Πέμπτη 6 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεκαθαρίζει το τοπίο στο Λιμάνι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» άρχισαν να αποκαλύπτονται στα μάτια των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά. Οχι μόνο αρνούνται κάθε κουβέντα για συντονισμό με άλλους κλάδους, αλλά ακριβώς στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα ενάντια στην παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αυτές οι παρατάξεις άρχισαν την ευθεία υπονόμευσή του. Χτες, μέρα της 24ωρης απεργίας στα λιμάνια και παμπειραϊκής απεργίας, το τοπίο ξεκαθαρίστηκε. Φάνηκε ότι άρχισε η επιχείρηση «τα κεφάλια μέσα».

Δε διοργάνωσαν ούτε απεργιακή συγκέντρωση και έκαναν τα πάντα για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα Σωματείων Πειραιά. Οι τρεις παρατάξεις - φορείς στο συνδικαλιστικό κίνημα των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - έχουν αρχίσει να απογυμνώνονται από την ίδια τη δυναμική που έχει δημιουργήσει ο αγώνας των εργαζομένων του λιμανιού, η συστράτευση με αυτόν μιας σειράς ταξικών σωματείων του Πειραιά που συγκρότησαν την Επιτροπή Αγώνα. Κατάλαβαν ότι «το πράγμα» άρχισε να ξεφεύγει από τον έλεγχό τους, από τα όρια της λογικής της ανταγωνιστικότητας - της κερδοφορίας του κεφαλαίου - στην οποία είναι πιστά προσκολλημένες, όπως και τα κόμματά τους.

Οι εργαζόμενοι του λιμανιού έχουν δει ότι η αγωνιστική, ταξική συσπείρωση και κοινή δράση που διαμορφώνεται ήταν αυτή που επέβαλε την κήρυξη της χτεσινής απεργίας. Ηταν αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στην απόρριψη από το δικαστήριο της αγωγής του ΟΛΠ για την ποινικοποίηση του αγώνα. Είναι ώρα να λάβουν τα μέτρα τους. Να δυναμώσουν αυτή τη συσπείρωση, να ενισχύσουν το μέτωπο της πάλης, να αντιπαρατεθούν σθεναρά με το κεφάλαιο που πάει να βάλει τα λιμάνια στο χέρι, με τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς του εκπροσώπους.

Αποκαλυπτήρια και «καυγάδες»

Δύο ήταν τα βασικά στιγμιότυπα από τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής, που κατά πλειοψηφία ενέκρινε το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα λιμάνια. Το πρώτο έχει να κάνει με τα αποκαλυπτήρια της συνενοχής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπερασπιζόμενος τη σύμβαση παραχώρησης, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκης ομολόγησε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να υλοποιεί σχετικές αποφάσεις που είχαν πάρει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είπε επίσης ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ σε ανώνυμες εταιρείες, τις έβαλαν στο χρηματιστήριο και έδιναν τη δυνατότητα να παραχωρούνται σε ιδιώτες για χρήση και εκμετάλλευση τομείς της δράσης των λιμανιών. Ο,τι δηλαδή προωθεί η ΝΔ σήμερα.

Το δεύτερο στιγμιότυπο δεν είναι άσχετο με το πρώτο. Κατά τη συνεδρίαση παραλίγο να «έρθουν στα χέρια» ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπαντουβάς με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκα, όταν ο δεύτερος είπε ότι οι ερωτήσεις του πρώτου προς τους φορείς που κατέθεταν στην επιτροπή ήταν «προβοκατόρικες». Ο βουλευτής της ΝΔ σηκώθηκε από τη θέση του και κατευθύνθηκε με απειλητικές διαθέσεις προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και η σύρραξη αποφεύχθηκε με την παρέμβαση άλλων βουλευτών. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Μαζί στη στρατηγική ξεπουλήματος της δημόσιας περιούσιας και σκυλοκαυγάς για το «θεαθήναι» σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα. Σαν θεατρική παράσταση για δυο (μήπως και παραπάνω;) ρόλους...

Δαμόκλειος σπάθη

«Σε ό,τι αφορά την αναχρονιστική διάταξη που επιβάλλει κυρώσεις στο γιατρό, ο οποίος παρέχει ιατρική φροντίδα σε "παράνομο" μετανάστη, πρόσφατα στην Αρτα, όπου αντιμετωπίστηκε άμεσα και αποτελεσματικά πρόβλημα υγείας οικονομικών μεταναστών, έσπευσα και με την παρουσία μου να την καταργήσω πρακτικά», είπε χτες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου στην εκδήλωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Εκτός όμως απ' την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας στην οποία αναφέρθηκε ο Γ. Παπαγεωργίου, υπάρχει και μια παρόμοια του υπουργείου Εσωτερικών (εκδόθηκε στις 28.12.2004 απ' τον Γενικό Γραμματέα του), που δεν επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών σε «αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν έχουν διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο» εκτός αν είναι επείγουσες περιπτώσεις.

Και οι δυο εγκύκλιοι στηρίζονται στους νόμους 2910/2001 και 3202/2003 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εναρμονιζόμενες με την αντιμεταναστευτική πολιτική που συναποφάσισαν στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διατηρούν την εξής αντίφαση: Να μη νοσηλεύονται οι παράνομοι μετανάστες και να νοσηλεύονται τα ανήλικα παιδιά τους!

Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν καταργεί αυτές τις εγκυκλίους και τις αφήνει να κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω απ' τα κεφάλια των μεταναστών, αφού υποστηρίζει ότι έχει τη στρατηγική τού μη αποκλεισμού απ' τις υγειονομικές υπηρεσίες;

Για τον προσανατολισμό των αγώνων

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, με αιχμή το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν καθοριστική συμβολή στην οργάνωση και την περιφρούρηση αυτών των αγώνων. Εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στους ΟΤΑ, στις τράπεζες, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και αλλού, αντιδρούν στην ένταξη των Ταμείων τους στα ενιαία μορφώματα που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Στα λιμάνια, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις απεργίες και τις αποχές, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΣΕΜΠΟ. Μια σειρά κλάδοι και τόποι δουλειάς (π.χ. ΕΛΠΕ, Τράπεζα της Ελλάδας) βρίσκονται σε κινητικότητα για το Ασφαλιστικό, τις Συλλογικές Συμβάσεις και άλλα ζητήματα.

Είναι θετικό το γεγονός ότι από την πλευρά των εργαζομένων εκφράζονται αγωνιστικές διαθέσεις ενάντια στα προωθούμενα μέτρα, για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας. Η ανεβασμένη συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε μεγάλους χώρους, όπως είναι η ΔΕΗ και τα λιμάνια, δείχνει ότι χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι αντιδρούν στη νέα επέλαση στα δικαιώματα και το εισόδημά τους, είναι αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τις αντιασφαλιστικές και αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης. Είναι όμως αυτό αρκετό για να υψωθούν εμπόδια ικανά να αποτρέψουν τα νέα αντιδραστικά μέτρα, να υποχρεώσουν σε υποχώρηση την κυβέρνηση και πολύ περισσότερο να οδηγήσουν σε ουσιαστική βελτίωση των όρων εργασίας και ασφάλισης των εργαζομένων; Η απάντηση είναι πως όχι.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από τα διεκδικητικά πλαίσια των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στους κλάδους που τώρα βρίσκονται σε κινητοποίηση, απουσιάζει κάθε αναφορά στις εγκληματικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την επιδείνωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, για τη συμβολή του στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών για τα λαϊκά συμφέροντα επιχειρήσεων, όπως τα λιμάνια και η ΔΕΗ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα αιτήματα αφορούν στην εξαίρεση του Ταμείου κάθε κλάδου ή χώρου από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς να καλλιεργείται η αναγκαία όσο ποτέ κοινή δράση ενάντια στο σύνολο της αντιασφαλιστικής πολιτικής και τους φορείς της. Το παράδειγμα της ΔΕΗ είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό, αφού ο αγώνας ενάντια στο μνημόνιο συνεργασίας με την RWΕ αφήνει στο απυρόβλητο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, την ίδια την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι στον έναν ή τον άλλο βαθμό, η μια ή η άλλη κυβέρνηση ενδεχόμενα και να προχωρήσει σε επιμέρους ελιγμούς και πρόσκαιρες παραχωρήσεις, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει αυτό ακριβώς που την τρομάζει περισσότερο: Την ενιαία ταξική πάλη των εργαζομένων και μέσα από αυτήν την πολιτικοποίηση του αγώνα. Οσο η στάθμη των αγώνων μένει στο επίπεδο του επιμέρους και του αποσπασματικού, και του ξεχωριστού κλάδου ή τμήματος εργατών, χωρίς αυτό να αξιοποιείται σαν κρίκος για τη γενίκευση της πάλης, χωρίς να γίνεται πανεργατική υπόθεση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του δεν πρόκειται να ιδρώσουν. Να, γιατί είναι κρίσιμο ζήτημα ο προσανατολισμός της πάλης στη βάση που το ΠΑΜΕ προτείνει. Ο συντονισμός, η ριζοσπαστικοποίηση των κινητοποιήσεων με επιθετικά αιτήματα και πολύ περισσότερο η αποκάλυψη και καταδίκη των πολιτικών υπεύθυνων μπορεί να δώσει πολλαπλάσια δύναμη στους αγώνες.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τηλεοπτικός αποπροσανατολισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η «κινδυνολογία» των καναλιών για την απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ!

«Σε μια κλωστή κρέμεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης»! «Χωρίς ρεύμα τα ελληνικά νοικοκυριά». Εσκισαν από «τίτλους»...

Μόνο που όταν τα νησιά του Αιγαίου μένουν για μέρες χωρίς ρεύμα (όχι μερικές ώρες) δε συμβαίνει λόγω απεργίας.

Οταν έχουμε «μπλακ-άουτ» τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, πάλι κανείς δεν απεργεί.

Ούτε όταν εισάγουμε πανάκριβο ρεύμα - από όποιον διατίθεται να πουλήσει - λόγω προβλημάτων στο δικό μας δίκτυο.

Γι' αυτά, τα τηλεοπτικά κανάλια δε βρίσκουν κανέναν «ένοχο». Αντε να ψελλίσουν κάτι περί «ανικανότητας» των υπευθύνων.

Τις πολυεθνικές που επιχειρούν να «μπουκάρουν» στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας δεν τις βλέπουν.

Το ότι για χάρη τους αφήνεται στην τύχη του το δίκτυο της ΔΕΗ για δεκαετίες δεν το έχουν αντιληφθεί.

Δεν έχουμε βέβαια τέτοιες απαιτήσεις. Ξέρουμε ότι και οι ιδιοκτήτες των καναλιών έχουν συμφέροντα - ή μπορούν δυνητικά να έχουν - από αυτή την ιστορία.

Βλέπετε, όπου υπάρχουν σίγουρα λεφτά πάντα βρίσκουν ένα ρόλο να παίξουν. Αμεσο ή έμμεσο.

'Η ΒΛΕΠΟΥΝ πολύ τηλεόραση ή μας δουλεύουν Καραμανλής και Παπανδρέου... (Μάλλον ισχύει το δεύτερο).

Αλλιώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τα περί «αγρότισσας» που θα γίνει «επιχειρηματίας», τα οποία μας αράδιασαν χτες στη Βουλή.

Κατά τη γνώμη τους η αγρότισσα που δουλεύει στα πορτοκάλια ή η καπνεργάτρια, έχει σήμερα την ευκαιρία να κάνει τη «δική της επιχείρηση».

Να πάρει ευρωκονδύλια και να κάνει «πρωτοποριακές καλλιέργειες». Να δημιουργήσει «καθετοποιημένη παραγωγή» και να φτιάξει μια κερδοφόρα επιχείρηση ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Γιατί δεν πάνε από κοντά να τα εξηγήσουν αυτά στις αγρότισσες που παίρνουν σύνταξη 300 ευρώ; Ισως τις πείσουν ότι κάποτε θα γίνουν «προεδρίνες διοικητικών συμβουλίων»...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεσάλωσαν για το χρηματιστήριο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεσηκώθηκαν κυβέρνηση και επιχειρηματίες διαμαρτυρόμενοι για τη μη λειτουργία του Χρηματιστηρίου εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τη διαμαρτυρία αυτή φρόντισαν να «σηκώσουν» τα αστικά ΜΜΕ καταστροφολογώντας για τις συνέπειες. Μίλησαν για «τραυματισμό» της εικόνας της χώρας, για διασυρμό της, για εικόνα παραλόγου, για χώρα στο περιθώριο των διεθνών συναλλαγών, ακόμα και για «χώρα Ουγκάντα». Εφθασαν να λένε ακόμα και για τους ...δύστυχους τους επιχειρηματίες που δεν έχουν πού να επενδύσουν τα χρήματά τους και άλλα παρόμοια! Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι δεν μπορεί να καταστρατηγούνται βασικοί κανόνες της απεργίας και απαίτησε «να αποκατασταθεί η νομιμότητα»!

Ολα αυτά για το Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές των εκπροσώπων του κεφαλαίου, που μόλις πριν λίγα χρόνια έγδαραν κυριολεκτικά τον κοσμάκη με τη στήριξη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οπως έγδαραν και τα αποθεματικά των ταμείων και συνεχίζουν να το κάνουν με τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ. Και όμως, τότε κανείς από αυτούς δε μίλησε για χώρα που μοιάζει με Ουγκάντα. Γιατί στον καπιταλισμό είναι «νόμιμο» να ρουφάς τον ιδρώτα των εργαζομένων και του λαού, αλλά δεν είναι «νόμιμο» να στερείς από τον κεφαλαιοκράτη την ευκαιρία να το κάνει.

Και ένα υστερόγραφο: Οι συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας αποκαλύπτουν τα μέσα που έχουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να υπερασπίσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους, αλλά και να διεκδικήσουν νέα. Ομως η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στον κλάδο φροντίζει ώστε ακόμα και πολυήμερες απεργίες να μη θίγουν στο παραμικρό τα συμφέροντα των τραπεζιτών. Και δεν είναι η μόνη.

Οι μάσκες πέφτουν (και) τις Απόκριες

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει την αντιασφαλιστική της επίθεση, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ζητά από τους εργαζόμενους στους δήμους, όπου γίνονται καρναβάλια, να ορίσουν προσωπικό ασφαλείας. Δηλαδή, να μην απεργήσουν για να διευκολύνουν τη διεξαγωγή του καρναβαλιού! Η άρνηση των εργαζομένων δεν άρεσε στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ. Μάλιστα, ο πρόεδρός της, Απ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση τους. Είναι φανερό ότι στη «συνείδηση» της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ βαρύνει περισσότερο το «άρτος και θεάματα» από τα ασφαλιστικά δικαιώματα που υπερασπίζονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με την απεργία τους, η οποία ξεκινάει αύριο. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει, όταν η ΚΕΔΚΕ, όπως και οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, βάλλουν ευθέως και με κάθε ευκαιρία σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Απόκριες έχουμε, αλλά φαίνεται πως οι μάσκες πέφτουν εύκολα...

Οι «αστέρες», ο Κάστρο και ο κ. Σαββόπουλος

Στο ερώτημα γιατί οι αστέρες του Hollywood «θαυμάζουν» τον Φιντέλ Κάστρο, που έθεσε ο Διονύσης Σαββόπουλος, θέλησε να απαντήσει ο ίδιος την περασμένη Κυριακή, στη διάρκεια της μουσικής παράστασης που παρουσιάζει στην Αθήνα. Η απάντηση, σύμφωνα με το γνωστό - και επίσης «αστέρα» - τραγουδοποιό είναι η εξής: Μπορεί (οι αστέρες) να μη συμφωνούν με το σύστημα που εκπροσωπεί ο Φ. Κάστρο, καθώς καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά αντιστέκεται με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια στις ΗΠΑ! Καλά θα έκανε ο Δ. Σαββόπουλος, αντί να ζητά τη γνώμη του Hollywood για τον Φιντέλ Κάστρο και τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Κούβα, να ρωτήσει τον ίδιο τον κουβανικό λαό και τους εργαζόμενους σε όλον τον πλανήτη, που θαυμάζουν τα επιτεύγματα της κουβανικής επανάστασης και του λαού της, δηλαδή του σοσιαλισμού που ο ίδιος οικοδομεί και το δικαίωμά του να καθορίζει ο ίδιος τη ζωή του, χωρίς αφεντικά, (μήπως την ύπαρξή τους θεωρεί ανθρώπινο δικαίωμα;). Εχοντας εξασφαλίσει δουλειά, υγεία, μόρφωση, σε όλους. Και είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα του. Η απάντηση θα ήταν σίγουρα τελείως διαφορετική...

«Δημοσκοπική» επιβράβευση

Θέλουν και τα λένε ή τους ξεφεύγουν; Ο λόγος για την ηγεσία και τους βουλευτές της ΝΔ, που αποδίδουν την πτώση στις δημοσκοπήσεις στο ότι «δεν έχουν φανεί ακόμα τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων»(!). «Αν λοιπόν προχωρήσει το ασφαλιστικό και εμπεδώσει την άποψη ότι είναι νόμος ο οποίος εγγυάται και διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, εάν προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις (...) ναι, αυτά είναι στοιχεία τα οποία θα μετρήσουν», δήλωσε προχτές ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Καλαντζής. Ασφαλώς και θα «μετρήσουν», αλλά μόνο αρνητικά για την κυβέρνηση, καθώς οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις θα πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα χειροτερέψουν το βιοτικό του επίπεδο. Υπολογίζουν όμως στην κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα τη βοηθήσουν να ανακάμψει «δημοσκοπικά». Ισως γνωρίζουν κάτι παραπάνω...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τρομοκράτης ιμπεριαλισμός

Τα εγκλήματα που διαπράττει ο ιμπεριαλισμός, τόσο ο αμερικάνικος, όσο και ο ευρωπαϊκός, στις μέρες μας είναι καθημερινά και έρχονται να προστεθούν στα παλιότερα που έχουν στοιχίσει εκατόμβες νεκρών, για να θυμηθούμε μόνο τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, τους δολοφονημένους στη Λατινική Αμερική από τις χούντες που στήριζαν, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Αυτό που συμβαίνει καθημερινά στη μαρτυρική Γάζα πληγώνει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο. Η εικόνα των παιδιών που δε συμπλήρωσαν ακόμα το πρώτο έτος της ηλικίας και έπεσαν δολοφονημένα από τις ισραηλινές βόμβες εξοργίζει. Το κοριτσάκι που σκοτώθηκε μόλις 20 ημερών(!) από επιδρομή το βράδυ της Τρίτης είναι το τελευταίο πειστήριο του εγκλήματος.

Οι βομβαρδισμοί αμάχων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες (στους οποίους συμμετέχουν και Ελληνες στρατιώτες, και παρέχουν υπηρεσίες επιμελητείας με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) είναι συχνό φαινόμενο. Η προχτεσινή επιδρομή του αμερικάνικου στρατού με πυραύλους σε κατοικημένη περιοχή στη Σομαλία, που είναι άγνωστο πόσα θύματα είχε, δείχνει ότι η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα δεν έχει όρια. Αμεση είναι η εμπλοκή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στην επιδρομή που έγινε την 1η Μάρτη στο Εκουαδόρ και οδήγησε στο θάνατο του ηγέτη των ανταρτών επαναστατών της Κολομβίας, Ραούλ Ρέγιες, και άλλων 22 αγωνιστών.

Ολα αυτά τα εγκλήματα, που πραγματοποιούνται στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας», «των ισλαμιστών φανατικών», του φαντομά της «Αλ Κάιντα», του «κομμουνιστικού δακτύλου», είτε απευθείας από τους ιμπεριαλιστικούς στρατούς επέμβασης, είτε από τα τσιράκια τους, όπως τα αντιδραστικά καθεστώτα του Ισραήλ ή της Κολομβίας, γίνονται υπό το βάρος του αρνητικού διεθνούς συσχετισμού δύναμης και του οξύτατου ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού. Ο ιμπεριαλισμός θεωρεί ότι μπορεί να δολοφονεί, να επεμβαίνει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό που οριζόταν ως διεθνές δίκαιο, κάτω από άλλες συνθήκες και με την παρουσία του σοσιαλιστικού συστήματος και κυρίως της ΕΣΣΔ, σήμερα τσαλαπατιέται απροκάλυπτα. Οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ είναι ακριβώς οι ιμπεριαλιστές, μεγάλοι και μικροί.

Η όποια δήθεν ευαισθησία, απέναντι στην ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται σε πολλές περιοχές του κόσμου, που εκφράζεται συχνά από εκπροσώπους του ιμπεριαλισμού, καταρρίπτεται από την ίδια την ουσία αυτού του απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος, εξυπηρέτησης και μόνο των συμφερόντων των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας. Γιατί είναι στη φύση του συστήματος να λειτουργεί με τον πόλεμο, την καταστροφή και το θάνατο. Οι επεμβάσεις όπου Γης δίνουν διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια για κερδοφόρες επενδύσεις και εκμετάλλευση φυσικών πόρων και λαών. Αρα, διαπραγμάτευση με τον ιμπεριαλισμό ή ρετουσάρισμά του, απλά, δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό που απαιτείται είναι μόνο ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος.

Το ΚΚΕ, στη χώρα μας, με την αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική δράση του και τη διεθνιστική του συνεισφορά, δεν καταδικάζει απλώς αυτά τα εγκλήματα. Καλεί πρώτα και κύρια τον ελληνικό λαό να αντιπαρατεθεί με το δικό του μέτωπο πάλης. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και θα ηττηθεί, αν σε κάθε χώρα οι λαοί σηκώσουν το ανάστημά τους, διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τον πλούτο που παράγουν. Ετσι θα αρχίσουν να γράφουν τη δική τους ιστορία και θα στείλουν τον καπιταλισμό στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ