Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας

Τεράστιες οι ευθύνες των κομμάτων που με τη στάση τους ευνόησαν την πολιτική «απελευθέρωσης» του κλάδου

Αποψη από την πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση των ΔΑΣ-ΝΑΣ
Αποψη από την πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση των ΔΑΣ-ΝΑΣ
Πανίσχυρο «όχι» είπε χτες ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Καβάλας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου της ενέργειας και στα σχέδια της ΔΕΗ ΑΕ να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τη γερμανική RWE, εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενο λιθάνθρακα, στη Νέα Καρβάλη.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν στο Δημοτικό Κήπο η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) αναδείχτηκε η ουσία της πολιτικής που έφερε την περιοχή της Καβάλας αντιμέτωπη με τα σχέδια της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση επιβαρύνοντας περιβαλλοντικά ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Με σύνθημα «Ενέργεια κοινωνικό δικαίωμα όχι εμπόρευμα», ανέδειξαν την αντίθεσή τους στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας, στο πλαίσιο της οποίας η ΔΕΗ ΑΕ προχωρά και στη σύμπραξή της με τη γερμανική RWE.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χρήστος Ποτόλιας, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ και ο Βασίλης Λιόγκας, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας της ΔΑΣ. Ομιλητής ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Ξεκαθάρισαν πως ο αγώνας δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα όσο δεν μπαίνει στο στόχαστρο της πάλης η αιτία που δημιουργεί το πρόβλημα. Σημείωσαν πως ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να οδηγεί στην απαξίωση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, στο κλείσιμο βιομηχανικών μονάδων και στη μονόπλευρη ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής είναι τεράστιος και μπορεί να συμβάλει και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας με την αξιοποίησή του στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης πολιτικής, που θα στηρίζεται στην κρατική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο μιας πολιτικής ανάπτυξης που γνώμονα θα έχει το συμφέρον του εργαζόμενου λαού και του τόπου, θα διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη κατά περιοχή και κλάδο, την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων, θα δημιουργεί θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Οπως ξεκαθάρισε ο Γ. Ζιώγας, «κανένας σχεδιασμός ανάπτυξης με ισορροπημένη αξιοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας δεν μπορεί να γίνει κάτω από συνθήκες ελεύθερης αγοράς, ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ιδιωτικής κερδοφορίας».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Καβάλας, η οποία συναντήθηκε με τον εργαζόμενο λαό και τη μαθητιώσα νεολαία που άφησε τη δουλειά και τα θρανία και διαδήλωνε στην κεντρική πλατεία της πόλης την αντίθεσή του στο εργοστάσιο του λιθάνθρακα.

Το σύνθημα «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ψηφίσανε το Μάαστριχτ, πληρώνει ο λαός» έδωσε την απάντηση στους εκπροσώπους αυτών των κομμάτων, μαζί και του ΛΑΟΣ, που συνωστίστηκαν στο συλλαλητήριο που έγινε στην κεντρική πλατεία, με ένα και μόνο σκοπό: Να εγκλωβίσουν την αγωνιστική διάθεση του λαού της Καβάλας, σε κατεύθυνση ανώδυνη για το σύστημα, που υπηρετούν. Να περιορίσουν τη λαϊκή αγανάχτηση μόνο σε ζητήματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους, για το μεγάλο έγκλημα που ξεκινά από τις επιλογές «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του κλάδου και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την καταλήστευση του τόπου και την εγκληματική περιβαλλοντοκτόνα επέλαση των πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ