Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ
Αναγκαία τα μέτρα ανακούφισης για τους παραγωγούς του Νομού Λάρισας

Από παλαιότερη αγωνιστική κινητοποίηση αγροτών στον Τύρναβο

ICON

Από παλαιότερη αγωνιστική κινητοποίηση αγροτών στον Τύρναβο
Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα τις υποδομές και τα μέτρα ανακούφισης για τους παραγωγούς του Ν. Λάρισας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Γκατζής και Νίκος Μωραΐτης. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές, πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Την έντονη αντίθεση των αγροτών προκαλεί το νέο χαράτσι που σχεδιάζεται για την άρδευση των χωραφιών, το οποίο προβλέπεται στο εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων, που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), τα μέτρα που προβλέπονται, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ΚΑΠ, οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σύμφωνα με την ΕΟΑΣΛ, η μελέτη καθώς και η οδηγία 2000/60ΕΚ της ΕΕ θα έχουν ως αποτέλεσμα, αρχικά να κοστολογηθεί και στη συνέχεια να τιμολογηθεί το νερό άρδευσης, αφού προβλέπονται υδρομετρητές στα χωράφια!

Το πρόσχημα αυτών των μέτρων είναι η λειψυδρία, που δεν μπορεί όμως να κρύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ευθύνες που έχουν να κάνουν με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με τα μεγάλα αρδευτικά και όχι μόνο έργα που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά ακόμη εξαγγέλλονται ή δεν τελειώνουν, όπως η εκτροπή Αχελώου, τα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, έργα αξιοποίησης των νερών που θα εκτραπούν και πολλά άλλα έργα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και το αγροτικό κίνημα εδώ και χρόνια έχει προτείνει.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρουν για:

  • Να γίνουν άμεσα αρδευτικά έργα με βάση τις προτάσεις του αγροτικού κινήματος, όπως αυτά έχουν εκφραστεί μέσα από ψηφίσματα, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια.
  • Να αρθεί κάθε σκέψη που οδηγεί σε νέα χαράτσια, υδρομετρητές στα χωράφια και άλλα μέτρα που οδηγούν σε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Την προστασία των αγροτών από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και την πτώση των αγροτικών τιμών».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ