Παρασκευή 30 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
«Διαρθρωτική κίνηση» η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ...

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή η σύμβαση παράδοσης στην «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Με την κατάθεση στη Βουλή της σύμβασης πώλησης του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ», ολοκληρώνεται ο κύκλος παράδοσης του μεγαλύτερου επιχειρηματικού οργανισμού της χώρας στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα ακόμη δικομματικό πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που ξεκίνησε το 1996 από το ΠΑΣΟΚ (πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης) και ολοκληρώθηκε χτες, με την παράδοσή του στο γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο Γ. Αλογοσκούφης, περιορίστηκε στην επανάληψη των γνωστών επιχειρημάτων, με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διανθίσει με αναφορές στον «εκσυγχρονισμό» και την «αναβάθμιση», το περιτύλιγμα της εκποίησης. Στα πλαίσια αυτά ισχυρίστηκε ότι «με τη στρατηγική αυτή συμμαχία διασφαλίζεται το μέλλον του ΟΤΕ», επειδή αποφεύγεται η προοπτική επιθετικής εξαγοράς του στο μέλλον! Οτι πρόκειται για μια συμφωνία «που λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησης, των εργαζομένων της, των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα». Οτι το ελληνικό δημόσιο διατηρεί ισχυρά δικαιώματα αρνησικυρίας, τα οποία διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα. Ολη του η πρεμούρα ήταν να αποδείξει ότι με τη συμφωνία αυτή «δεν πωλείται ο ΟΤΕ», αλλά το ελληνικό δημόσιο συνεργάζεται σε... ισότιμη βάση με την «Ντόιτσε Τέλεκομ»!

Σε σχετική, πάντως, ερώτηση που του έγινε, έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, απαντώντας, ότι η ιδιωτικοποίηση αποτελεί μια στρατηγική επιλογή της κυβέρνηση, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων της ελληνικής οικονομίας. Ομολόγησε, δηλαδή, ότι η παράδοση του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού στη «ΝΤ», εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του «ελληνικού» κεφαλαίου, το οποίο μέσω της εκποίησης κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, επιχειρεί να αναβαθμίσει και να συσφίξει τις σχέσεις του με το ξένο κεφάλαιο. Αναφερόμενος στα όσα είπε ο επιχειρηματίας Βγενόπουλος στην πρόσφατη παρουσία του στη Βουλή, αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία με την «MIG», για συμμετοχή της στον ΟΤΕ - όπως υποστήριξε ο επιχειρηματίας - και είπε ότι στις σχετικές επαφές που είχε μαζί του, του ξεκαθάρισε ότι η MIG δεν πληρούσε τα κριτήρια να γίνει «στρατηγικός εταίρος» του ΟΤΕ. Για το ίδιο θέμα και στα πλαίσια του δικομματικού καυγά - πάνω από το πτώμα του ΟΤΕ - κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ισχυριζόμενος ότι «οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, έδωσαν βήμα σ' έναν επιχειρηματία, ο οποίος μίλησε απαξιωτικά για το σύνολο του πολιτικού κόσμου».

Διφορούμενη διάταξη

Στη σύμβαση, υπάρχει και μια διάταξη σχετικά με το καταστατικό, που είναι διφορούμενη και μπορεί να ερμηνευτεί και έτσι κι αλλιώς. Στη διάταξη αυτή, αναφέρεται:

«Εφόσον οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας έρχονται σε αντίθεση με το Καταστατικό, οι διατάξεις της Συμφωνίας θα υπερισχύουν στις σχέσεις μεταξύ των Μερών. Οποτεδήποτε κατά τη Διάρκεια, τα Μέρη οφείλουν να συγκαλούν ΓΣ του ΟΤΕ το ταχύτερο δυνατόν, κατόπιν αιτήματος οποιουδήποτε Μέρους, και να ασκούν σε αυτή τα δικαιώματα ψήφου τους έτσι, ώστε να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρούσας Συμφωνίας μεριμνώντας για την τροποποίηση του Καταστατικού στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Σοβαρές ανατροπές, προβλέπονται από τη σύμβαση και για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στον όμιλο του ΟΤΕ. Με το άρθρο 15, ενισχύεται το διευθυντικό δικαίωμα και μονομερώς- εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης- η διοίκηση θα μπορεί να προβαίνει ακόμη και σε απολύσεις προσωπικού ή να αλλάζει κατοχυρωμένα δικαιώματά τους.

48ωρη απεργία

Την απόφαση να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Ιούνη, τις μέρες που θα συζητιέται στη Βουλή η συμφωνία της κυβέρνησης με την «Ντόιτσε Τέλεκομ», πήρε χτες η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) - με μοναδικό αίτημα τη μη επικύρωση της συμφωνίας. Στην αντίπερα όχθη, η ΕΣΚ ΟΤΕ επισήμανε ότι απαιτείται οργάνωση του αγώνα για να μη «νομιμοποιηθεί» η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και ταυτόχρονα να μπουν εμπόδια στις αντιασφαλιστικές και αντεργατικές πολιτικές, να υπογραφεί ΣΣΕ που ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε πρόγραμμα κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από την επόμενη Τρίτη με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και την κλιμάκωση της πάλης. Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση.

Καθαρά κέρδη 1,6 εκατ. τη μέρα!

Στα 141,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΟΤΕ το πρώτο 3μηνο του 2008 (140,9 εκατ. στο α΄ τρίμηνο του 2007), που αντιστοιχούν σε 1.566.666,7 ευρώ τη μέρα! Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΤΕ, τα αποτελέσματα του πρώτου 3μήνου επηρεάστηκαν από τα αυξημένα έξοδα λόγω δανεισμού στον οποίο προχώρησε ο όμιλος για την εξαγορά της «Cosmote». Από την πλευρά του, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Π. Βουρλούμης, αφού σημείωσε πως «το 2008 ξεκίνησε σε στέρεες βάσεις, με όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου να παρουσιάζουν ισχυρά λειτουργικά περιθώρια κέρδους...» ισχυρίστηκε πως «η παρουσία της Ντόιτσε Τέλεκομ... θα δημιουργήσει συνέργειες προς όφελος όλων των μετόχων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ