Associated Press |
Την ελεύθερη αγορά δικαιωμάτων να ...ρυπαίνουν ασύδοτα προβλέπει το Πρωτόκολλο του Κιότο, για το οποίο κόπτονται η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ, με αφορμή την απόφαση του ΟΗΕ |
Το ζήτημα τροφοδότησε την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, από την οποία παρακάμπτεται η ουσία. Δηλαδή, ότι στο Κιότο αντί να ληφθούν μέτρα ευθείας μείωσης των ρύπων που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές, με πρωτοστάτη τη δήθεν «φιλοπεριβαλλοντική» ΕΕ προωθήθηκαν οι «ευέλικτοι μηχανισμοί», δηλαδή το εμπόριο ρύπων, που εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σύμφωνα με τους μηχανισμούς αυτούς, οι βιομηχανίες, αντί να πληρώσουν για να εγκαταστήσουν αντιρρυπαντική τεχνολογία και να εκπέμπουν λιγότερους ρύπους, μπορούν να αγοράζουν από το χρηματιστήριο ρύπων «δικαιώματα» για να βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα με ακόμη περισσότερους ρύπους!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χρηματιστήριο ρύπων από 30 δολάρια που είχε η τιμή για την αγορά δικαιώματος ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα, πέρσι έφτασε τα 2,7 δολάρια, ενώ σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 1 δολάριο. Γιατί, λοιπόν, μια ρυπογόνος βιομηχανία να επενδύσει σε αντιρρυπαντική τεχνολογία και να μην αγοράσει «δικαιώματα» ρύπανσης που της στοιχίζουν φθηνότερα; Αυτή είναι η ουσία των μέτρων του Κιότο, που στην πραγματικότητα διαιωνίζει το πρόβλημα.
Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης με δήλωσή του έριξε την ευθύνη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το 1995 έδωσε στον ΟΗΕ λανθασμένα στοιχεία για τα επίπεδα εκπομπών ρύπων της χώρας.
Αντίθετα, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα περιβάλλοντος, Σπ. Κουβέλης, δήλωσε ότι η ευθύνη ανήκει καθαρά στην κυβέρνηση της ΝΔ επειδή δε φρόντισε να εγκαταστήσει σύστημα ελέγχου των επιπέδων ρύπανσης μετά το 2004. «Καλούμε το ΥΠΕΧΩΔΕ - σημείωσε - να αποδεχτεί τα λάθη του και να ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό».