Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Σε νέα «αποστολή» ο Μ. Νίμιτς

Προανήγγειλε νέα επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια επιδιώκοντας λύση στο ζήτημα της ονομασίας, όπως επιθυμεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νέα επίσκεψη σε Αθήνα και Σκόπια προανήγγειλε ο Μάθιου Νίμιτς, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό είναι «επιθυμία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ως γνωστόν επιδιώκει λύση στο ζήτημα της ονομασίας πριν τις 9 Ιούλη.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη δυόμισι ωρών συνάντηση που είχε χτες στη Νέα Υόρκη με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και άρα μπορεί η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε στη χτεσινή συνάντηση ότι «έγινε ανασκόπηση» του θέματος και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την περιοχή, όχι όμως μέσα στην επόμενη βδομάδα, αλλά αργότερα. «Και οι δυο πλευρές εξέφρασαν τη βούλησή τους να προχωρήσουν στην εξέταση των πτυχών για την επίλυση του ζητήματος», πρόσθεσε.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση, υπάρχουν όμως «διάφορες ιδέες» που συζητούνται, σημειώνοντας, «με σκοπό την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Σε ερώτηση αν έχει σημειωθεί πρόοδος, δήλωσε ότι «το χάσμα έχει μικρύνει, δεν έχει όμως γεφυρωθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέχρι τις 9 Ιούλη, οπότε πρόκειται να υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και αν υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για λύση μέχρι τότε, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, αυτό μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό» και ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιθυμεί διακαώς την επίτευξη λύσης», αλλά ο ίδιος δεν έχει την αίσθηση ότι ασκούνται πιέσεις.

Οσον αφορά την εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, υπογράμμισε ότι «υπάρχει νέα κυβέρνηση και έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η ηγεσία της χώρας, υπάρχει πρόεδρος και είναι γνωστό ποιος θα είναι πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι «η ηγεσία της χώρας έχει συμφωνήσει ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί και δε βλέπω γιατί να μην υπάρχει συνέχιση της διαδικασίας».

Σε άλλη ερώτηση επισήμανε ότι «και οι δυο πλευρές επιδεικνύουν καλή πίστη και μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών (ελληνικό βέτο, εκλογές στην ΠΓΔΜ), έχουν εισαγάγει καινούρια δεδομένα», σημειώνοντας ότι «και οι δυο πλευρές έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στον στόχο που είναι η εξεύρεση λύσης». Γνωρίζουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τι είναι εφικτό και τι δεν είναι».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ