Παρασκευή 13 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στρατιωτική στήριξη στο «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο

Τη στρατιωτική στήριξη του ΝΑΤΟ στο «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας της Συμμαχίας, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της εαρινής συνόδου τους στις Βρυξέλλες, όπου το βασική θέμα ήταν η πορεία των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων και του Αφγανιστάν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, οι χώρες του κατέληξαν σε συμφωνία για τα σχέδιά τους να εκπαιδεύσουν μια ελαφρά οπλισμένη δύναμη ασφάλειας αποτελούμενη από 2.500 άνδρες. «Το ΝΑΤΟ θα επιβλέψει, είπε, και θα υποστηρίξει το σχηματισμό και την εκπαίδευση μιας ελεγχόμενης από πολίτες Δύναμης Ασφαλείας του Κοσσόβου». Σημειώνεται πως η συμφωνία αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ το «Σύνταγμα» του Κοσσυφοπεδίου, στις 15 Ιούνη.

Από ελληνικής πλευράς, σε ό,τι αφορά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και την «κατάσταση ασφαλείας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, εμφανίστηκε στη ΝΑΤΟική σύνοδο να ζητάει στην παρέμβασή του «η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να διατηρηθεί στο σημερινό υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας». Μάλιστα, υποστήριξε πως η παρουσία της KFOR «εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, την ελευθερία μετακινήσεων του πληθυσμού και την προστασία των ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων». Βέβαια, παρέβλεψε το γεγονός ότι η ΝΑΤΟική παρουσία μετά την κήρυξη της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου δε νομιμοποιείται πλέον, ούτε από τον ΟΗΕ καθώς η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1999 αναφέρεται σε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ