Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενα διαφορετικό μάθημα...

Εκδήλωση των Μαθητικών Οργανώσεων Ανατολικών συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ

Ενα διαφορετικό μάθημα, γνώσης και αλήθειας, από αυτά που «απαγορεύονται διά ροπάλου» στις σχολικές αίθουσες, έγινε προχτές το βράδυ, με πρωτοβουλία των Μαθητικών Οργανώσεων ανατολικών συνοικιών Αθήνας της ΚΝΕ. Θέμα της, το πώς διδάσκονται τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες στο σχολείο και περιεχόμενό της... όλα όσα δεν διδάσκονται στο σχολείο, η κλωστή εκείνη που διαπερνά τη γνώση των θετικών επιστημών και την κοινωνική εξέλιξη.

Ο Μάνος Δούκας, μαθηματικός και ο Βασίλης Λυκούρας, φυσικός, μέλη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μίλησαν για τη «διαλεκτική της φύσης» του Ενγκελς, μίλησαν για τη νομοτέλεια, τη θεωρία της εξέλιξης, το ρυθμό εξέλιξης των φυσικών φαινομένων, το σύμπαν, τη γη. «Οι απαντήσεις είναι αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης που κρατάει εδώ και 3.000 χρόνια. Κάποτε όσους έλεγαν ότι η γη είναι στρογγυλή τους έκαιγαν. Σήμερα, στο βάθος των αιώνων η επιστήμη έχει κερδίσει πόντους απέναντι στη θρησκοληψία και το φανατισμό και τώρα λένε άλλα, μας έχουν πνίξει στα μεταφυσικά». «Στα φαινόμενα της φύσης υπάρχει αιτιοκρατία και νομοτέλεια, έτσι υπάρχει και στην κοινωνία. Στην επιστήμη υπάρχει αλήθεια και ψέμα. Και η επιστήμη από τη φύση της επαναστατική και για αυτό θέλουν να τη φέρουν στα μέτρα τους».

Μίλησαν ακόμη για το πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη: «Συμβαίνει σήμερα να βλέπουμε διάφορα πράγματα, π.χ. λένε στην τηλεόραση ότι ο ΣΥΝ θα πάρει 18%. Μη τα τρώτε αμάσητα, να ρωτάτε. Εχει κανένα αντίκρισμα στην καθημερινότητα; Στα εργατικά συνδικάτα βγήκε κάτι τέτοιο; Στις φοιτητικές εκλογές; Στη γειτονιά σας; Εκεί που δουλεύει ο μπαμπάς σας; Είναι χειραγώγηση αντιεπιστημονική, έξω από την αλήθεια, είναι η κασέτα που προσπαθούν να φορέσουν στον κόσμο. Η επιστημονική γνώση αλλάζει και εξελίσσεται γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ρωτάνε "γιατί". Να ξέρετε ότι σας την έχουν στημένη και μέσα στο σχολείο. Να διαβάζετε. Πρέπει να μαθαίνετε, να γίνετε καλοί επιστήμονες, καλοί άνθρωποι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά και τη Φυσική Αγωγή(9/8/2017)
Τι κρύβουν οι αλλαγές στο Γυμνάσιο;(14/9/2016)
Πίστη στη δυνατότητα του ανθρώπου να γνωρίσει και να αλλάξει τον κόσμο(23/3/2016)
Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο: Απάντηση στην κρίση του αστικού σχολείου...(7/4/2011)
Το υπουργείο ακολουθεί τη λογική του «Προκρούστη»(25/6/2010)
Σχετικά με το Διαλεχτικό Υλισμό(14/1/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org