Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Οι πολιτικές λιτότητας πάνω απ' όλα!

Την ώρα που στην κυβέρνηση αδιαφορούν για τη συνεχή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού, ντρέπονται επειδή δυο μέρες δε λειτούργησε, λόγω απεργίας στην Τράπεζα Ελλάδας, το Χρηματιστήριο

Το ενδεχόμενο, η οικονομική κρίση να πλήξει και την ελληνική οικονομία, δεν έχει και τόση σημασία, όσο να εφαρμοστεί με συνέπεια - για λόγους αρχής, αλλά και έναντι των Βρυξελλών - το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας, στην προοπτική της επίτευξης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010, και αν είναι δυνατό και γρηγορότερα. Τη θέση αυτή ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσιάζοντας χτες τα αποτελέσματα του τελευταίου «ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ» και «ΕΚΟΦΙΝ» και απαντώντας σε ερώτηση, για το πώς νοείται συνέχιση και εμβάθυνση των πολιτικών λιτότητας, τη στιγμή κατά την οποία η λαϊκή κατανάλωση υποχωρεί, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε, στην απάντησή του, ότι η Ελλάδα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και γι' αυτό θα πρέπει να προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή. Αρα, οι πολιτικές λιτότητας, και στο νέο οικονομικό περιβάλλον της ανόδου του πληθωρισμού και της γενικότερης επίθεσης που δέχεται το λαϊκό εισόδημα, συνεχίζονται. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε από την έγκριση στις Βρυξέλλες του επικαιροποιημένου «Προγράμματος Σταθερότητας» της Ελλάδας. Στις αναφορές του, το «ΕΚΟΦΙΝ» απαίτησε από την ελληνική πλευρά «την πιστή εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού του 2008», αλλά και του «Προγράμματος Σταθερότητας», έως το 2010, γεγονός που σημαίνει νέες περικοπές δαπανών, αλλά και πρόσθετους φόρους. Ως προς το τελευταίο, ερωτηματικά δημιουργεί η αναφορά του Γ. Αλογοσκούφη «περί παρεξηγήσεων» στο κείμενο συμπερασμάτων του «ΕΚΟΦΙΝ», σχετικά με τη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας, οι οποίοι αντιδρούν στις ασφαλιστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και έχουν καταλάβει το μηχανογραφικό κέντρο της Τράπεζας, ο υπουργός στράφηκε κατά των κινητοποιήσεων, αλλά και κατά της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε σχετική ερώτηση είπε μεν ότι «η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ανεξαρτησία», συμπλήρωσε, όμως, ότι «έχει αναλάβει και κάποιες υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τις διεκπεραιώνει». Καημός των κυβερνώντων είναι το γεγονός ότι μέσα από το μηχανογραφικό κέντρο «περνάνε» οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, με αποτέλεσμα η μη λειτουργία του να έχει οδηγήσει στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κάτι που φέρουν βαρέως, αφού έτσι υποτίθεται πως ζημιώνουν κάποιοι χρηματοοικονομικοί οίκοι. Το θέμα απασχόλησε και τη χτεσινή συνάντηση που είχε ο Γ. Αλογοσκούφης με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα. Αμέσως μετά, ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Τράπεζα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της ελάχιστης λειτουργίας του μηχανογραφικού της συστήματος». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό που έγινε - η απεργιακή κινητοποίηση - είναι κάτι το αδιανόητο, διότι δεν μπορεί οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε έναν οργανισμό, να αδηγούν στην κατάρρευση του συστήματος πληρωμών της χώρας». Αν και απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του κ. Γκαργκάνα - η θητεία του λήγει σε λίγους μήνες - ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων για τη θέση, όπως του σημερινού διοικητή του ΟΤΕ Π. Βουρλούμη.

Στις συζητήσεις των υπουργών Οικονομίας στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβραδύνεται. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η οικονομική ανάπτυξη το 2008 θα ανέλθει στο 2% για την ΕΕ και στο 1,8% για την ευρωζώνη, έναντι της εκτίμησης για ανάπτυξη 2,2% που είχε γίνει στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Για δε τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 2,9% για την ΕΕ και στο 2,6% για την ευρωζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ