Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Ανακοινώθηκαν «έμμεσες διμερείς συνομιλίες»

Τα υψώματα του Γκολάν που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή από τον Ιούνη του 1967

Associated Press

Τα υψώματα του Γκολάν που βρίσκονται υπό ισραηλινή κατοχή από τον Ιούνη του 1967
ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με σχεδόν ταυτόχρονες ανακοινώσεις, η συριακή, η ισραηλινή και η τουρκική ηγεσία επιβεβαίωσαν ότι διεξάγονται «έμμεσες» συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας υπό τουρκική αιγίδα. Ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ είχαν αναγνωρίσει, πριν από μερικές βδομάδες, ότι έχουν ανταλλάξει μηνύματα μέσω τουρκικής διπλωματικής οδού, όμως είναι η πρώτη φορά που γνωστοποιείται επισήμως ότι οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται μετά από την κατάρρευση των, μεταξύ τους, συνομιλιών το 2000.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε επίπεδο διπλωματών των υπουργείων Εξωτερικών. Η τουρκική διπλωματία υποστήριξε ότι γίνονται στην Κωνσταντινούπολη και ότι δεν είναι «πρόσωπο με πρόσωπο». Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια αλλά ότι οι δύο πλευρές «διατύπωσαν την πρόθεση για διάλογο χωρίς προκαταλήψεις».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουάλεμ, φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του «έχει λάβει εγγυήσεις για ολική ισραηλινή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα υψώματα του Γκολάν». Η είδηση αυτή δεν επιβεβαιώνεται αλλά αναλυτές εκτιμούσαν ότι αν η Δαμασκός δεν είχε λάβει σχετικές εγγυήσεις, δε θα καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δε συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας ότι αν και δεν είχε ενημερωθεί, δεν έχει αντίρρηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ