Πέμπτη 27 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Να μην κοπεί το 50% της επιδότησης

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Παρέμβαση στη Βουλή, για να μην καταργηθεί το 50% των επιδοτήσεων στον καπνό, έκανε το ΚΚΕ, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσει τι ακριβώς θα πράξει, για να μην κοπούνε τα λεφτά και να μην πάνε στο «δεύτερο πυλώνα», προτείνοντας επίσης να ζητηθεί (στην ΕΕ) η κατάργηση του σχετικού άρθρου του υπάρχοντος κοινοτικού κανονισμού.

Το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, στην οποία τονίζονται τα εξής: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης όχι μόνο επειδή ψήφισε τον κανονισμό 864/2004, με τον οποίο μεταφέρεται από το 2010 και μετά το 50% των άμεσων ενισχύσεων του καπνού στο λεγόμενο 2ο πυλώνα, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζεται το εισόδημα των καπνοπαραγωγών, αλλά και επειδή δεν κάνει καμία ενέργεια, για να καταργηθεί αυτή η διάταξη, στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ που προωθείται αυτήν την περίοδο με αφορμή τον λεγόμενο έλεγχο υγείας».

Παράλληλα, βουλευτές του Κόμματος ζήτησαν να παρουσιαστεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και να ενημερώσει τι ενέργειες σχεδιάζει να κάνει. Οι βουλευτές Ν. Μωραΐτης, Ελπ. Παντελάκη και Στ. Σκοπελίτης στο σχετικό «αίτημά» τους επισημαίνουν τ' ακόλουθα:

«Η εφαρμογή του κανονισμού 864/2004 για τον καπνό, που προετοίμασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε με επουσιώδεις διαφοροποιήσεις η κυβέρνηση της ΝΔ, είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας επειδή συνοδεύτηκε με ολική αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή, που στήριξαν τα κόμματα του δικομματισμού.

Επιπλέον θα αποδεκατίσει το εισόδημα των καπνοπαραγωγών από το 2010 και μετά, επειδή το 50% των άμεσων ενισχύσεων θα μεταφερθεί στο λεγόμενο 2ο πυλώνα, όπου αποδέκτες αυτών των μεταφερόμενων κονδυλίων δε θα είναι κατ' αποκλειστικότητα οι καπνοπαραγωγοί αλλά και επιχειρηματίες, που θα δραστηριοποιηθούν στους προβλεπόμενους τομείς του 2ου πυλώνα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο με αφορμή τον λεγόμενο έλεγχο υγείας μπορεί και επιβάλλεται να διεκδικήσει τουλάχιστον την κατάργηση του άρθρου 143 του κανονισμού 864/2004 για να αποτραπεί η μεταφορά αυτών των κονδυλίων στον 2ο πυλώνα και η αντίστοιχη μείωση του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.

Επειδή δε διαπιστώνουμε ανάλογη διάθεση αλλά συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, ζητάμε με βάση το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής να προσέλθει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή για τις προθέσεις του και τις ενέργειες που σχεδιάζει να κάνει για να καταργηθεί τουλάχιστον το άρθρο 143 του κανονισμού 864/2004».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ