Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΔΕΥΣΗ ΧΩΡΑΦΙΩΝ
Να μην περάσει το νέο χαράτσι

Ανακοίνωση - παρέμβαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

ICON

Την έντονη αντίθεση των αγροτών στο νέο χαράτσι για την άρδευση των χωραφιών - που προβλέπει το εθνικό πρόγραμμα διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς - εκφράζει με σχετική ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ). Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα μέτρα που προβλέπονται, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ΚΑΠ, οδηγούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Οπως χαρακτηριστικά λέει η μελέτη, καθώς και η οδηγία 2000/60ΕΚ, με την οποία συμφώνησαν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ στην ΕΕ, αρχικά θα κοστολογηθεί και στη συνέχεια θα τιμολογηθεί το νερό άρδευσης. Με την ίδια οδηγία προβλέπονται υδρομετρητές στα χωράφια!».

«Πρόσχημα του νέου χαρατσιού είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας», τονίζεται στην ανακοίνωση, «γι' αυτό μας προτείνει ο κ. Σουφλιάς το πώς πρέπει να ποτίζουμε τα χωράφια μας, αλλά και τι προϊόντα να καλλιεργήσουμε. Τις ευθύνες της σημερινής όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν τις βλέπει όμως ο κ. Σουφλιάς. Ευθύνες που έχουν να κάνουν με τον ανύπαρκτο σχεδιασμό αντιμετώπισης της λειψυδρίας, με τα μεγάλα αρδευτικά και όχι μόνο έργα που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα αλλά ακόμη εξαγγέλλονται ή δεν τελειώνουν, όπως η εκτροπή του Αχελώου, τα φράγματα, λιμνοδεξαμενές, έργα αξιοποίησης των νερών που θα εκτραπούν, και πολλά άλλα έργα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και το αγροτικό κίνημα έχει προτείνει εδώ και χρόνια».

Με την ίδια ανακοίνωση, η ΕΟΑΣΛ:

  • Ζητάει να γίνουν άμεσα αρδευτικά έργα με βάση τις προτάσεις του αγροτικού κινήματος, όπως έχουν εκφραστεί δεκάδες φορές μέσα από τα ψηφίσματά του στις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια.
  • Απαιτεί να σταματήσει οποιαδήποτε σκέψη για το νέο χαράτσι και υδρομετρητές στα χωράφια, που θα αυξήσει δραματικά το κόστος παραγωγής και θα μειώσει το ήδη χαμηλό εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν έχει μειωθεί κατά 24,1% την τελευταία δεκαετία. Αλλωστε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αγρότες πληρώνουν φόρους στο κράτος και τα έργα πρέπει να γίνουν από το κράτος και να δοθούν χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στους αγρότες.
  • Θέτει το πρόβλημα της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των αγροτικών τιμών, σημειώνοντας τα παρακάτω: «Φέτος μόνο έχει αυξηθεί το λίπασμα από 30% και πάνω, το πετρέλαιο με τη νέα ρύθμιση θα χρυσοπληρωθεί από τους αγρότες, είχαμε δυο ανατιμήσεις στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος πέρυσι, προβλέπεται αύξηση στην τιμή των σπόρων και των φυτοφαρμάκων και τώρα θα βάλουν και υδρομετρητές στα χωράφια. Την ίδια στιγμή οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές κάθε χρόνο, οι επιδοτήσεις σε βασικά προϊόντα πετσοκόβονται και βασικά προϊόντα στην ουσία σταμάτησε η καλλιέργεια τους».

Τέλος, στην ανακοίνωση της ΕΟΑΣΛ τονίζονται τ' ακόλουθα: «Δεν πάει άλλο! Καλούμε τους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από τους Αγροτικούς Συλλόγους τους και την ΕΟΑΣΛ και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους στη νέα φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Καλούμε γενικότερα τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν αυτό το μέτρο που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα γενικευτεί με αύξηση των τιμολογίων του νερού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΔΕΗ εκβιάζει τους αγρότες για τις γεωτρήσεις(2014-04-26 00:00:00.0)
Να καταβληθεί άμεσα η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες(2013-08-31 00:00:00.0)
Δυναμικές κινητοποιήσεις(2012-12-13 00:00:00.0)
«Χαράτσια» για αγρότες και καταναλωτές(2008-03-05 00:00:00.0)
Αρχισε ο «πόλεμος για το νερό»!(2007-05-18 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις(2000-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ