Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Βαθύτατα πολιτικό το πρόβλημα του Ασφαλιστικού

«Σφυροκόπησαν» το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ

Από την προχτεσινή πανεργατική - πανελλαδική απεργία για το Ασφαλιστικό
Από την προχτεσινή πανεργατική - πανελλαδική απεργία για το Ασφαλιστικό
Την αντεργατική, αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, «σφυροκόπησαν» με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της «αρχής» του νομοθετήματος. Ανέδειξαν τις επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους καταρρίπτοντας παράλληλα τα υποκριτικά κυβερνητικά επιχειρήματα.

Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού δεν είναι οικονομικό αλλά βαθύτατα πολιτικό, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. Επισήμανε ότι «ως ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια αντιπαλέψαμε και αντιπαλεύουμε όλη αυτήν τη μεθόδευση που γίνεται για τα ασφαλιστικά ταμεία. Και φυσικά η επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία δεν αφορά μόνον τις συντάξεις, αλλά σχετίζεται με τις κοινωνικές παροχές, σχετίζεται με τα μεγάλα προβλήματα της υγείας. Και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ διαχρονικά υποστήριζαν ότι το ΚΚΕ όταν αναδείκνυε τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλειας και την επίθεση που γίνεται στα ασφαλιστικά ταμεία, κινδυνολογεί. Καμιά φορά δεν κινδυνολογήσαμε. Αυτό που κάναμε ήταν να υποστηρίζουμε ότι πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα και να αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων. Αντίθετα, εσείς κινδυνολογούσατε υποστηρίζοντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Σπύρος Χαλβατζής. Οπως τόνισε, «στις τετρακόσιες σελίδες του νομοσχεδίου, δεν αναφέρονται όμως οι βασικές αιτίες για την κατάσταση που έφθασαν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικότερα το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν αναζητήθηκαν, δεν αναδείχτηκαν από την κυβέρνηση οι ρίζες του προβλήματος, δεν αποκαλύφθηκαν - και φυσικά δε θα μπορούσε να γίνει αυτό ούτε από την κυβέρνηση, ούτε και από την αξιωματική αντιπολίτευση - οι ένοχοι της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν τονίστηκαν οι μεγάλες φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο από όλες τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Δεν έγινε λόγος για τους υπεύθυνους για την ανασφάλιστη εργασία. Δεν αναφέρθηκαν καθόλου οι αιτίες για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δεν ειπώθηκε τίποτα για τη μη πληρωμή από το κράτος των υποχρεώσεών του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Δε μιλήσατε για την υψηλή ανεργία, για τους χαμηλούς μισθούς για τις άτοκες καταθέσεις των αποθεματικών για πάνω από τριάντα πέντε χρόνια, για τα χρήματα που χάθηκαν από τις κομπίνες, από την κλοπή, από τις διάφορες δραστηριότητες του Χρηματιστηρίου και φυσικά για τα δομημένα ομόλογα». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολίασε και τα περί «κοινωνικής αλληλεγγύης» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση σημειώνοντας πως «η αλληλεγγύη δεν εφαρμόζεται με τον κατακερματισμό των γενεών. Κάθε γενιά με τον αγώνα της δημιουργεί τον πλούτο και τις κατακτήσεις της. Και επειδή στον καπιταλισμό αυτόν τον πλούτο τον νέμονται ελάχιστοι, είναι φανερό ότι οι νέες γενιές, αργά ή γρήγορα θα ενστερνιστούν τα συνθήματα και την ανάγκη για βαθύτερες αλλαγές και θα παλέψουν γι' αυτές».

Στο απόσπασμα γυναίκες και εποχικοί εργαζόμενοι

Οι αντεργατικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έρχονται να προστεθούν και να επιτείνουν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που βιώνουν κυρίως οι γυναίκες, ιδίως οι έγκυες, αλλά και οι εποχικοί εργαζόμενοι, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Σοφία Καλαντίδου. Οπως είπε αν και «υπάρχει ο νόμος που απαγορεύει την απόλυση εγκύου, σήμερα οι έγκυες δεν απολύονται, τις παραιτούν οι εργοδότες. Ο ΟΑΕΔ δέχεται την κατάθεση της παραίτησης από τον εργοδότη ανυπόγραφη από τον εργαζόμενο. Μετά στέλνει στη δικαιοσύνη την έγκυο τεσσάρων, πέντε μηνών να ζητήσει τη θέση εργασίας της» ενώ αναφέρθηκε και στις εξαγορές εταιρειών «που γίνονται, χωρίς τα βαρίδια των εγκύων». Αναφερόμενη στις διατάξεις για τα 100 ένσημα προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν υγειονομική περίθαλψη (άρθρο 148) η Σοφία Καλαντίδου είπε πως «οι εποχικοί, οι καπνεργάτριες και οι μετανάστριες θα τσακιστούν κάτω απ' αυτή τη ρύθμιση. Θα μπουν σε μεγάλες, σε εκβιαστικές συμφωνίες, ώστε να κολλήσουν εκατόν τουλάχιστον ένσημα. Και για τα πενήντα υπέκυπταν σε αυτούς τους εκβιασμούς, για να έχουν γιατρό για τα παιδιά τους» ενώ ειδικά οι γυναίκες θα βρεθούν «με το πιστόλι στον κρόταφο, κάνουν συμφωνίες με τους εργοδότες να παίρνουν το μισό της συλλογικής τους σύμβασης, αρκεί να κολλούν τα ένσημα».

Χειροπέδες για τους εργαζόμενους ο κοινωνικός διάλογος

Απαντήσεις στις κυβερνητικές προφάσεις περί κοινωνικού διαλόγου και δήθεν ενδιαφέροντος για τις νεότερες γενιές, έδωσε με την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «εμείς τον κοινωνικό διάλογο καταγγέλλουμε, γιατί ακριβώς περνάει χειροπέδες στους εργαζόμενους. Αποτελεί τον οδοστρωτήρα των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων» κι αυτό «γιατί εντάσσει στο ζήτημα του κοινωνικού εταιρισμού, ενώ υπάρχουν ταξικά αντιτιθέμενα συμφέροντα, ό,τι έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε ότι «αυτός ο αντιασφαλιστικός νόμος πατάει σε προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, στο νόμο Σιούφα τον οποίο κατήγγελλε το ΠΑΣΟΚ, τον υλοποίησε και μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, με το νόμο Ρέππα» που «προχώρησε στη χώρα μας το τριαξονικό σύστημα, δηλαδή την κοινωνική κατεδαφισμένη ασφάλιση που θα δίνει συντάξεις-βοηθήματα και ελεημοσύνη, τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης, που θα είναι ο δεύτερος πυλώνας και τα οποία λειτουργούν με κεφαλαιοποιητικό σύστημα και το 70% των αποθεματικών τους τζογάρεται στο Χρηματιστήριο, ενώ τρίτος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση». Αναφερόμενος στην κυβερνητική επιχειρηματολογία περί νομοσχεδίου υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης των επερχόμενων γενιών ο Ν. Καραθανασόπουλος σχολίασε πως «είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον για τους νέους εργαζόμενους» αφού «τους σκάβετε το λάκκο. Πώς; Με την ανασφάλιστη εργασία, τα STAGE, με τη μερική απασχόληση, με τις εργολαβίες. Από σήμερα ξεκινάτε την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων».

Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε τίποτα

Αποστομωτική απάντηση στο περίφημο επιχείρημα περί μη βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, έδωσε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής. Τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι τίποτα δε χρωστάνε στα ασφαλιστικά τους ταμεία. Εχουν πληρώσει τις εισφορές τους. Αλλοι τα λεηλάτησαν ή ανέχθηκαν τη λεηλασία με την πολιτική που ακολούθησαν για δεκαετίες, με τις χαμηλότοκες καταθέσεις αρχικά και το τζογάρισμα στη συνέχεια στα ασφαλιστικά ταμεία. Και ήταν ακριβώς τα δυο κόμματα, που το ένα διαδέχεται στο πηδάλιο το άλλο, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ πριν από έναν περίπου χρόνο διεκδικώντας την επιστροφή των κλεμμένων και τη διεύρυνση των συνταξιοδοτικών παροχών». Πρόσθεσε μάλιστα πως «οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα διεκδικήσει τον πλούτο που παράγουν. Γιατί ο πλούτος που παράγουν παράγεται από τα δικά τους χέρια, άλλοι όμως τον απολαμβάνουν: οι καπιταλιστές, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων επιχειρήσεων. Και δεν είναι φυσικά κόστος η κοινωνική ασφάλιση». Επίσης ο Αχιλλέας Κανταρτζής επισήμανε ότι «το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή των αποφάσεων της στρατηγικής της Λισαβόνας που έχει αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Επισήμανε δε ότι τα μέτρα αυτά «κατοχυρώθηκαν με τη συμφωνία του Μάαστριχτ, μια συνθήκη που ψηφίστηκε και κυρώθηκε απ' όλα τα κόμματα της Βουλής - και από τη Νέα Δημοκρατία κι από το ΠΑΣΟΚ και από το Συνασπισμό - με μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ που από τότε προειδοποίησε το λαό και την εργατική τάξη για το τι θα ακολουθήσει».

Βαθιά υποκρισία από την κυβέρνηση

Την υποκρισία της κυβέρνησης η οποία υποστηρίζει πως με το νομοσχέδιο αίρει κοινωνικές αδικίες, κατήγγειλε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χαράλαμπος Χαραλάμπους. Οπως είπε «κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο, μάς έβαλαν ρητορικά ερωτήματα για κοινωνικές αδικίες που δήθεν θεραπεύονται με το νομοσχέδιο. Εμείς τους αντιστρέφουμε και τους επιστρέφουμε τα ερωτήματα. Και ρωτούμε παραδείγματος χάριν τον κ. Μητσοτάκη που είπε περίπου ότι οι Ελληνες θέλουν περισσότερο να παίρνουν συντάξεις παρά να δουλεύουν και να παράγουν πλούτο: Αλήθεια, υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από το να παράγουν οι πολλοί τον πλούτο και να τον καρπούνται ελάχιστοι, μια δράκα ανθρώπων πλουτοκρατών; Υπάρχει μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, τη στιγμή που το 24% του ελληνικού λαού βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, το ότι σε μια μόνο νύχτα και με μια μόνο τροπολογία ο καθένας από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χάρισαν 1.200.000.000 ευρώ στην ALPHA BANK;» Παράλληλα ο Χ. Χαραλάμπους κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναλγησία αναφερόμενος στο άρθρο 148 «το οποίο ουσιαστικά αυξάνει τα ένσημα από πενήντα σε εκατό και εκατόν είκοσι για να δικαιούνται οι ασφαλισμένοι να έχουν υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες», διευκρινίζοντας ότι τοποθετείται και ως γιατρός, ο Χ. Χαραλάμπους είπε πως «αυτό, το άρθρο ουσιαστικά - και το λέω μετά λόγου γνώσεως - θα οδηγήσει εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες συμπολίτες μας κατευθείαν στο θάνατο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νόμος» η ανασφάλεια και η ανέχεια για τους εποχικά εργαζόμενους σε Ημαθία - Πέλλα(2020-11-04 00:00:00.0)
Συναγερμός για το Ασφαλιστικό. Απαντάμε με την απεργία στις 27 Νοέμβρη(2014-11-12 00:00:00.0)
Κρίσιμο μέτωπο πάλης για τις γυναίκες(2013-06-23 00:00:00.0)
Παροχές και δικαιώματα στο ύψος των πραγματικών αναγκών(2009-02-26 00:00:00.0)
Συνέταιροι στην αντιασφαλιστική πολιτική(2004-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ