Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΟΡΑΝΟΜΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Θερμοκήπιο της ακρίβειας η «ελεύθερη» αγορά

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντάλλαξαν και χτες άσφαιρα πυρά για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, επιχειρώντας να αποκρύψουν το γεγονός ότι η ρίζα του κακού βρίσκεται στο καπιταλιστικό σύστημα και την απελευθέρωση των αγορών που υπερασπίζονται και τα δύο κόμματα

Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση κατά της ακρίβειας, όπως και οι αντίστοιχες «σταυροφορίες» που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων από την ουσία του προβλήματος. Αυτό τόνισε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις κυρώσεις του Αγορανομικού Κώδικα. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ στη συζήτηση κυριάρχησε η ψευδεπίγραφη κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αντάλλαξαν μεταξύ τους κατηγορίες για ανικανότητα διαχείρισης και άλλες «κορόνες». Κανείς τους, όμως, δεν τόλμησε να αμφισβητήσει την απελευθέρωση των αγορών, που αποτελεί το «θερμοκήπιο» για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία.

«Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, η νοθεία των προϊόντων - όπως αυτή με το ηλιέλαιο - δεν είναι τυχαία γεγονότα. Είναι σύμφυτα με το καπιταλιστικό καθεστώς», τόνισε ο Σταύρος Σκοπελίτης προσθέτοντας πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για να αποκρύψουν τις ευθύνες τους». Οπως είπε, η κυβέρνηση παραπέμπει στις ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση «ξεχνώντας πως ήταν δικές της οι κυβερνήσεις που πέρασαν την πολιτική της απελευθέρωσης υπόσχεται σταυροφορίες για τη συγκράτηση των τιμών». Ο Στ. Σκοπελίτης επισήμανε ότι η ακρίβεια «αποτελεί έναν ακόμη μηχανισμό αναδιανομής του παραγόμενου από τους ανθρώπους του μόχθου πλούτου υπέρ της πλουτοκρατίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του νοθευμένου ηλιέλαιου λέγοντας ότι «αποτελεί ένα ακόμη σκάνδαλο στη διατροφική αλυσίδα και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με το όργιο κατανάλωσης ακατάλληλων τροφών». Τέτοια φαινόμενα - σημείωσε - θα υπάρχουν όσο «θα κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και η επιχειρηματικότητα και όσο τα τρόφιμα θα θεωρούνται εμπορεύματα και αντικείμενα κερδοσκοπίας». Ειδικά για τον ΕΦΕΤ ανέφερε ότι η ίδρυσή του δεν έγινε με πρόθεση «να πάρουν μέτρα για να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων», αλλά για «να αναβαθμίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα επισφαλή προϊόντα των βιομηχανιών».

Οσον αφορά την ουσία του νομοσχεδίου ο Στ. Σκοπελίτης τόνισε πως «τα κατασταλτικά μέτρα από μόνα τους δε θα αντιμετωπίσουν την παραβατικότητα, όταν υπάρχει μια πολιτική που τη θρέφει». Οσο για τα πρόστιμα που επιβάλλονται τόνισε ότι «δεν εισπράττονται ποτέ». Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ με το άρθρο 2 του νομοθετήματος σύμφωνα με το οποίο η απόσυρση ακατάλληλων τροφίμων από την αγορά επαφίεται στους υπεύθυνους των επιχειρήσεων τροφίμων...

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής της, Κ. Αγοραστός, υποστήριξε ότι «σήμερα ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί όπως θέλουμε», λέγοντας ότι η κυβέρνηση χειρίζεται «ένα πολυσύνθετο πρόβλημα» με σοβαρότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ