Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υποδείξεις για... αναβάθμιση της λιτότητας

Υπεραμυνόμενος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ και στις χώρες - μέλη του, ο ΟΟΣΑ συνιστά στην κυβέρνηση πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις παράλληλα με ανατροπές στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό

Την ανάγκη να βάλουν τις δικές τους πλάτες στην κυβέρνηση της ΝΔ για την προώθηση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», ένιωσαν οι επιτελείς δύο κορυφαίων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ετσι, την περασμένη βδομάδα - την ώρα που το ΠΑΜΕ και γενικότερα τα ταξικά συνδικάτα έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με επίκεντρο την απόσυρση των αντιλαϊκών αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων του Ασφαλιστικού - ο ΟΟΣΑ καλούσε την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει επί το αντιλαϊκότερον, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με δέσμη μέτρων όπως: Πρώτον, η πλήρης απελευθέρωση της απασχόλησης, η μείωση - σε χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα - του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, η μείωση των αποζημιώσεων σε απολυόμενους κλπ.

Οι παραπάνω συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση - και όχι μόνο - διατυπώθηκαν από τον ΟΟΣΑ, από το Παρίσι, στα πλαίσια κοινής εκδήλωσης με το ΔΝΤ για την «αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων», με ειδική έκθεση για την «πρόοδο των μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα σε πέντε τομείς. Στην κοινή συνεδρίαση των δυο ιμπεριαλιστικών οργανισμών (του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ), εξετάστηκε συνολικότερα η πρόοδος των «μεταρρυθμίσεων» στις 30 χώρες - μέλη του Οργανισμού.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, εξετάζεται η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, στους εξής 5 τομείς:

  • Στο νομικό προστατευτικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις. Οι επιτελείς του ΟΟΣΑ, θεωρούν πως η κυβέρνηση αδράνησε στην προώθηση των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και την καλεί να ελαστικοποιήσει το υφιστάμενο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, με την επαναξιολόγηση της προστασίας που προσφέρεται στους εργαζόμενους και σε ορισμένα επαγγέλματα, τη μείωση των αποζημιώσεων σε απολυόμενους.
  • Στην απελευθέρωση των αγορών και ειδικά των δικτύων υποδομής, με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και συγκεκριμένα με την πώληση των πλειοψηφικών πακέτων μετοχών που κατέχει το δημόσιο στις ΔΕΚΟ, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις βασικές βιομηχανίες δικτύων, ο ΟΟΣΑ προτείνει και την κατάργηση κάθε είδους πλαφόν (π.χ. ανώτατα όρια μετοχών που μπορούν να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες).
  • Στην Παιδεία, όπου ο ΟΟΣΑ θεωρεί πως για να γίνει «αποδοτικότερο» το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει: Πρώτον, στη θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με βάση το κριτήριο της απόδοσης. Δεύτερον, στον περιορισμό της άδειας των σπουδών παράλληλα με τη χορήγηση αδειών σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τρίτον, στην εισαγωγή διδάκτρων υπό τη μορφή δανείου (σ.σ. όπως γίνεται σε Αγγλία - ΗΠΑ).
  • Στον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων και στη διευκόλυνση της κινητικότητας στην αγορά εργασίας. Στα πλαίσια αυτά, ο ΟΟΣΑ προτείνει μέτρα που θα συμβάλουν, στη μείωση του ελάχιστου κόστους εργασίας, όπως: Πρώτον, με την πρόβλεψη χαμηλότερων κατώτατων μισθών και ημερομισθίων που θα... λαμβάνουν υπόψη την αυξημένη ανεργία! Δεύτερον, τη συμπίεση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τρίτον, τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλόμισθους και την κάλυψη της διαφοράς από τον προϋπολογισμό με ειδικά κονδύλια «αποταμίευσης».
  • Στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, όπου οι επιτελείς του ΟΟΣΑ, καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει στις βίαιες ανατροπές που επιτάσσουν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οι σύγχρονες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Από τις παρατηρήσεις και προτάσεις είναι φανερό, πως οι συντάκτες της έκθεσης, δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις βίαιες και μεγάλης έκτασης ανατροπές που έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, η ψήφιση του οποίου αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ