Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πιο μεγάλη εξόρμηση της ΚΝΕ στη νεολαία

«Ξεκινάμε το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ, του μεγαλύτερου πολιτικού - πολιτιστικού γεγονότος που φτιάχνεται από νέους για νέους. Στο προηγούμενο κεντρικό τετραήμερο (σ.σ. το 33ο Φεστιβάλ) πέρασαν πάνω από 90.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών, κύρια νέοι. Ξέρουμε ότι η νεολαία μάς περιμένει γιατί οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μας αποτελούν πραγματική ανάσα δροσιάς μέσα στον καύσωνα της υποκουλτούρας».

Μ' αυτά τα λόγια, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, κήρυξε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου την έναρξη αυτού του πολυδιάστατου γεγονότος, του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που φέτος είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ.

Οπως είπε ο Γ. Πρωτούλης, «το 34ο Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και στα 40 χρόνια της ΚΝΕ. Είναι Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ και βάζουμε ιδιαίτερους στόχους. Θα είναι η πιο μεγάλη εξόρμηση της ΚΝΕ στη νεολαία. Θα απευθυνθούμε με ιδιαίτερη στόχευση στους νέους εργαζόμενους, στα νέα ζευγάρια, να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τα προβλήματα των νέων που βρίσκονται στις μεταβατικές ηλικίες, να φωτίσουμε πλευρές για τη ζωή των νέων μεταναστών.

Επιδιώκουμε φέτος το Φεστιβάλ να ξεπεράσει σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο. Θα είναι ακόμα περισσότερες οι προφεστιβαλικές που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα. Το κεντρικό τετραήμερο θα πραγματοποιηθεί στις 18, 19, 20, 21 του Σεπτέμβρη στο γνωστό πλέον χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια».

Εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

«Σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Κρήτη, θα πραγματοποιηθούν εκατοντάδες εκδηλώσεις. Μέχρι τώρα έχουν προγραμματιστεί 200 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα», σημείωσε ο Γ. Πρωτούλης, και παρουσίασε αναλυτικά:

«Στα 30 Μαθητικά Φεστιβάλ που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα θα αναδείξουμε πλευρές της Ιστορίας, όπως δε διδάσκεται στο σχολείο, αλλά θα κουβεντιάσουμε και για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, για τα ναρκωτικά, για την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα, στο Πεδίον του Αρεως, στις 20 και 21 του Ιούνη, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους 40 μαθητικά συγκροτήματα από σχολεία της Αθήνας.

Στα Φεστιβάλ που ξεκίνησαν ήδη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε 35 πόλεις της χώρας θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους φοιτητές και σπουδαστές για τα ζητήματα της Παιδείας, για το τι φοιτητικό κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα. Θα αναδείξουμε την επικαιρότητα του σοσιαλισμού, την προσφορά του Κόμματος και της ΚΝΕ στους αγώνες του λαϊκού κινήματος.

Στους εκατοντάδες εργασιακούς χώρους που θα βρεθούμε θα καλέσουμε την εργαζόμενη νεολαία να σκύψει στα συμπεράσματα που βγαίνουν από τις φετινές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, να γραφτεί στα σωματεία. Να παλέψει για την αλλαγή της κατάστασης στο εργατικό κίνημα, να δυναμώσει το ΠΑΜΕ. Να πιστέψει στη δύναμή της. Οι εργάτες παράγουν όλο τον πλούτο. Πρέπει να τον διεκδικήσουν. Οι νέοι εργάτες και εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στο μονόδρομο της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας και στα κόμματά της. Εχουν συμφέρον να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό».

Πολιτισμός κόντρα στην υποκουλτούρα

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ αναφέρθηκε και στην πολιτιστική διάσταση του Φεστιβάλ: «Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, όπου έχουν θέση όλες οι μορφές τέχνης. Η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, ο χορός, ο κινηματογράφος. Αλλωστε, σήμερα η αντίσταση στην υποκουλτούρα, η σύνδεση της τέχνης με τους πόθους του λαού, της νεολαίας, η ψυχαγωγία κόντρα στην εκτόνωση, την αποχαύνωση, έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη από πριν σημασία.

Στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ και ειδικά στο κεντρικό τετραήμερο θα συναντήσει κανείς καταξιωμένους καλλιτέχνες, που με τη μουσική, τα λόγια και τα χρώματά τους εκφράζουν τις ανησυχίες του λαού και της νεολαίας. Είναι δεκάδες άλλωστε όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες που στηρίζουν κάθε χρόνο τις δραστηριότητές μας. Παράλληλα, είναι εκατοντάδες οι νέοι άνθρωποι, οι νέοι δημιουργοί που παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Κι αυτό σήμερα έχει πολύ μεγάλη αξία, τη στιγμή που ελάχιστοι είναι οι χώροι που δε λειτουργούν ως επιχείρηση, που δε λειτουργούν ανταποδοτικά. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε πως σε όλη την προφεστιβαλική δραστηριότητα πάνω από 300 ερασιτεχνικά συγκροτήματα παίρνουν μέρος, δεκάδες ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες παρουσιάζουν τη δουλειά τους».

Με το μεράκι των νέων κομμουνιστών

«Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ», συνέχισε ο Γ. Πρωτούλης, «θα έχουν οι παραγωγές που ετοιμάζουν ομάδες του Κόμματος και της ΚΝΕ. Η ορχήστρα, η χορωδία, η θεατρική ομάδα και η ομάδα χορού της ΚΝΕ. Ομάδες που αποτελούνται από νέους, μαθητές, φοιτητές και εργάτες, ερασιτέχνες στην πλειοψηφία τους, που στο επίκεντρο βάζουν την προβολή του προοδευτικού έργου και έχουν ως στόχο να αποδείξουν ότι με τη συλλογική προσπάθεια, με την επίμονη δουλειά μπορεί να υπάρχει ακέραιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ανυπολόγιστη αξία έχει η έκθεση με αρχειακό υλικό από την 90χρονη ιστορία του Κόμματός μας.

Ταυτόχρονα, ειδικά για το κεντρικό μας Φεστιβάλ θα προχωρήσουμε σε δύο μεγάλες παραγωγές. Η μία για το θέατρο της Αντίστασης και η άλλη για το λαϊκό κίνημα και το τραγούδι».

Κόντρα στις εξαρτήσεις

«Ενα μεγάλο αντιναρκωτικό φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μέσα στο κεντρικό τετραήμερο, όπως κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή δεκάδων θεραπευτικών κοινοτήτων που δίνουν σκληρό αγώνα για τη ζωή», ανακοίνωσε ο Γραμματέας της ΚΝΕ, και τόνισε: «Φέτος φιλοδοξούμε να ξεπεράσει η συμμετοχή και η προβολή των δραστηριοτήτων τους κάθε προηγούμενο. Να δώσουμε από κοινού μάχη ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα, στις θεωρίες για τον "περιορισμό της βλάβης", ενάντια στη νομιμοποίηση των δήθεν μαλακών ναρκωτικών».

Γεγονός διεθνούς κύρους

«Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η διεθνής διάσταση του θεσμού με τη συμμετοχή άνω των 30 κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας στο χώρο της Διεθνούπολης του Φεστιβάλ. Ξεχωριστή θέση θα έχει η Κουβανέζικη Επανάσταση, που συμπληρώνει τα 50 χρόνια της. Στα πλαίσια αυτά η ΚΝΕ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κούβα από 22 μέχρι 27 του Ιούλη, μεγάλη μπριγάδα αλληλεγγύης το διάστημα 27 του Ιούλη έως 4 του Αυγούστου», ανακοίνωσε ο Γ. Πρωτούλης, και συνέχισε:

«Και στις εκδηλώσεις μας συνεχίζουμε τον ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας. Στα πλαίσια των φεστιβαλικών μας εκδηλώσεων η ΚΝΕ ξανά, μετά από δύο χρόνια, διοργανώνει κάμπινγκ στο Αχλάδι της Β. Εύβοιας από 25 του Ιούλη μέχρι 15 του Αυγούστου, όπου θα φιλοξενήσουμε συντρόφους μας από την Τσεχία.

Δεκάδες μεταναστευτικές κοινότητες θα δώσουν ξανά το "παρών" στις εκδηλώσεις του κεντρικού τετραήμερου όσο και στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στο 5ο και 6ο Διαμέρισμα της Αθήνας, στο πάρκο ΦΙΞ, από 27 μέχρι 29 του Ιούνη, αναδεικνύοντας τις "Μανωλάδες" που υπάρχουν παντού και συμβάλλοντας στον κοινό αγώνα Ελλήνων και ξένων εργατών».

Το 17ο Διήμερο ξαναπάει στις Πρέσπες

Ο Γ. Πρωτούλης έκανε ειδική αναφορά και στη διοργάνωση του 17ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου στις 5-6 του Ιούλη στις Πρέσπες: «Οι εκδηλώσεις του Διημέρου θα είναι αφιερωμένες στα Βαλκάνια αναδεικνύοντας τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού. Στις Πρέσπες πραγματοποιήθηκε το 1992 το 1ο Διήμερο της ΚΝΕ μέσα στις εθνικιστικές ιαχές και τα σοβινιστικά συλλαλητήρια του μίσους. Σήμερα η διοργάνωση του Διημέρου μετά από 17 χρόνια στο ίδιο μέρος είναι επίκαιρη ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το Φεστιβάλ, αν και αποτελεί μεγάλο πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες κόσμου σε όλη την Ελλάδα, δεν προβάλλεται από τα ΜΜΕ. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι αξιόλογο όχι μόνο γι' αυτό που παρουσιάζει, αλλά και γιατί στήνεται και προπαγανδίζεται από τα μέλη της ΚΝΕ και του Κόμματος, χωρίς εταιρείες και σπόνσορες. Με το εισιτήριο και την προκήρυξη στο χέρι το επόμενο διάστημα χιλιάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία του Φεστιβάλ, που ειδικά φέτος αφιερώνουμε στο Κόμμα μας.

Στις αρχές Ιούλη θα δοθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του κεντρικού τετραήμερου», κατέληξε ο Γ. Πρωτούλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ