Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2008
Πολύ κάτω από τον πληθωρισμό

Εμπαιγμός με τις λίστες φοροφυγάδων

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και εν γένει των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με τη συνέχιση και το 2008 των αντιλαϊκών πολιτικών (εισοδηματική, φορολογική, ιδιωτικοποιήσεων κλπ.) επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας, επικαλούμενος τον πληθωρισμό και δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, υποστήριξε πως «είναι ευθύνη όλων μας» η αποκλιμάκωσή του. Στα πλαίσια αυτά, κάλεσε τους ...κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν σε όλα τα επίπεδα ώστε ο πληθωρισμός να μην εξελιχθεί σε «μόνιμο πρόβλημα». Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας (για πληθωρισμό 3,4% για το 2008), ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου (για μικρότερο πληθωρισμό) διαχρονικά βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα...

Επίσης ο Γ. Αλογοσκούφης:

  • Αναφερόμενος στις λίστες φοροφυγάδων από το Λιχτεστάιν (σ.σ. καταθέσεις μεγαλοεπιχειρηματιών και άλλων επιτήδειων), δήλωσε ότι «θα αξιοποιήσουμε και τις πληροφορίες που έρχονται από τρίτα κράτη» και πως «αν χρειαστεί» θα εξαγοράσουμε «αυτές τις πληροφορίες» αν «μπορεί να μας φανούν χρήσιμες». Αφησε έτσι να εννοηθεί πως είναι έτοιμος - όπως και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ - να μπει στο παζάρι με τον κάτοχό τους. Με δεδομένο ότι υπάρχουσες βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ύψους πολλών δισ. ευρώ από την πλευρά μεγαλοεπιχειρηματιών χρονίζουν στα «αζήτητα», είναι φανερό ότι οι κυβερνητικές δηλώσεις γίνονται για το «θεαθήναι».
  • Προανήγγειλε και νέες φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, αυτή τη φορά με την κατάργηση του - ήδη κουτσουρεμένου - φόρου (1,5 τοις χιλίοις) στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όπως αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Οπως είπε, εξετάζεται η «αντικατάσταση» με κάποιο φόρο (που δεν προσδιόρισε) πάνω στη διαφορά ανάμεσα στην αγορά και την πώληση.
  • Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εστιαστεί στη «διαχείριση υποδομών και δικτύων», όπως τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
  • Υπεραμύνθηκε των πολιτικών που διασφαλίζουν την προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ισχυρές τράπεζες, οι οποίες είναι εξωστρεφείς και σύγχρονες»...
  • Εξέφρασε τη δυσφορία της κυβέρνησης για τα εμπόδια που βάζουν οι εργαζόμενοι στο παραπέρα ξεπούλημα της ΔΕΗ (που επιχειρείται με το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ - RWE), λέγοντας: «Δε δικαιολογούνται συμπεριφορές που εμποδίζουν να λειτουργήσει η εταιρική διακυβέρνηση μιας μεγάλης εισηγμένης και σαφώς και δε δικαιολογείται να υπάρχει κομματική υπόθαλψη»!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Καμπανάκι» για ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη(2023-06-20 00:00:00.0)
Στη γραμμή της αντιλαϊκής κλιμάκωσης(2008-07-09 00:00:00.0)
«Χαλί» για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων(2008-04-30 00:00:00.0)
«Αδηλο το μέλλον», λέει τώρα η κυβέρνηση(2008-04-17 00:00:00.0)
Οι πολιτικές λιτότητας πάνω απ' όλα!(2008-03-06 00:00:00.0)
Εμμένουμε στην ίδια πολιτική(1995-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ