Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
«Νόμος» η ανασφάλεια και η ανέχεια για τους εποχικά εργαζόμενους σε Ημαθία - Πέλλα

Με αντικομμουνισμό απάντησε - ξανά - ο υπουργός Εργασίας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για την προστασία των εργαζομένων

Καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση της ΝΔ να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο στερεί στερεί το δικαίωμα σε εισόδημα και σύνταξη στους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις διαλογής, ψύξης, τυποποίησης, κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας.

Τα παραπάνω εξέφρασε με κυνισμό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, πασπαλίζοντάς τα με μπόλικο αντικομμουνισμό, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Ο βουλευτής του Κόμματος κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε όλοι οι εποχικά εργαζόμενοι να μπορούν να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να εντάσσονται στο νόμο εποχικής εργασίας όσοι πραγματοποιούν από 25 έως 40 ένσημα το χρόνο, να γίνεται θεώρηση του βιβλιαρίου Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλλει την πραγματοποίηση 500 ενσήμων την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση, να γίνεται η κατοχύρωση της σύνταξης με 2.000 εποχικά ένσημα, και βεβαίως την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Σημειωτέον, οι εργαζόμενοι στα κονσερβοποιεία και στα διαλογητήρια στην πλειοψηφία τους εργάζονται από έναν έως τέσσερις μήνες το χρόνο και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΟΑΕΔ για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Ακόμα κι αν ξεπεράσουν τον παραπάνω σκόπελο, ο ΟΑΕΔ θέτει άλλα εμπόδια, όπως το «πλαφόν» των 400 ημερών επιδότησης τα τέσσερα τελευταία χρόνια, επομένως τελικά οι όποιοι «δικαιούχοι» εντάσσονται για μικρό χρονικό διάστημα στο ταμείο ανεργίας ή και καθόλου. Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με βάση τα σχετικά «φίλτρα», ενώ δεν δημιουργούν ούτε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με τα ελάχιστα ένσημα που παίρνουν.

Αντικομμουνιστική χολή για να υπερασπιστεί τον «παράδεισο» της φτώχειας και της ανεργίας

Ο υπουργός Εργασίας κρύφτηκε πίσω από το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, που όπως είπε «διασφαλίζει την τάξη και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας», δηλώνοντας ότι κάθε άλλη πρόταση είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί.

Στη γνώριμή τακτική του, μάλιστα, ο Γ. Βρούτσης κατέφυγε και στον αντικομμουνισμό, συκοφαντώντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Υπερασπιζόμενος τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που αφήνει στο έλεός του τους ανέργους και τους ανήμπορους, έβαλε στο αντι-ΚΚΕ «μίξερ» τα πάντα. Οπως είπε, το ΚΚΕ υπερασπίζεται «μια χώρα κλειστή με συρματοπλέγματα, χωρίς συναλλαγές, ενιαία τιμή, κάτω όλα, φτώχεια, πείνα».

Εκτός από τα παραπάνω, «καταλόγισε» στο ΚΚΕ ότι θέλει για τους εργαζόμενους «μία κατοικία εργατική (...) όλοι το πρωί σε μία δουλειά», επιβεβαιώνοντας ότι για τον Βρούτση, την κυβέρνηση και την τάξη που εκπροσωπούν είναι ένας «εφιάλτης» το να έχει ο εργαζόμενος στέγη και μόνιμη δουλειά. Στον αντίποδα των παραπάνω, πρόβαλε ως «ανωτερότητα» όσα πρεσβεύει η ΝΔ, ότι «για να στηρίξεις τον εργαζόμενο, πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος στην κοινωνία (...) πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, ελεύθερη οικονομία της αγοράς». Δηλαδή όλα αυτά που γεννάνε τη φτώχεια και την εργασιακή ζούγκλα, προκειμένου να κολυμπάνε στα πλούτη μια χούφτα μεγιστάνες του πλούτου, βιομήχανοι και εφοπλιστές, παράσιτα που δεν ξέρουν ούτε πού πέφτουν οι επιχειρήσεις τους.

Την πολιτική αυτή περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο Λ. Στολτίδης όταν τόνισε ότι και η ΝΔ με την πολιτική της, όπως προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει τσακίσει τους εποχικά εργαζόμενους. «Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε να μη φτάσουν ποτέ στη σύνταξη, και το τελευταίο νομοσχέδιο το επικύρωσε. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ διαλύσατε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους εξασφαλίσατε, τους δυο - τρεις μήνες που δουλεύουν, να δουλεύουν με μισθό πείνας. Μερικούς από αυτούς, που προσπαθούν να επιβιώσουν κάνα μήνα παραπάνω, με ένα κομματάκι γης που τους έμεινε, το ξεπαστρέψατε κι αυτό με τη νέα ΚΑΠ. Προχτές ψηφίσατε να τους πάρουν και τα σπίτια, διότι είναι ...μπαταχτσήδες!

(...) Διασφαλίσατε να μην μπορούν να πάρουν ούτε το επίδομα ανεργίας, να μην μπορούν να θεωρήσουν το βιβλιάριο ασθένειας. Ούτε να αρρωστήσουν δηλαδή δεν μπορούν (...) Λες και σχεδιάζετε τον αργόσυρτο θάνατό τους και δεν αφήσατε ούτε χαραμάδα για προσπάθεια επιβίωσης», συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε ότι «αυτή η περίπτωση δεν είναι ένα μεμονωμένο ατυχές φαινόμενο, είναι ο καθρέφτης και το μέλλον όλων, αν σας αφήσουν να τελειώσετε το "θεάρεστο" έργο σας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ