Παρασκευή 21 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε και η ψήφιση των άρθρων από τους βουλευτές της ΝΔ

Σήμερα η κατάθεση πρότασης δημοψηφίσματος από το ΚΚΕ

Σήμερα θα καταθέσει το ΚΚΕ, μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στο σύνολό του, πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Με την πρόταση, όπως αναφέρει σε δήλωσή του (ολόκληρη σε διπλανές στήλες) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αχ. Καταρτζής, το ΚΚΕ θα συμβάλει στην επίτευξη του αναγκαίου κατά το Σύνταγμα αριθμού βουλευτών, προκειμένου να γίνει η σχετική συζήτηση.

Ανάλογες προτάσεις θα καταθέσουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44) προκηρύσσεται δημοψήφισμα για ψηφισμένα νομοσχέδια (το αντιασφαλιστικό ψηφίζεται σήμερα στο σύνολό του) που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εφόσον αυτό αποφασιστεί από πλειοψηφία 180 βουλευτών, ύστερα από σχετική πρόταση 120 βουλευτών. Εφόσον το ζητήσουν οι 120 βουλευτές γίνεται υποχρεωτικά συζήτηση στη Βουλή σε τρεις συνεδριάσεις. Ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί στη Βουλή και στην πρόταση για δημοψήφισμα για το λεγόμενο «Ευρωσύνταγμα».

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος πρότεινε τη σχετική διαδικασία σε ομιλία του στην Ολομέλεια. Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Παπουτσής εκτίμησε ότι «η πρόταση Αλαβάνου έρχεται να ανταποκριθεί στην πρόταση Παπανδρέου για ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, ιδιαίτερα όμως απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο». Αντίθετα, ο Ε. Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε στον Α. Αλαβάνο, γιατί πριν διατυπώσει την πρότασή του δεν ενημέρωσε και το ΠΑΣΟΚ.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής το μεσημέρι της Τετάρτης με 152 ψήφους υπέρ (ΝΔ) και 137 κατά (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε αποχωρήσει μετά την ομιλία του Γ. Καρατζαφέρη και δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία. Μετά το αποτέλεσμα της επί της αρχής ψηφοφορίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συζήτηση επί των άρθρων, όπως είχε προαναγγείλει στην ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συζήτηση επί των άρθρων ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ με ονομαστικές ψηφοφορίες επί των τριών ενοτήτων των άρθρων, με βάση τις οποίες έγινε η σχετική συζήτηση.

Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά αφαίρεσε από το νομοσχέδιο την πρόβλεψη ότι για 37 χρόνια ασφάλισης σε ομοειδή ταμεία απαιτείται και η συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας και έτσι η συνταξιοδότηση με 37 χρόνια θα γίνεται χωρίς όριο ηλικίας.

Σχετικά με το θέμα των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας κατατέθηκε επιστολή του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί από κοινού, αφού η Τράπεζα της Ελλάδας είναι παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ισχυρίστηκε ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύει τα ασφαλιστικά ζητήματα των πολιτών της. Ο ίδιος, αναφερόμενος στον ΟΤΕ, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία» την είσοδο της γερμανικής Deutsche Telecom στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού και είπε ότι ξεκινούν οι σχετικές διαδικασίες «για την υπογραφή συμφωνίας μετόχων», η οποία στη συνέχεια θα έρθει για κύρωση στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ