Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Στενή αμερικανική «επίβλεψη»

Κάτω από στενή αμερικανική εποπτεία οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ σε χτεσινή τους συνάντηση στην οικία της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με κοινή τους ανακοίνωση, δεσμεύτηκαν να πετύχουν λύση στο θέμα της ονομασίας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί «συναντήθηκαν πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για να προωθήσουν τις εξελισσόμενες προσπάθειες και με στόχο να οδηγηθεί η διαδικασία του ΟΗΕ σε μια αμοιβαία αποδεκτή έκβαση. Οι ΗΠΑ φιλοξένησαν τη σημερινή συνάντηση με σκοπό να υποβοηθηθεί η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς». Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ σε δήλωσή του σημείωσε ότι «ήταν μια χρήσιμη συζήτηση και μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων. Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση. Και τα δύο μέρη προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη».

Η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη περιέγραψε τη συνάντηση ως «μια χρήσιμη και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων», στην οποία «κατατέθηκαν διάφορες σκέψεις και ιδέες. Θα τις μελετήσουμε και θα υπάρξουν σχετικές οδηγίες προς τους διαπραγματευτές μας οι οποίοι θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη».

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «στη συνάντηση αυτή, η οποία φιλοξενήθηκε από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα προσήλθε καταθέτοντας την ειλικρινή βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, με ξεκάθαρες θέσεις, ισχυρά επιχειρήματα και αποφασιστική στάση». Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπογράφηκε καμία συμφωνία και κανένα μνημόνιο.

Ερωτηθείσα ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη: επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ. Εκτιμώ ότι αυτό είναι δίκαιο και ξεκάθαρο και σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ