με ομιλητές από την Ιαπωνία και το εξωτερικό με θέμα: «Για έναν δίκαιο και ειρηνικό κόσμο χωρίς πολέμους και πυρηνικά».

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη συζήτηση εκ μέρους του ΠΣΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης υπογράμμισε το ρόλο των ηγετών της G8 και τόνισε: «Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις φυσικές πηγές του πλανήτη, αποκτούν τεράστια κέρδη από το φτηνό εργατικό δυναμικό στη Νότια και Νοτιο-Ανατολική Ασία και έχουν εξυπηρετικές κυβερνήσεις, που υπηρετούν και προστατεύουν τα συμφέροντά τους». Η προθυμία τους αυτή φτάνει μέχρι και την εξαγγελία απειλής πολέμου σε χώρες που δεν είναι διατεθειμένες να συμμορφωθούν, πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην G8, σημείωσε πως αποτελεί «έναν πλήρως εδραιωμένο μηχανισμό που παρακολουθεί και προωθεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που, στην ουσία, παίρνει ή προετοιμάζει αποφάσεις οι οποίες στη συνέχεια επικυρώνονται από τον ΟΗΕ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι μισές χώρες της G8 είναι μέρος του πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έξι από τις οχτώ χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

Αλληλεγγύη στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες

Στη συνέχεια, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ υπογράμμισε: «Το ΠΣΕ εκφράζει το σεβασμό του στο λαό της Ιαπωνίας και ιδιαίτερα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ενώ στηρίζει πλήρως το μαζικό λαϊκό κίνημα, που τάσσεται ενάντια στην προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 9 του ιαπωνικού Συντάγματος, που στην ουσία προωθεί τα σχέδια επαναστρατιωτικοποίησης της Ιαπωνίας.

Υπάρχει μια επικίνδυνη ευθυγράμμιση με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ασία, συμπεριλαμβάνοντας την Ιαπωνία και την Κορέα, με στόχο την παγκοσμιοποίηση της πολιτικής των ΗΠΑ για τον προληπτικό πόλεμο, ενώ την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ επιχειρούν να κάνουν συμμάχους τους στην Ασία και τον Ειρηνικό να εργαστούν στενά με το ΝΑΤΟ. Το ΠΣΕ εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του με το κίνημα ενάντια σ' αυτά τα αμερικανικά σχέδια και για την απομάκρυνση όλων των αμερικανικών βάσεων από την Ιαπωνία, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχουν γίνει για μια ειρηνική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος της κορεατικής χερσονήσου, με βάση τις συνομιλίες των έξι μερών και την ίδια στιγμή απαιτεί τη λήξη της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στους λαούς της περιοχής».

Επιπλέον, αναφερόμενος στον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης επισήμανε ότι το ΠΣΕ απαιτεί απ' όλες τις χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα για την κατάργηση του πυρηνικού οπλοστασίου μέχρι το 2010 που θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων.

«Το ζήτημα των στρατιωτικών δαπανών συνδέεται άμεσα με τη φτώχεια και την επισιτιστική κρίση της ανθρωπότητας. Μόνο πέρσι, πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα μισά των οποίων από τις ΗΠΑ. Μόνο το 10% αυτού του ποσού θα ήταν αρκετό για να λυθεί το ζήτημα της πείνας και της φτώχειας στον πλανήτη. Η G8 αποκομίζει κέρδος άμεσα από το στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα», υπογράμμισε.

Αύξηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης σημείωσε τα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά και τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, το Μποντστίλ, «όπου νέα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα σχεδιάζονται και διευθύνονται». Εκ μέρους του ΠΣΕ εξέφρασε τη στήριξη και αλληλεγγύη του στους λαούς της Πολωνίας και της Τσεχίας που αντιτάσσονται στην «ασπίδα», στόχος της οποίας είναι η απόκτηση της ικανότητας του πρώτου χτυπήματος χωρίς φόβο για αντεπίθεση.

Επιπλέον, το ΠΣΕ καταδικάζει την επιθετική συμπεριφορά των ιμπεριαλιστικών χωρών πρώτα και κυρίως των ΗΠΑ προς το Ιράν. Ο Η. Τσαβδαρίδης, στην ομιλία του, κάλεσε τις φιλειρηνικές οργανώσεις και το λαό να είναι σε επαγρύπνηση μπροστά σε μια πιθανή επίθεση, ενώ καταδίκασε την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ και της Ελλάδας στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, σημείωσε ότι η συνεργία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, μια επιθετική συμμαχία, δεν αποτελεί απλά απειλή για την ειρήνη στον πλανήτη, αλλά μια επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική πολιτική για τους λαούς της Ευρώπης. «Η τρομοκρατική οργάνωση του ΝΑΤΟ συνεχίζει να είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τους λαούς του πλανήτη», πρόσθεσε.

Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί

Από την άλλη μεριά, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες εξελίξεις σε διάφορες χώρες που βοηθούν να οικοδομηθούν περισσότερα εμπόδια για τον ιμπεριαλισμό, καθώς αυτός αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική απομόνωση που απορρέει από τις αυθαίρετες και μονόπλευρες ενέργειες της παραβίασης των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. «Η αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή δίνει ελπίδα στο λαό για ένα δίκαιο και ειρηνικό κόσμο», πρόσθεσε και στη συνέχεια χαιρέτισε τους λαούς της Λ. Αμερικής, που αγωνίζονται για να ορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους χωρίς ξένη επέμβαση.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Τσεχία, στο Βέλγιο και την Ελλάδα. Τόνισε ότι «οι λαοί της Ευρώπης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ΕΕ και τις πολιτικές της όταν έχουν την ευκαιρία να το εκφράσουν μέσω δημοψηφίσματος», σημειώνοντας την αντίθεση των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας και πρόσφατα της Ιρλανδίας στην Ευρωσυνθήκη, παρά τις τεράστιες πιέσεις.

Καταλήγοντας, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης τόνισε ότι το μήνυμα του πρόσφατου Συνεδρίου του ΠΣΕ, που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλη στο Καράκας της Βενεζουέλας, είναι ξεκάθαρο: «Μπορεί ο ιμπεριαλισμός να φαίνεται πανίσχυρος, αλλά η μόνη υπερδύναμη είναι οι ίδιοι οι λαοί. Η ενότητα και ο αγώνας τους μπορεί να επιβάλει τη θέληση των λαών. Το ΠΣΕ καλεί όλες τις οργανώσεις σε κάθε επίπεδο, που είναι πρόθυμες να εργαστούν και να παλέψουν για να υπερασπιστούν την ειρήνη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να ενώσουν τη φωνή τους και τη δράση τους για έναν κόσμο ειρηνικό, με ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ