Τετάρτη 23 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν έχουν δικαίωμα να επαίρονται

Βδομάδα Καλλιτεχνικής Εκφρασης θα διεξαχθεί στις 6 - 9 Μάη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των 14ων Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων ζωγραφικής, μουσικής, χορού και θεάτρου. Το υπουργείο Παιδείας συνόδευσε την ανακοίνωση με «μεγάλα λόγια»: «Πρόκειται για ολοκληρωμένο, πολυδιάστατο και πολυδύναμο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο κινητοποιεί δυναμικά και δημιουργικά την εκπαιδευτική κοινότητα με παράλληλη δραστηριοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων. Σκοπός των Αγώνων είναι η προώθηση της αισθητικής αγωγής των μαθητών, η σύνδεση της Παιδείας με τις τέχνες και η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών στα σχολεία»...

Αναμφισβήτητα, το μεράκι μαθητών και καθηγητών, που ξεδιπλώνεται συνήθως μέσα από τη διαδικασία των αγώνων, αξίζει συγχαρητήρια. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κανένα δικαίωμα να επαίρεται γι' αυτήν την προσπάθεια και το δήθεν «θεσμό» που ενισχύει, όταν:

  • Ολα τα μαθήματα καλλιτεχνικής Παιδείας μέσα στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου είναι από υποβαθμισμένα έως εξαφανισμένα.
  • Τα παιδιά αναγκάζονται να προβάρουν και να ετοιμάζουν τα έργα τους για τους αγώνες σε χώρους εντελώς ακατάλληλους ή νοικιασμένους επί πληρωμή (αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές στα σχολεία).
  • Αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους όλα τα απαραίτητα υλικά για τις παραστάσεις τους (κοστούμια, σκηνικά κ.ά.).
  • Ψάχνουν «με την ψυχή στο στόμα» να βρουν μια ώρα χρόνο για τις πρόβες, στριμωγμένη ανάμεσα στα φροντιστήρια κι όλες εκείνες τις δραστηριότητες που δεν παρέχει το σχολείο όπως θα έπρεπε...
Εβδομάδα παθών...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού απευθύνθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλ. Κοντός, ζητώντας «να εξετάσει το ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ στην αγορά αιγοπρόβειου κρέατος» - σ.σ. η έμφαση βρίσκεται στο... «ενδεχόμενο» - μιας και παρατηρήθηκε «εναρμονισμένη» πρακτική από τους χονδρεμπόρους, οι οποίοι αρνούνται να δώσουν στους παραγωγούς τιμές άνω των 5 με 5,5 ευρώ/κιλό αιγοπρόβειου κρέατος. Ανάλογες ενέργειες είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αναφορικά με τις τιμές του γάλακτος, όπου όλοι μιλούσαν για την ύπαρξη «καρτέλ», μόνο που στο τέλος αυτό που έμεινε, ήταν οι σταθερά χαμηλές τιμές του προϊόντος για τους παραγωγούς και οι σταθερά υψηλές για τους καταναλωτές. Κάπου εκεί έκανε... παρέμβαση και η ΓΕΣΑΣΕ, στην οποία πλειοψηφεί το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου επειδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει «όρους ομαλής λειτουργίας της αγοράς», να προστατεύσει δηλαδή παραγωγούς και καταναλωτές. Σχεδόν ταυτόχρονα στάλθηκε και η δήλωση του υπεύθυνου του ΠΑΣΟΚ για τα αγροτικά, Β. Εξαρχου, ο οποίος «ανακάλυψε» τους «μεσάζοντες» και τα καρτέλ, τα οποία «κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα», όπως επίσης και τις χιλιάδες παράνομες «ελληνοποιήσεις» αμνοεριφίων.

... για παραγωγούς και καταναλωτές

Για μια ακόμη φορά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, εξαπατούν συνειδητά, τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους καταναλωτές, τη στιγμή που οι ίδιοι με την εφαρμοζόμενη πολιτική τους ενισχύουν σταθερά την κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων, των οποίων το... αυτί «δεν ιδρώνει» απ' όσες επιστολές και να στείλει ο εκάστοτε υπουργός, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε τελική ανάλυση, αυτή είναι η... «ελεύθερη» αγορά, όσο γουστάρουν πληρώνουν, και αν δεν τους πουλήσουν οι Ελληνες παραγωγοί, αγοράζουν από αλλού - Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ. - φθηνότερα. Πρακτική που έχουν κάθε δικαίωμα να εφαρμόσουν στο πλαίσιο της «ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων» εντός της ΕΕ. `Η μήπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν τον «κρατικό προστατευτισμό»;

Αλλά, ας αφήσουμε τα αστεία, όλες οι παραπάνω ενέργειες και δηλώσεις των εκπροσώπων του δικομματισμού, μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, που οι τιμές των ντόπιων αμνοεριφίων «χτυπούν» ακόμα και διψήφια νούμερα, στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν παραγωγούς και καταναλωτές, αποκρύπτοντας τις τεράστιες πολιτικές τους ευθύνες, αλλά και το γεγονός ότι η κερδοσκοπία είναι βασικό συστατικό του οικονομικοπολιτικού συστήματος που στηρίζουν. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, μόνο αν ανατρέψουν με την οργανωμένη πάλη τους το εκμεταλλευτικό σύστημα, μπορούν να βγουν από το σημερινό αδιέξοδο.

Βλέπει «σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική»!

Την ώρα που στη Νέα Μανωλάδα και σε όλη την Ελλάδα οργιάζει η εκμετάλλευση και η τρομοκρατία σε βάρος των μεταναστών, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, δήλωνε την Κυριακή στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ότι η Ελλάδα «ακολουθεί μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της».

Σε δηλώσεις του ισχυριζόταν, εξάλλου, πως η πολιτική αυτή είναι «βασισμένη στις αρχές της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και θεμελιωμένη στον πλήρη σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Η πολιτική αυτή ανταποκρίνεται - και μάλιστα στο ακέραιο - και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα τόσο διεθνώς όσο και, ιδίως, στο πλαίσιο της ΕΕ».

Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας στοιχεία για τους αλλοδαπούς που έρχονται στη χώρα μας χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, προσπαθώντας να γλιτώσουν από πολέμους και οικονομικές κρίσεις στα κράτη που ζουν, ανέφερε πως από το 2004 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2008 περίπου 330.000 ξένοι πιάστηκαν από τις αρχές διότι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Το παράδειγμα της Ηλείας, που βέβαια δεν είναι το μόνο, είναι αρκετό για να περιγράψει σε τι συνθήκες ζουν και κερδίζουν ένα κομμάτι ψωμί οι μετανάστες που γλίτωσαν από τις δαγκάνες των δουλέμπορων και των δυνάμεων καταστολής στα σύνορα.

Υγιή καπιταλισμό θέλει ο ΣΥΝ

Για το «ολίγον καπιταλισμός» ισχύει ό,τι και για το «ολίγον έγκυος». Αντίφαση εν τοις όροις. Οσοι υποστηρίζουν, λοιπόν, το «ολίγον καπιταλισμός», τάσσονται ασυζητητί υπέρ του καπιταλισμού, απλώς δεν τολμούν να το ομολογήσουν ευθαρσώς. Αυτό ισχύει και για τον Συνασπισμό. Αποδείξεις πολλές, η πλέον πρόσφατη που το υπενθυμίζει προκύπτει από την αρθρογραφία του στελέχους του Γ. Τόλιου, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν και υπεύθυνος για τα ζητήματα Υγείας - Πρόνοιας.

Εχουμε και λέμε. Ο Γ. Τόλιος, ως υπεύθυνος του ΣΥΝ επί των θεμάτων αυτών, αρθρογραφούσε στις 17 Ιούνη του 2007, πριν από έναν περίπου χρόνο δηλαδή, στην «Αυγή» περί της «γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας», που είναι «εμπόδιο στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου ΕΣΥ». Εκεί σημείωνε, μεταξύ άλλων: «Οι μεγάλες ιδιωτικές μονάδες Υγείας και μαιευτήρια πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και σε βάθος χρόνου οι υπόλοιπες μονάδες. Η αποδυνάμωση του ιδιωτικού και η αναβάθμιση του δημόσιου αποτελεί βασική προϋπόθεση λειτουργίας ενός σύγχρονου, καθολικού και δωρεάν, εθνικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για όλους».

Εναν περίπου χρόνο μετά, επανέρχεται και σε άρθρο του, στην «Αυγή» της περασμένης Κυριακής, γράφει: «Η Υγεία και γενικότερα τα κοινωνικά αγαθά δεν μπορεί να προσφέρονται με όρους αγοράς (...). Δηλαδή, σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτό (...). Το ιδιωτικό κεφάλαιο πρέπει να μείνει εκτός "δημοσίων αγαθών" και στρατηγικών τομέων της οικονομίας (...). Στους υπόλοιπους τομείς πρέπει να θεσπιστεί αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο δράσης, με ουσιαστική πολιτική ανταγωνισμού για την αποτροπή ολιγοπωλιακών δομών και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

Και δεν είδε, φυσικά, «το φως το αληθινό», μέρες που είναι, διορθώνοντας κάπως την πρότερη θέση του ΣΥΝ. Αυταπάτες σκόρπιζε πριν από ένα χρόνο. Αυταπάτες σκορπίζει και τώρα, ισχυριζόμενος ότι το κεφάλαιο μπορεί να ρυθμιστεί, να ελεγχθεί, να υπαχθεί σε κανόνες, να ευημερούν όλοι, και οι εργαζόμενοι και τα κέρδη. Ισχυριζόμενος ότι είναι δυνατόν να του ...απαγορευτεί να διεισδύει σε όλους τους τομείς. Ποιος, άραγε, θα του το απαγορεύσει; Είναι ή δεν είναι, κύριοι του ΣΥΝ, εσωτερική ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που μεταφράζονται σε ραγδαία εμπορευματοποίηση και του ευαίσθητου τομέα της Υγείας - Πρόνοιας; Είναι ή δεν είναι «πηγή» των αναδιαρθρώσεων αυτών το Μάαστριχτ, το οποίο ψηφίσατε, και εγγυήτρια της εφαρμογής τους η ΕΕ, την οποία στηρίζετε;

Η συγκεκριμένη τακτική είναι ίδιον γνώρισμα του οπορτουνισμού και των οπορτουνιστών, που προσαρμόζονται ανάλογα ώστε να δείχνουν κοντύτερα στο λαϊκό αίσθημα της αγανάκτησης και δυσαρέσκειας, στο παράδειγμα του Γ. Τόλιου από τη ραγδαία εμπορευματοποίηση της Υγείας που αποτελεί χρυσωρυχείο για το μεγάλο κεφάλαιο, πουλώντας του, ταυτόχρονα, εύκολες, αλλά ανέφικτες λύσεις. Ετσι, πριν από ένα χρόνο, πρότεινε να ελέγχεται το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας, τώρα λέει να πάψει να δραστηριοποιείται εκεί και να κατευθυνθεί σε άλλους τομείς, οι οποίοι επίσης πρέπει να ελέγχονται. Μάλιστα, στο τελευταίο άρθρο του, εξαίρει κατά κάποιο τρόπο άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Να και το πρότυπο του «καλού» καπιταλισμού. Αλλά δεν μπορούν να κοροϊδεύουν πολλούς για πολύ...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Οι ... οικολογικές ευαισθησίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» ήταν, λέει, η χτεσινή και ακούσαμε όλους τους «οικολογικά ευαίσθητους» να περιγράφουν το πώς δεινοπαθεί περιβαλλοντικά ο πλανήτης.

Είχαν και την τιμητική τους ακόμη και στα λεγόμενα «πρωινάδικα» των τηλεοράσεων που βρήκαν τρόπο να εκφράσουν τα κοινωνικά τους ενδιαφέροντα.

Τι για εκπομπές ρύπων μας λένε, για «φαινόμενα του θερμοκηπίου», για μόλυνση υδάτων, για καταστροφή δασών για, για, για...

Μόνο, βρε παιδί μου, αν τους ακούσεις νομίζεις ότι όλα αυτά γίνονται ...μόνα τους. Ετσι, χωρίς λόγο.

Πότε φταίει ο «άνθρωπος» γενικώς και αορίστως που είναι εχθρικός προς τη φύση, πότε η «ανάπτυξη» που γίνεται χωρίς κανόνες.

Ολοι πρέπει να αισθανόμαστε υπεύθυνοι. Η νοικοκυρά που έβαλε ένα πλυντήριο παραπάνω μαζί με την εφοπλιστική εταιρεία που τα πλοία της δημιουργούν πετρελαιοκηλίδες.

Αντε, στην καλύτερη εκδοχή, να προβάλλονται κάποιοι «κακοί» επιχειρηματίες που καταστρέφουν (σε αντίθεση με τους «καλούς» που σέβονται) το περιβάλλον.

Η αναζήτηση του κέρδους με κάθε μέσο και ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών όμως δε φταίει ποτέ. Ουδεμία σχέση έχει με τις «οικολογικές» αυτές αναζητήσεις.

ΤΗΝ ΕΥΧΗ του, η υπόθεση του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Σ. Μπάγια να είναι η «τελευταία τριβή» στο χώρο της Δικαιοσύνης, έδωσε ο αρμόδιος υπουργός Σ. Χατζηγάκης...

Το αν θα υλοποιηθεί η ευχή, πάντως, αυτός και η κυβέρνησή του το ξέρουν καλύτερα από όλους.

Γιατί - και αυτή η περίπτωση - δεν είναι ...«τριβή». Μια ξεκάθαρη συνδικαλιστική δίωξη είναι, και μάλιστα όχι η πρώτη που γίνεται.

Οπως αντιλαμβάνεστε, βέβαια, με τέτοια μυαλά που έχουν οι κυβερνώντες και η ηγεσία της Δικαιοσύνης δε θα είναι η τελευταία.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η Αστυνομία των μεγαλοφραουλάδων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για όσους διατηρούν την παραμικρή αμφιβολία για το ρόλο που έπαιξε η Αστυνομία στη διάρκεια της τριήμερης απεργίας των μεταναστών εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα, η παράθεση και μόνο των γεγονότων είναι αποκαλυπτική. Από την Παρασκευή το πρωί, οι τσιφλικάδες και οι μπιστικοί τους περπατούσαν ανενόχλητοι μέσα στη συγκέντρωση των μεταναστών, βρίζοντας και απειλώντας. Η Αστυνομία έκανε πως δεν τους έβλεπε. Το απόγευμα του Σαββάτου, τρία στελέχη του ΚΚΕ δέχτηκαν τη δολοφονική επίθεση τραμπούκων, στην κεντρική πλατεία της Ν. Μανωλάδας. Η Αστυνομία δεν είδε και δεν άκουσε, γι' αυτό ακόμα υποτίθεται πως ψάχνει να συλλάβει έναν από τους εντεταλμένους δολοφόνους που της υπέδειξε ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Το ίδιο βράδυ στις παράγκες των μεταναστών έγινε η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής έκανε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα. Το πόσο ίδρωσε το αυτί της κυβέρνησης φάνηκε την επόμενη μέρα, όταν νωρίς το πρωί οι τραμπούκοι προπηλάκισαν μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας στέλεχος του ΚΚΕ. Κάτω από την πίεση των διαδηλωτών συνελήφθη ένας από τους νταήδες της φράουλας, ο οποίος μέχρι το απόγευμα είχε αφεθεί ελεύθερος με εισαγγελική εντολή!

Το αποκορύφωμα ήρθε το απόγευμα της Κυριακής, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος απαίτησε την προστασία των μεταναστών και ιδιαίτερα όσων πρωτοστάτησαν στην απεργία για να πάρει την απάντηση από τον αστυνομικό διοικητή της περιφέρειας ότι «θα τηρηθούν τα νόμιμα μόνο ύστερα από επώνυμη καταγγελία»! Για να μην αναφέρει κανείς την καταγγελία των μεταναστών ότι το πρωί της Κυριακής μεταφέρονταν με τη συνοδεία της Αστυνομίας στα φραουλοχώραφα, για να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ οι μεγαλοτσιφλικάδες...

Μαθήματα συνδικαλισμού...

Η άφαντη και ανύπαρκτη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που τόσον καιρό δεν κούνησε ούτε το δαχτυλάκι της για την προστασία των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, όψιμα δίνει και μαθήματα συνδικαλισμού στα θύματα αυτού του απαράδεκτου καθεστώτος. Με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «καμιά συμφωνία κάτω από το όριο αυτό (της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης των 30,40 ευρώ μεικτά) δεν είναι νόμιμη και κανείς δε δικαιούται να το διαπραγματεύεται...!»

Καταλαβαίνουμε την προσπάθεια της πλειοψηφίας να βγάλει λάδι την κατάπτυστη συμφωνία της που οδήγησε σήμερα το κατώτερο μεροκάματο μόλις στα 30,40 ευρώ μεικτά. Πάει πολύ όμως, αυτοί που είναι συνυπεύθυνοι γι' αυτό το αίσχος, να παραδίδουν μαθήματα συνδικαλισμού στους μετανάστες εργάτες. Σε ποιους λέει η πλειοψηφία να μην «διαπραγματεύονται»; Σε αυτούς που οι τσιφλικάδες της Μανωλάδας εξαπέλυσαν εναντίον τους μπράβους με καραμπίνες και λοστούς για να σπάσουν την απεργία τους. Σε αυτούς που σήκωσαν κεφάλι και τα 'βαλαν με τα αφεντικά του κάμπου.

... και ο πραγματικός πόνος της ΓΣΕΕ

Και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τι έκανε; Πού ήταν τόσο καιρό που οι εργοδότες κατάφωρα παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας και εργατικών δικαιωμάτων; Και στο κάτω κάτω οι μετανάστες εργάτες καμιά «διαπραγμάτευση» δεν έκαναν. Εδωσαν ένα σκληρό αγώνα, κάτω από τις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες με μόνους συμπαραστάτες τις ταξικές δυνάμεις. Η Συλλογική Σύμβαση, έστω και αυτή που υπέγραψε η πλειοψηφία, καθόλου δεν κινδυνεύει από τη στάση των μεταναστών. Από αυτό που κινδυνεύουν όλοι οι εργαζόμενοι Ελληνες και ξένοι και τα εργατικά τους δικαιώματα είναι από την πολιτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, από την αναξιοπιστία της και το διπρόσωπο ρόλο της.

Οσο για την παραίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση να επιδοτήσει τους «μικροπαραγωγούς» με το αντίτιμο των ασφαλιστικών εισφορών των εργατών γης, μόνο σαν κοροϊδία και πρόκληση μπορεί να ακούγεται. Μάταια προσπαθεί η ΓΣΕΕ να κρύψει ότι ο πραγματικός αντίπαλος των εργατών γης είναι οι μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής. Γι' αυτούς κόπτεται η ΓΣΕΕ και ζητάει ενίσχυση στο μεροκάματο, δηλαδή τζάμπα χρήμα από τις τσέπες των ίδιων των εργαζομένων για να κερδίζουν ακόμα περισσότερα οι μεγαλοεπιχειρηματίες φραουλάδες...

Το ίδιο αντιλαϊκό μείγμα

Επειδή πολλές φορές ακούγονται - και καλοπροαίρετα - φωνές για άδικη και υπερβολική κριτική σε βάρος των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την παρέμβαση που έκανε χτες στη γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ποιο είναι λοιπόν το ιδεολογικοπολιτικό «πιστεύω» της συμβιβασμένης πλειοψηφίας; Ιδού: «Η ΓΣΕΕ διεκδικεί, για την αποτροπή αυτών των δυσμενών εξελίξεων, την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός νέου αναπτυξιακού πλαισίου και ενός νέου μείγματος οικονομικής πολιτικής, οι προτεραιότητες του οποίου επικεντρώνονται στην επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης, στη διαρθρωτική αντί την απορρυθμιστική ανταγωνιστικότητα, στη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης και της ποιότητας, στη μετάβαση από την προνομιακή επιχειρηματικότητα στην παραγωγική επιχειρηματικότητα, στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης...». Το ερώτημα είναι απλό. Σε τι θα αλλάξει η καθημερινή ζωή των εργαζομένων αν εφαρμοστεί αυτό το νέο μείγμα πολιτικής; Αυτό «το δείγμα» δεν εφαρμοζόταν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με ολέθριες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα; Αρα έχει άδικο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που λένε στους εργαζόμενους ότι δεν μπορούν να έχουν καμία εμπιστοσύνη στους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ για την οργάνωση της ταξικής πάλης;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπόριο ρύπων και ... συνειδήσεων

Τι σημαίνει, άραγε, η απόφαση του ΟΗΕ να θέσει τη χώρα μας για ένα τρίμηνο εκτός μηχανισμών του Πρωτοκόλλου του Κιότο, δηλαδή εκτός αγοράς εμπορίου ρύπων; Πρόκειται για «χαστούκι» και για «διεθνή καταδίκη», όπως γράφεται στον Τύπο; Και, τελικά, ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Ευθύνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της ρύπανσης των 158 μεγάλων επιχειρήσεων που εντάσσονται στο σύστημα εμπορίας ρύπων; `Η, μήπως, ευθύνονται, όπως ισχυρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, επειδή το 1995 έδωσαν λανθασμένους υπολογισμούς εκπομπών ρύπων ως προς το έτος βάσης, δηλαδή το 1990, ώστε να καλυφθεί ο στόχος για αύξηση των ρύπων που εκπέμπονται το διάστημα 2008 - 2012 μόνο κατά 25%;

Ολη η υπόθεση, επί της ουσίας, θυμίζει το στίχο του ποιητή «για ένα πουκάμισο αδειανό». Απλώς επιβεβαιώνει την - ομολογημένη, άλλωστε, και κατά την πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη στο Μπαλί - πλήρη αποτυχία του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Και ήταν αδύνατο να γίνει αλλιώς. Κι αυτό επειδή το Πρωτόκολλο του Κιότο, με πρωταγωνιστή τη δήθεν «φιλοπεριβαλλοντική» ΕΕ, καθιέρωσε για τις κλιματικές αλλαγές τους λεγόμενους «ευέλικτους μηχανισμούς», με διακηρυγμένους στόχους: Πώς θα διατεθούν λιγότερα χρήματα από τα αναπτυγμένα κράτη, μέσω της εμπορίας ρύπων. Πώς θα επωφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο μέσα από το νέο κερδοσκοπικό χρηματιστήριο ρύπανσης που δημιουργήθηκε. Πώς θα αυξηθεί η «ανταγωνιστικότητα» κάποιων καπιταλιστικών οικονομιών (π.χ. ΕΕ, Ιαπωνία) για το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Πώς θα διευκολυνθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις των μονοπωλίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Εμπόριο ρύπων δε σημαίνει τίποτε άλλο, στην ουσία, από το ότι οι βιομηχανίες αντί να πληρώσουν για να εγκαταστήσουν αντιρρυπαντική τεχνολογία, ώστε να εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι στην ατμόσφαιρα, μπορούν να αγοράζουν το «δικαίωμα» να τη βομβαρδίζουν με περισσότερους ρύπους! Είναι ενδεικτικό ότι στο χρηματιστήριο ρύπων, από 30 δολάρια που στοίχιζε πριν από τρία χρόνια κάθε «δικαίωμα» αγοράς ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα, έφτασε πέρσι στα 2,7 δολάρια και σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 1 δολάριο. Γιατί, λοιπόν, μια ρυπογόνα βιομηχανία να μην αγοράσει «δικαιώματα» ρύπανσης, που της κοστίζουν φτηνότερα, αντί να επενδύσει σε αντιρρυπαντική τεχνολογία; Αυτό είναι το «κατόρθωμα» του Κιότο, της ΕΕ και των μονοπωλίων! Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν, με την περίπτωση της Ελλάδας, αποκαλύπτεται ότι και τα στοιχεία για τα επίπεδα ρύπανσης είναι πλασματικά και οι μηχανισμοί ελέγχου είναι ανύπαρκτοι. Καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα περιβάλλον και Δημόσια Υγεία.

Ουσιαστικά μέτρα, λοιπόν, για το περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία δεν μπορούν να υπάρξουν όσο τα οποιαδήποτε «μέτρα» καθορίζονται και λειτουργούν, σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Οσο δε λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των ρύπων (αντιρρυπαντική τεχνολογία), την ουσιαστική προστασία των δασών ως φορέων δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα κ.ά. Ολα αυτά, βέβαια, απαιτούν έναν κόσμο απαλλαγμένο από τα μονοπώλια. Απαιτούν μια κοινωνία, που θα βάζει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Ολα τα υπόλοιπα που λέγονται αυτές τις μέρες δεν αποτελούν παρά ...«αντιζηλίες» ενόχων και «εμπόριο συνειδήσεων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ