Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική και επικίνδυνη εισαγγελική παρέμβαση

Την ποινικοποίηση της απεργίας μεθοδεύει πολύμορφα η κυβέρνηση

Την τρομοκρατική παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, επιστράτευσε το Σάββατο η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ και να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην απεργία. Με εγκύκλιο του τελευταίου προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Π. Πούλιο, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Π. Παναγιωτόπουλος και Ν. Ορνεράκης αναμένεται αύριο να έχουν ολοκληρώσει το πόρισμα για τις διακοπές ρεύματος, έχοντας ερευνήσει αν εφαρμόστηκε η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 15 του νόμου 1264/82 για την ισχύ του παραγόμενου ρεύματος και το προσωπικό ασφαλείας που πρέπει να διατίθεται σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΔΕΗ.

Η Επιτροπή του άρθρου 15 του νόμου 1264/82 απαρτίζεται από πρόεδρο Πρωτοδικών, εκπρόσωπο του ΣΕΒ και εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ. Για το λόγο αυτό οι δύο εισαγγελείς έχουν ζητήσει λίστες από τη διοίκηση της ΔΕΗ και τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για το προσωπικό που απασχολείται κατά τη διάρκεια της απεργίας. Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, γίνεται λόγος για απόκλιση στους ισχυρισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ο Γ. Σανιδάς ζητούσε ακόμα να ερευνηθεί και αν υπάρχει παρακώλυση λειτουργίας των εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, αν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας και αν ισχύουν οι καταγγελίες των συνδικαλιστών για εσκεμμένες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Χτες κατέθεσαν στον Π. Παναγιωτόπουλο ο διευθυντής Υδροηλεκτρικών Αποθεμάτων, Γ. Λέρης, και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ορυχείων, Κ. Μελάς, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή πέρασαν από το γραφείο των εισαγγελέων και άλλα στελέχη της ΔΕΗ, της ΔΕΣΜΗΕ και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Στο μεταξύ, θέλοντας να ενισχύσει τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους και να συνδράμει την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, προανήγγειλε χτες από τα τηλεοπτικά «παράθυρα» την υποβολή μήνυσης κατά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σήμερα το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ