Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η νεολαία έχει δικαιώματα, οι άλλοι τής δίνουν «ευκαιρίες»

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

«Εμείς διαφωνούμε με τη λογική που λέει "να δώσουμε στη νεολαία ευκαιρίες". Η νεολαία έχει δικαιώματα. Αλλο ευκαιρίες, άλλο δικαιώματα. Ο όρος "ευκαιρίες" σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας θα κυνηγάει είτε τη χίμαιρα, είτε το μεροκάματο και όποιος τα καταφέρει τα κατάφερε. Οι άλλοι "στην απόξω", που λέμε. Με αυτήν την έννοια, εμείς μιλάμε για δικαιώματα, για κοινωνική ισότητα και, βεβαίως, από εκεί και πέρα κάθε νέος, κάθε νέα μπορεί να αδράξει την ευκαιρία για την προσωπική ανέλιξη, μέσα στο πλαίσιο όμως κατάκτησης των συλλογικών δικαιωμάτων».

Με τη φράση αυτή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, έδωσε στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών - που ζήτησε η ίδια για τα προβλήματα της νεολαίας - το στίγμα της θέσης του Κόμματος για τα θέματα της νέας γενιάς.

Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, έδειξε την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η νεολαία αφού:

-- Συμμετέχει με μεγάλο ειδικός βάρος (40,5%) στο σύνολο των εργαζομένων.

-- Οι νέοι που εγκαταλείπουν το σχολείο, για να εργαστούν, φθάνουν το 16,1% του συνόλου της νεολαίας.

-- Δουλεύουν στις πιο πρόχειρες και δύσκολες δουλειές, ενώ οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι και με ελάχιστες αμοιβές και τα πιο κουτσουρεμένα δικαιώματα τα έχουν τα παιδιά της εργατικής οικογένειας και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

-- Το 50% των νέων κάτω των 30 χρόνων έχει δουλέψει σε «μαύρη» εργασία.

-- Το 30% των φοιτούντων στα πανεπιστήμια και το 50% στα ΤΕΙ δουλεύουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι ο άνεργος νέος από την πρώτη μέρα της ανεργίας πρέπει να παίρνει το 80% του βασικού μισθού, να έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδότηση ενοικίου, πάγωμα δανείων, ασφάλιση των ημερών ανεργίας. Κανένας νέος, είπε, μέχρι τα 18 χρόνια δεν πρέπει να δουλεύει, αλλά ούτε και μετά εφόσον πάει στο πανεπιστήμιο ή στα ΤΕΙ. Για όσους εργάζονται (μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές) να έχουν εξάωρη εργασία με αποδοχές οκταώρου, άδεια με αποδοχές στις εξετάσεις.

«`Η θα τους βοηθήσετε να μη δουλεύουν ή από τη στιγμή που δουλεύουν δεν μπορεί να δουλεύουν με τις ίδιες συνθήκες που δουλεύουν οι άλλοι εργαζόμενοι και να πρέπει να πηγαίνουν και στο πανεπιστήμιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απορρίπτουμε, συνέχισε, τους διάφορους χώρους κατάρτισης, γιατί υποκαθιστούν την αναγκαιότητα μιας αναβαθμισμένης τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, ενώ αναφερόμενη στους νέους αγρότες τόνισε ότι και αυτοί πλήττονται από τις αντιαγροτικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε τις ακολουθούμενες πολιτικές για τα νέα ζευγάρια και είπε ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί μετά και τις προβλέψεις του νέου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Οι ιδιώτες, οι επιχειρηματίες έχουν μπει ήδη βαθιά μέσα στον τομέα της Παιδείας

Αναφερόμενη στα θέματα της Παιδείας ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν περιοριζόμαστε να λέμε "όχι" στο άρθρο 16. Βεβαίως και χρειάζεται ξεσηκωμός εάν προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Ομως αυτό είναι η μισή δουλειά. Είναι για τα μάτια του κόσμου, για να το πω καθαρά για μερικούς».

Αυτή τη στιγμή, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ήδη οι ιδιώτες, οι επιχειρηματίες έχουν μπει βαθιά μέσα στον τομέα της Παιδείας και είτε γίνει το άρθρο 16 είτε δε γίνει, με κοινοτικές κατευθύνσεις τα σχέδιά τους θα περάσουν. «Δεν είναι μόνο ότι υπάρχουν τα ιδιωτικά συγκροτήματα, είναι ότι ιδιωτικοποιείται η λειτουργία των πανεπιστημίων. Για εμάς κρίσιμο και σοβαρότατο ζήτημα είναι η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είχαμε δηλώσει, είπε, και από το βήμα της Βουλής ότι θα αντιπαλέψουμε το νόμο - πλαίσιο και ό,τι άλλο έρθει, όπως το άρθρο 16. «Πρέπει, είπε, να φωτιστεί ο χαρακτήρας του καινούργιου νόμου που ήδη μπαίνει σε εφαρμογή και δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει η αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των πανεπιστημιακών, αφού πάρα πολλοί από αυτούς διαφωνούν με το νόμο αλλά τον παίρνουν ως δεδομένο. Πρόκειται, στην κυριολεξία, για τραγωδία και μακάρι πανεπιστημιακοί που υπάρχουν και αντιστέκονται, φοιτητές, σπουδαστές να βοηθήσουν να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, βεβαίως με μαζικές διαδικασίες και με ουσιαστική αντιπαράθεση σε αυτόν και όχι μόνο με στεγνά συνθήματα».

Για παράδειγμα ανέφερε το σχέδιο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια, προκειμένου να αξιολογηθούν, αξιολόγηση όμως που στην πράξη είναι προσαρμογή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τους όρους της αγοράς. Προκειμένου, είπε, να αξιολογηθούν, ένα από τα κριτήρια είναι η συμμετοχή στις διαδικασίες διασφάλισης της ποιότητας, κάτι που παραπέμπει ευθέως στους νόμους της αγοράς. Ή, επίσης, να χρηματοδοτηθούν και από άλλες πηγές κάτι που σημαίνει ότι «όταν το πανεπιστήμιο ψάχνει για λεφτά, οι καθηγητές πρέπει να αφήσουν το διδακτικό και επιστημονικό τους έργο και να πάνε να βρίσκουν τους επιχειρηματίες να τους χρηματοδοτούν με τα γνωστά ανταλλάγματα».

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε τη διαφωνία της με αυτό που λέγεται οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, γιατί είναι μια παγίδα που θα τα ρίξει στα χέρια των επιχειρηματιών.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόταση του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση και σημείωσε:

«Εμείς υποστηρίζουμε την ενιαία δωδεκάχρονη εκπαίδευση. Είναι αυτό που λέμε Ενιαίο Γενικό Λύκειο. Ο διαχωρισμός του λυκείου σε δύο κατευθύνσεις την τεχνική και τη γενική είναι πραγματικά ξεπερασμένος. Σήμερα, η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να είναι μετά τα 18 χρόνια. Μέχρι τα 18 να υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο γενικής μόρφωσης. Δε σημαίνει ότι δε θα καλλιεργούνται οι τάσεις και οι κλίσεις του μαθητή, αλλά τα σημερινά ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ αναπαράγουν όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις και πρέπει να καταργηθούν. Το θεωρούμε αντιεπιστημονικό και ανορθολογικό με στόχο την παραγωγή φθηνού εργατικού δυναμικού, αφού υπάρχει η τάση το παιδί από τα 15 του να μπορεί να πηγαίνει για δουλειά.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε τη λήψη σοβαρών μέτρων για όσους φοιτούν στη νυχτερινή εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι εάν εφαρμοστεί το εξάωρο στους εργαζόμενους μαθητές τότε μπορεί η φοίτησή τους στα νυχτερινά σχολεία να διαρκεί όσο και των υπολοίπων.

Τέλος, ζήτησε να δοθεί η αναγκαία προσοχή στην Καλλιτεχνική Παιδεία, η οποία πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τις πρώτες βαθμίδες της μέχρι και τις τελευταίες, όπως επίσης και στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό, ο οποίος δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια των επιχειρηματιών.

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα της νεολαίας θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ