Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ για τους ξεναγούς

Να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία των ξεναγών που οδηγούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην εξαθλίωση, απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απάντησε την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

«Η απώλεια του εισοδήματος είναι ολοκληρωτική για το διάστημα Μάρτη - Ιούνη, περίοδος με υψηλή τουριστική κίνηση, οπότε όλοι οι ξεναγοί έμειναν άνεργοι. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί απ' ό,τι φαίνεται, εξαιτίας της διαφαινόμενης μείωσης στην τουριστική κίνηση για όλο το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να περικόψει και τα ελάχιστα στους εργαζόμενους, προσφέρει εκατομμύρια ζεστό χρήμα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό.

Οπως ανέφερε, το επίδομα των 800 ευρώ για τους δικαιούχους ξεναγούς ξεκίνησε να χορηγείται μόλις τον περασμένο μήνα και ακόμα δεν έχει πιστωθεί για τον μήνα Μάη. Επίσης, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η καθυστέρηση εδώ και δύο χρόνια στην ενσωμάτωση των ενσήμων στο μηχανογραφικό σύστημα, δεν έχει δοθεί στους ξεναγούς ούτε το τριμηνιαίο επίδομα ανεργίας του χειμώνα.

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε από τον υπουργό να πει ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τους ξεναγούς, ώστε να επεκταθεί έγκαιρα η καταβολή της αποζημίωσης τον Μάη και τον Ιούνη, για την καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας, την ένταξή τους στην τακτική επιδότηση ανεργίας του ΟΑΕΔ χωρίς προϋποθέσεις από τον Ιούλη και μετά, να εξασφαλιστούν η ασφαλιστική ικανότητα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των εργαζομένων και των παιδιών τους. Ακόμα απαίτησε μέτρα για να ανασταλούν για τους ξεναγούς όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ κ.ά.

Ο υπουργός απάντησε ότι «η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σ' αυτές τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων ολοκληρώνεται» και πως θα δοθεί «λύση» στο πρόβλημα της ηλεκτρονικής καταγραφής των ενσήμων των ξεναγών. Αποσιώπησε όμως όλα τα υπόλοιπα ερωτήματα και δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης είπε ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη, πρωτόγνωρη και τα τραύματα στην αγορά εργασίας θα υπάρξουν»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ