Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε Καρδίτσα, Ελασσόνα, Λέσβο

Οι κινητοποιήσεις - που συνεχίζονται - θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Την αρχή νέων αγροτικών κινητοποιήσεων (θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, με πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 23 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων), αποτέλεσε η χτεσινή αγροτική συγκέντρωση στην Καρδίτσα. Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΚ) στη Δημοτική Αγορά της πόλης, μίλησαν οι Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ και ο Αρης Πολυγένης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λεύκης.

Οι δύο ομιλητές:

  • Αναφέρθηκαν στα νέα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (πετσόκομμα επιδοτήσεων, εξαφάνιση βασικών καλλιεργειών, αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, κατακόρυφη άνοδος του κόστους παραγωγής κ.ά.), που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, τη ραγδαία αύξηση του ρυθμού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και αγροτοβιομήχανους.
  • Επισήμαναν ότι για όλα αυτά τα προβλήματα η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, καθώς και στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όπως και στις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων
  • Κάλεσαν τον αγροτικό κόσμο να συσπειρωθεί στο συνεπές αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, για να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρώην νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος και παραβρέθηκαν οι Γ. Γιοβάνης (δήμαρχος Μητρόπολης), Χρ. Τέγος (πρώην δήμαρχος Καρδίτσας), Σπ. Τσιοτινός (από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ»), Τ. Σταμάτης (από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας) κ.ά. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τέθηκαν οι άμεσες διεκδικήσεις της αγωνιζόμενης αγροτιάς, που τίθενται σε κόντρα των αντιαγροτικών επιταγών της ΕΕ και των κυβερνώντων.

Στην Ελασσόνα

Συγκέντρωση καπνοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί στην Ελασσόνα, που διοργάνωσε η «Καπνική» σε μια προσπάθεια ν' αποπροσανατολίσει τους καπνοπαραγωγούς από τα πραγματικά προβλήματα και να αθωώσει, εν πολλοίς, την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία έφερε την καπνοκαλλιέργεια στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής εξαφάνισης, όπως φάνηκε και από την ομιλία του προέδρου της «Καπνικής», Λ. Ιορδανίδη.

Η παρέμβαση των συνδικαλιστών του συνεπούς αγροτικού κινήματος δεν τους επέτρεψε να το πετύχουν. Παίρνοντας το λόγο στη συγκέντρωση οι Β. Κατής, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ και ο Μ. Μπουγάτσας, εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των καπνοπαραγωγών, που βρίσκονται στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής και έθεσαν το ουσιαστικό πλαίσιο των διεκδικήσεων και την προοπτική του αγώνα.

Ταυτόχρονα, ανέδειξαν και τις μεγάλες ευθύνες που επωμίζονται οι συμβιβασμένες ηγεσίες, οι οποίες, όχι μόνο συστοιχίζονται με τους «νεκροθάφτες» της καπνοκαλλιέργειας, αλλά κάνουν και ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Στη Λέσβο

Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου στη Μυτιλήνη. Η αγωνιστική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών της Λέσβου έγινε στην πλατεία Σαπφούς και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της ΣΕΑ. Τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν στο ψήφισμα της συγκέντρωσης ήταν: Ικανοποιητικές εγγυημένες κατώτατες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα που θα είναι για το λάδι 3,5 ευρώ/κιλό, για το πρόβειο γάλα 1,30 ευρώ/κιλό και για το κρέας 7,5 ευρώ/κιλό. Επιδότηση του 50% των ζωοτροφών. Πάταξη των εισαγωγών και των παράνομων ελληνοποιήσεων και κατασκευή κρατικοσυνεταιριστικού εργοστασίου στο νησί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο εμπαιγμός των καπνοπαραγωγών(2009-06-26 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στους καπνοκαλλιεργητές(2008-11-20 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και καπνέμποροι την οδηγούν στην εξαφάνιση(2006-02-16 00:00:00.0)
Η νέα ΚΑΠ «βλάπτει» την καπνοκαλλιέργεια!(2005-11-06 00:00:00.0)
«Δεν πουλάμε»...(2000-01-25 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην εξαφάνιση των "τσεμπελιών"(1999-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ