Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Λαιμητόμος των εργατικών δικαιωμάτων

Γιώργος Μαυρίκος: Αντεργατικό, αντιλαϊκό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο που περιέχει ρυθμίσεις που καρατομούν κατακτήσεις και δικαιώματα και γκρεμίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο

Να τελειώνει μέσα στη βδομάδα τη συζήτηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να το εισαγάγει την επόμενη Τρίτη για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής επιχειρεί η κυβέρνηση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, κατήγγειλε μεθοδεύσεις και ζήτησε συζήτηση με άνεση χρόνου και τελικά η πλειοψηφία αποφάσισε ότι εάν χρειαστεί θα γίνει συνεδρίαση της επιτροπής και την ερχόμενη Τρίτη.

Νομοσχέδιο λαιμητόμο των εργατικών δικαιωμάτων που μάλιστα προωθείται με απαράδεκτο τρόπο άρον - άρον για ψήφιση, χαρακτήρισε τις αντιασφαλιστικές αλλαγές ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πρόκειται, είπε, για αντεργατικό, αντιλαϊκό και αντικοινωνικό νομοσχέδιο που περιέχει ρυθμίσεις που καρατομούν κατακτήσεις και δικαιώματα και γκρεμίζουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα, τόνισε, και υπογράμμισε ότι το πλατύσκαλο πάνω στο οποίο πατάει είναι η συνέχεια των νόμων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά με νέα ποιοτικά στοιχεία επιθετικότητας και αντεργατικότητας.

Η κυβέρνηση, συνέχισε, ικανοποιεί όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ και του πολυεθνικού κεφαλαίου και για τα βαρέα και ανθυγιεινά, και τις μητέρες και τη νεολαία. Ο Γ. Μαυρίκος ανέδειξε και τον αντεργατικό ρόλο που παίζει στην υπόθεση η ΕΕ και άλλοι οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, αφού σε πολλά κράτη - μέλη βρίσκεται σε εξέλιξη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ χαρακτήρισε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης υποκριτική και επικίνδυνη που υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού, αφού παρά τα όσα λένε οι κυβερνώντες για «λόγους ισοτιμίας» μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις και αυξάνονται και τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών. Ο Γ. Μαυρίκος είπε ότι, παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ αυξάνονται για 35ετία από 58 στα 60, στις ΔΕΚΟ από τα 58 επίσης στα 60 και στα βαρέα από 55 στα 57 και για μειωμένη από τα 53 στα 55. Χτυπιούνται, τόνισε, οι γυναίκες με ανήλικο παιδί ενώ η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 20% και στις άλλες έως και 40%.

Ο εισηγητής κατήγγειλε την αύξηση του ορίου ελάχιστων ενσήμων (από 50 σε 100) για την περίθαλψη, τονίζοντας ότι σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας οδηγούμαστε σε φαινόμενα εξαθλίωσης και περιθωριοποίησης.

Η ενοποίηση των Ταμείων, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, γίνεται με ισοπέδωση όλων προς τα κάτω και υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ προτείνει τρία Ταμεία σύνταξης, αλλά με εκτίναξη όλων προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Ο Γ. Μαυρίκος διαφώνησε με την εξαίρεση από το Ταμείο Τύπου των τεχνικών της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σχετικά με το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης». Τόνισε ότι πρόκειται για αντεργατικό και αντιλαϊκό κατασκεύασμα, αφού η κυβέρνηση θέλει με ξένα κόλλυβα να κάνει κοινωνική πολιτική.

Ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου, είπε ο Γ. Μαυρίκος, καθορίζει και τα καθήκοντα της εργατικής τάξης, η οποία καθημερινά πρέπει να οργανώνει την αντίσταση και την ανυπακοή σε τέτοια αντεργατικά νομοθετήματα κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων που αναπτύσσονται.

Πρέπει να αποσυρθεί, κατέληξε, και οι όποιες αλλαγές να γίνουν σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν της κυβέρνησης. Πρέπει, είπε, σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν ασφαλιστικό σύστημα να υπάρξει μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, επιστροφή των κλεμμένων των αποθεματικών των Ταμείων, διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών με πλήρη απασχόληση, 5ήμερο, 35ωρο, 7ωρο.

Αναφορά έκανε ο Γ. Μαυρίκος και στις συντάξεις των βουλευτών, προτείνοντας την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και προβλέποντας να ασφαλίζεται ο βουλευτής στο Ταμείο που ήταν ασφαλισμένος πριν την εκλογή του και από αυτό να παίρνει τη σύνταξή του στα όρια ηλικίας και με τις προϋποθέσεις του Ταμείου του.

Ευθυγραμμισμένο στη Συνθήκη του Μάαστριχτ

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι το σημερινό νομοσχέδιο είναι συνέχεια των νόμων Σιούφα - Ρέππα, κατεδαφίζει κατακτήσεις και στη θέση τους οικοδομεί τους τρεις πυλώνες ασφάλισης που προωθεί η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Με τις ρυθμίσεις του, είπε, χτυπιούνται όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και τον κλάδο απασχόλησης. Ιδιαίτερα, τόνισε, θίγονται οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά και οι νέοι εργαζόμενοι, ενώ με την πρόβλεψη για «προαιρετική παράταση» στο 68ο έτος κανένας σχεδόν εργαζόμενος δεν θα μπορέσει να πάρει σύνταξη με αυτήν τη διάταξη.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης, είπε ο Δ. Κουμπούρης, είναι ευθυγραμμισμένες με όσα προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τις ελευθερίες του κεφαλαίου. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι επέρχονται μειώσεις στις συντάξεις κάθε μορφής καθώς και στις διάφορες παροχές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ με το «Ταμείο Αλληλεγγύης» ανοίγει η όρεξη στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα για φαγοπότι κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το χτύπημα των βαρέων και ανθυγιεινών, είπε, άρχισε από τώρα πριν ακόμα φτιαχτούν οι λίστες αποχαρακτηρισμού των επαγγελμάτων αυτών και κατήγγειλε τα φιλικά προς την κυβέρνηση Μέσα Ενημέρωσης που προβοκάρουν με τον περίφημο «κοινωνικό αυτοματισμό» τους αγώνες των εργαζομένων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται μια βαθιά τομή και μια μεγάλη μεταρρύθμιση και είπε ότι γίνονται μικρές παρεμβάσεις, αφού δε μειώνονται οι συντάξεις και δεν αλλάζουν τα γενικά όρια ηλικίας. Είπε ότι όλοι οι προηγούμενοι νόμοι βοήθησαν το Ασφαλιστικό και έκανε αναφορά στους νόμους Σιούφα, Σουφλιά και Ρέππα. Μάλιστα, τη στιγμή που έχουν ξεσηκωθεί όλες οι γυναίκες, αφού αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά πέντε χρόνια είπε ότι το νομοσχέδιο «προστατεύει τη μητρότητα»!

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, η Ε. Χριστοφιλοπούλου δεν έκανε καμία αναφορά στους αντιασφαλιστικούς νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως ο νόμος Ρέππα, και είπε ότι η κυβέρνηση αθέτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ισχυρίστηκε δε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη με την κυβέρνηση για τα θέματα της ενοποίησης των Ταμείων, εάν γινόταν σοβαρός διάλογος.

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης και Β. Αποστολάτος του ΛΑ.Ο.Σ.

Η επιτροπή δε δέχτηκε να ακουστεί η φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και έτσι απέρριψε την πρόταση του Γ. Μαυρίκου να κληθούν στην Επιτροπή η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, το συνδικάτο Οικοδόμων για τα βαρέα και ανθυγιεινά, το ΠΑΜΕ και η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών Σταθμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακόμα 10 δισ. στις τράπεζες!!!(2010-07-13 00:00:00.0)
Στη Βουλή οι αυξήσεις - ψίχουλα(2008-05-29 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο Βαρέα - Ανθυγιεινά και αναπηρικές συντάξεις(2007-11-23 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ(2007-06-20 00:00:00.0)
Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στα ασφαλιστικά ταμεία(2006-11-15 00:00:00.0)
Κλείνουν σήμερα και αύριο τις τράπεζες(2002-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ