Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Προτάσεις - βούτυρο στην κυβερνητική προπαγάνδα

Τη σαθρή όσο και αποπροσανατολιστική για την εργατική τάξη συζήτηση περί «βιωσιμότητας» των Ταμείων αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ορισμένες απ' τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα αναλυθούν τις επόμενες μέρες, αφορούν:

  • Στην ενοποίηση των Ταμείων, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει διάλογο με την κυβέρνηση, βάζοντας όρους για μια «καλή» ενοποίηση, όπως η σύνταξη «αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών που θα αναδεικνύουν την οικονομική προοπτική των Ταμείων» (!), η αποπληρωμή των ελλειμμάτων, η συγκατάθεση των εργαζομένων και η ενοποίηση «στο ανώτατο δυνατό κοινό παρονομαστή». Είναι φανερό ότι - εκτός όλων των άλλων - η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε επέκταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο στην εξίσωσή τους με τις πραγματικές ανάγκες.
  • Στη βιωσιμότητα του συστήματος, η οποία, μεταξύ άλλων, «μπορεί να εξασφαλιστεί με την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης» (γενικά και αόριστα) και την «κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας». Για το πρώτο, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει σαν πρότυπο το επίπεδο απασχόλησης σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου αγγίζει το 70%, έναντι του 61% στη χώρα μας. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι τα ποσοστά αυτά επιτυγχάνονται με την επέκταση της μερικής απασχόλησης και του εργάσιμου βίου, όπως άλλωστε προβλέπει και η στρατηγική της Λισαβόνας. Κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μισθοί ημιαπασχόλησης σημαίνουν και συντάξεις πείνας.
  • Ακόμα, στην «αποκατάσταση της αποθεματικής δυνατότητας των Ταμείων», με προτάσεις για «δέσμευση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων», όπου σαν δημόσια περιουσία αναφέρθηκε και ο ιδιωτικοποιημένος κατά το 70% ΟΤΕ. Μάλιστα, ο Γ. Δραγασάκης αναλύοντας περαιτέρω την πρόταση αυτή αναφέρθηκε στον ΟΠΑΠ, λέγοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πως κακώς πουλήθηκαν μετοχές, αλλά αυτό έγινε, συνεπώς «κι αυτές που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο δεν πρέπει να πουληθούν. Αυτές οι μετοχές με ένα νόμο μπορούν να δεσμευτούν ως πόρος, ως περιουσία των Ταμείων, να μη μπορεί δηλαδή κανείς να τις πουλήσει» (!), «το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Εμπορική Τράπεζα που πουλήθηκε, με την Εθνική Τράπεζα, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που είναι ακόμα στο δημόσιο σε ένα βαθμό». Ακόμα και σ' αυτή τη σαθρή επιχειρηματολογία του, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κατά διάνοια δε βάζει θέμα επιστροφής των στρατηγικών αυτών επιχειρήσεων στο δημόσιο. «Ο γέγονε γέγονε» δηλαδή.

Κατά τα λοιπά, δεν έλειψαν οι βερμπαλισμοί. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση «εξευτελίζει την έννοια των μεταρρυθμίσεων» (!), θα είναι ό,τι ήταν και το άρθρο 16 - το οποίο μπορεί να μην αναθεωρήθηκε αλλά η Παιδεία συνεχίζει την πορεία εμπορευματοποίησής της - το «Βατερλό» της κυβέρνησης. Οπως ήταν «το Βατερλό της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ο νόμος Σιούφα. Το Βατερλό της κυβέρνησης του κ. Σημίτη τα μέτρα Γιαννίτση και εν μέρει ο νόμος Ρέππα». Απαρατήρητο για τον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι τα επαναλαμβανόμενα «Βατερλό» του δικομματισμού διόλου δεν απέτρεψαν την εφαρμογή όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων.

Ο Αλ. Αλαβάνος προσωποποίησε το ζήτημα στον Κ. Καραμανλή λέγοντας ότι «λειτουργεί ως πλασιέ των μεγάλων ιδιωτικών ελληνικών και ξένων ασφαλιστικών εταιρειών». Φυσικά, ούτε λέξη για τις ευρωενωσιακές αποφάσεις που, στο πλαίσιο των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, έχουν προγράψει τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο Αλ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι «πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κλείσει ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης». Για να ανοίξει προφανώς ο κύκλος ενός άλλου «συνασπισμού εξουσίας με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς», που μπορεί να εγγυηθεί «αναδιανομή του συσσωρευμένου πλούτου» και «ενός νέου τύπου ανάπτυξη με επίκεντρο την πλήρη απασχόληση», όπως προηγουμένως είχε ισχυριστεί ο Γ. Δραγασάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ