Τετάρτη 4 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επικαλείται τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ για να μην αποζημιώνει 100% τους αγρότες

Συζητήθηκε τη Δευτέρα η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες στην Κρήτη

Αρνητικός απέναντι στο αίτημα για γρήγορες και στο 100% αποζημιώσεις εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την αποζημίωση όσων αγροτών υπέστησαν ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη στις 19 - 20 Οκτώβρη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Παράλληλα και την ίδια ώρα που απέκλειε το ενδεχόμενο τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς την κατεύθυνση της αποζημίωσης των αγροτών για το σύνολο των καταστροφών, ο υπουργός επιτέθηκε στο ΚΚΕ επειδή δεν στήριξε την κυβερνητική τροπολογία για τις αποζημιώσεις από τον «Ιανό», λέγοντας ότι τάχα η τροπολογία «μάς επέτρεψε να δώσουμε το 100% των αποζημιώσεων».

Αυτό, κι ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία, αποκαλύπτοντας ακριβώς το γεγονός ότι οι αγρότες και σε αυτήν την περίπτωση θα αποζημιωθούν με βάση τους «κόφτες» του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ και ότι η αποζημίωση που θα λάβουν τελικά οι πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή τους και τονίζοντας την ανάγκη καθολικής και οριστικής κατάργησης του άρθρου 7 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, που θα επέφερε μια βελτίωση, χωρίς όμως και πάλι να εξασφαλίζεται η πλήρης κάλυψη των απωλειών σε παραγωγή - εισόδημα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που κατέθεσε την Επίκαιρη Ερώτηση, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν από τη συγκομιδή και ενώ είναι σε δεινή θέση από καταστροφές στην παραγωγή τους από τον δάκο το 2019 και το 2018, βλέπουν ξανά το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Η πρόσφατη καταστροφή είναι ένα ακόμη χτύπημα στην επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών επιπλέον της καταστροφής που υπέστησαν λόγω του κορονοϊού, ιδιαίτερα στα θερμοκηπιακά και κηπευτικά προϊόντα, για την οποία η κυβέρνηση μοίρασε ψίχουλα».

Σε αυτήν τη βάση απαίτησε από τον υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο της κατεστραμμένης παραγωγής και των υποδομών τους, να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές με έκτακτα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης και για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να διασφαλιστούν ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του, η ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει χωρίς καθυστέρηση στο 100% όλες τις ζημιές, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Απαντώντας κυνικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης για άρνηση της αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς των παραγωγών.

Προσπαθώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, που κάθε φορά που το χαλάζι ή η πλημμύρα τούς καταστρέφει τη σοδειά ακούν την κυβέρνηση να τους λέει ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση, ο υπουργός δήλωσε πως «είναι η μόνη κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία, η οποία έχει δώσει χρήματα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό», ζητώντας... κι «ευχαριστώ» και ξεχνώντας ότι όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 10 χρόνια δεν έδιναν φράγκο στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη στιγμή που προβλέπεται ετήσια κρατική επιχορήγηση στο ύψος μέχρι το 20% των εσόδων του από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών (οι οποίες ξεπερνούν τα 160 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο), στερώντας έτσι από τον Οργανισμό πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του τόνισε πως τα χρήματα που θα πάρουν οι παραγωγοί ή αυτά που πήραν σε προηγούμενες καταστροφές είναι ψίχουλα, δεν καλύπτουν το μέγεθος και το εύρος της καταστροφής που υπέστησαν, είναι ένα μέρος του συνόλου των πραγματικών ποσών που έπρεπε να λαμβάνουν. Ταυτόχρονα, ανέδειξε τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πέρυσι τέτοια εποχή - Νοέμβρη μήνα - είχαμε τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στον νομό Χανίων. Μιλάμε για Πλατανιά, Κίσσαμο, Κάντανο, Σέλινο. Εναν χρόνο μετά από αυτές τις πλημμύρες δεν έχουν πάρει δεκάρα», ενώ στην Κουντούρα «τούς ανακοινώσατε ότι για τα θερμοκήπια θα πάρουν 500 περίπου ευρώ το στρέμμα, όταν το κόστος - αυτά είπαν οι ίδιοι οι παραγωγοί - για την κατασκευή ενός στρέμματος θερμοκηπίου ανέρχεται σε 20.000 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ