Τετάρτη 12 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΗ
Συνεχίζουν για δέκατη μέρα τις κινητοποιήσεις

Νέα συγκέντρωση σήμερα. Σε κλιμάκωση χωρίς κανένα περιθώριο ελιγμού για κυβέρνηση και διοίκηση καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Στη δέκατη συνεχόμενη μέρα απεργίας, με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που αντιδρούν στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Από την πλευρά της κυβέρνησης και της διοίκησης, εντάθηκε τις προηγούμενες μέρες η προσπάθεια συκοφάντησης και ποινικοποίησης του απεργιακού αγώνα. Σήμερα, προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ. Η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων είναι στις 10.30 π.μ. (διασταύρωση Χαλκοκονδύλη και Γ' Σεπτεμβρίου). Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους σε κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμό της δράσης με άλλους κλάδους, με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων που απαντούν στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες και έρχονται σε σύγκρουση με το σύνολο της αντιασφαλιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ) - που εστιάζει αποκλειστικά στο αίτημα της εξαίρεσης του Ταμείου των εργαζομένων (ΟΑΠ ΔΕΗ) από τη διαδικασία της «ενοποίησης», αφήνοντας στο απυρόβλητο το σύνολο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Καμιά υποχώρηση!

Ενδεικτική αυτής της τακτικής είναι και η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ύστερα από συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ) να χορηγηθεί το απαραίτητο προσωπικό, για να ξεκινήσει η παραγωγή στα ορυχεία Μεγαλόπολης και Καρδιάς, αλλά και για να μπουν στο σύστημα δύο επιπλέον μονάδες 500 MW. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή, σε μια κρίσιμη φάση του αγώνα, δείχνει υποχωρητικότητα απέναντι στις πιέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ. Ενώ τονίζει ότι εξαρχής δεν υπήρχε σαφής σχεδιασμός κλιμάκωσης των μορφών πάλης και ότι η απεργία δεν είναι μόνο να μη λειτουργούν μονάδες.

Οι χτεσινές περικοπές ήταν της τάξης των 400 MW. Εκτός λειτουργίας τέθηκε χτες λόγω βλάβης μονάδα 300 MW στη Μεγαλόπολη. Οι ενδεικτικές προγραμματισμένες διακοπές που ανακοινώθηκαν χτες από τη ΔΕΗ ήταν διάρκειας μιας ώρας.

Η ΔΕΗ ΑΕ κινδυνολογεί ότι τα αποθέματα λιγνίτη έχουν πέσει κάτω από τα όρια ασφαλείας για τη λειτουργία των ΑΗΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όρια ασφαλείας ορίζονται στις 30 μέρες. Χτες, ύστερα από 9 μέρες κινητοποιήσεων, τα αποθέματα λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία επαρκούσαν για 9 μέρες λειτουργίας των ΑΗΣ, επιβεβαιώνοντας πως έτσι κι αλλιώς τα αποθέματα λιγνίτη - λόγω και της τεράστιας έλλειψης προσωπικού στην εξόρυξη - ήταν κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Σταθερά στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους απεργιακούς αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ, μετέφερε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε το Σάββατο 8 Μάρτη στα Ορυχεία της Πτολεμαΐδας. Ο Σπ. Χαλβατζής μίλησε σε απεργούς εργαζόμενους που βρίσκονταν σε επιφυλακή μέσα στα Ορυχεία του Νότιου Πεδίου και στη συνέχεια στην ομάδα περιφρούρησης στην κεντρική πύλη του Ορυχείου. Χαιρέτισε το δυναμικό αγώνα των εργαζομένων και σημείωσε ότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, ώστε να μπουν φραγμοί στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας.

Πρόσθεσε ότι αυτά που έλεγε το ΚΚΕ εδώ και πολλά χρόνια επιβεβαιώνονται σήμερα πλήρως. Και κατέληξε τονίζοντας ότι χρειάζεται πιο έντονος, αποφασιστικός αγώνας που θα φέρει στο προσκήνιο τις σύγχρονες, αναγκαίες και ρεαλιστικές διεκδικήσεις των εργαζομένων για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, και ταυτόχρονα θα αποκαλύπτει και θα αποδυναμώνει τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρέτησαν και υπηρετούν την πολιτική απελευθέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ