Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Τα αδικήματα πολέμου δεν παραγράφονται»

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα»

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Η ανάγκη, οι ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν ουσιαστικά τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως προς τα χιλιάδες θύματα των χιτλερικών κατακτητών και για το κατοχικό δάνειο, ήταν το κύριο στοιχείο της συνάντησης που είχε το προηγούμενο Σάββατο, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα, τόνισε: «H επίσκεψη της επιτροπής για τις Γερμανικές αποζημιώσεις είναι επίκαιρη. Εμείς υποσχόμαστε ότι θα ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, το ζήτημα αυτό να βρίσκεται στην επικαιρότητα, αλλά κυρίως να τεθεί ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει επιτέλους αυτά που χρωστάει η γερμανική κυβέρνηση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Και συνέχισε: «Τα χρωστάει στο λαό. Αναφερόμαστε και στο δάνειο της Κατοχής και στις αποζημιώσεις και στην επιστροφή αρχαίων που πήραν οι Γερμανοί παράνομα και τα μετέφεραν στη Γερμανία».

«Εμείς δε θεωρούμε - κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - ότι με το χρόνο μπορεί παραγραφεί το αδίκημα, τα αδικήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Θα ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει με σαφήνεια θέση μπροστά στον ελληνικό λαό και στην ίδια την επιτροπή, που έχει το φορτίο να κρατά το ζήτημα ζωντανό».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μαχαίρας, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου τόνισε ότι «η υπόθεση των αποζημιώσεων της Γερμανίας προς τις κατεχόμενες χώρες, είχε πάρει μια μεγάλη αναστολή». Υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά - δηλαδή οι κυβερνήσεις - αποφεύγουν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Γερμανία, όχι μόνο για τις αποζημιώσεις των θυμάτων, αλλά ούτε καν για το κατοχικό δάνειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ευ. Μαχαίρας, οι γερμανικές επανορθώσεις προς το Δημόσιο φτάνουν σε ύψος 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το κατοχικό δάνειο είναι ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Οπως τόνισε - ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - «τα δύο κυβερνητικά κόμματα, δε μας έχουν δεχτεί ποτέ».

Τέλος, ο Βασίλης Πριόβολος, πρόεδρος Πανελλαδικού Συλλόγου Μνήμης «Αρη Βελουχιώτη», σημείωσε από την πλευρά του ότι «από τα πολιτικά κόμματα, μόνο το ΚΚΕ δέχεται ανεπιφύλακτα να στηρίξει το Εθνικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τα άλλα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να έχει απήχηση, αυτή η απαίτηση του Συμβουλίου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ