Πέμπτη 22 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία σε λιμάνια, σιδηρόδρομο και Δημόσιο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε μάχη με την αστυνομία εξελίχθηκε, χτες, η συγκέντρωση αλιέων από όλη τη Γαλλία στην πρωτεύουσα, την ώρα της συνάντησης των εκπροσώπων τους με τον υπουργό Γεωργίας. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο και όταν απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς χρησιμοποίησαν φωτοβολίδες. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και ακολούθησαν συγκρούσεις κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Οι αλιείς διαμαρτύρονται για την αύξηση των καυσίμων και ζητούν από την κυβέρνηση τη χορήγηση βοήθειας. Η κυβέρνηση ενέκρινε, το Γενάρη, την παροχή 310 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην τριετία και αναμένει τη σχετική έγκριση από την ΕΕ. Οι αλιείς, όμως, υποστηρίζουν ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατά 30% και είναι «κοροϊδία» η κυβερνητική δέσμευση.

Οπως όλα δείχνουν, η διαμαρτυρία τους θα συνεχιστεί και σήμερα με αποκλεισμούς ακόμη περισσότερων λιμανιών. Χτες, σταμάτησε και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Γαλλίας - Βρετανίας λόγω του αποκλεισμού των αλιέων. Σήμερα, όμως, κλείνουν τα λιμάνια και οι ναυτεργάτες διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποιήσεων ενώ χτες το απόγευμα άρχισε η 36ωρη πανεργατική απεργία δημοσίων υπαλλήλων, σιδηροδρομικών, ταχυδρομικών ενάντια στα σχέδια μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού που προβλέπουν αύξηση του συνταξιοδοτικού ορίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ