Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Διπλό σκάνδαλο

Αχιλλέας Κανταρτζής: Διπλή και τριπλή επιβάρυνση του λαού για να τον παρακολουθούν

«Διπλό σκάνδαλο» χαρακτήρισε την υπόθεση της «Ζήμενς», χτες στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής, τασσόμενος παράλληλα υπέρ της σύστασης Εξεταστικής επιτροπής χωρίς - όπως διευκρίνισε - να «τρέφουμε αυταπάτες». Αρνητική απέναντι στο αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή ήταν η κυβέρνηση, όπως άλλωστε είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα και ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, επικαλούμενος την παράλληλη διεξαγωγή δικαστικής έρευνας.

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης ο Αχ. Κανταρτζής, μίλησε για «διπλή και τριπλή επιβάρυνση του λαού για ποιο σκοπό; Για να τον παρακολουθούν». Οπως είπε «τα όσα καταγγέλλονται αναφέρονται σε δωροδοκίες και μίζες για τις προγραμματικές συμβάσεις 1997-98 καθώς επίσης και για τα συστήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων», υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για το «διαβόητο σύστημα C4I, τις γνωστές κάμερες. Τότε το πρόσχημα ήταν η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό επικαλούνταν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τις προμηθεύτηκε και η κυβέρνηση της ΝΔ που τις έβαλε σε λειτουργία» έτσι ώστε «να φθάσουμε τέλος στην ψήφιση της γνωστής τροπολογίας με την οποία νομιμοποιούνταν η παρακολούθηση των διαδηλώσεων». Στη συνέχει τόνισε ότι όλα αυτά πρέπει «να διερευνηθούν με όλους τους τρόπους, και με δικαστική διερεύνηση και με τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής». Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα ο Αχ. Κανταρτζής είπε πως «η κυβέρνηση αρνείται τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής με το πρόσχημα της δικαστικής διερεύνησης. Είναι όμως γνωστό ότι από κανένα νόμο δεν απαγορεύεται η παράλληλη έρευνα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «η δικαστική έρευνα αφορά μόνο τις ποινικές ευθύνες ενώ καθήκον της Εξεταστικής Επιτροπής είναι πέρα από την αναζήτηση ποινικών ευθυνών να ερευνηθούν και τα βαθύτερα αίτια, πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση και να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες εκεί που υπάρχουν». Πάντως, αναφερόμενος συνολικά στις Εξεταστικές Επιτροπές διευκρίνισε πως «δεν πετάμε στα σύννεφα», αφού «έχουμε την εμπειρία από προηγούμενες Εξεταστικές Επιτροπές, πόσο προχώρησαν. Παρά το γεγονός ότι η εμπειρία του παρελθόντος δεν είναι ενθαρρυντική και δε μας κάνει αισιόδοξους, λέμε ναι».

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποτίμησε τα υπάρχοντα στοιχεία για την υπόθεση της «Ζήμενς», λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις για το θέμα ξεκίνησαν «μετά από καταγγελίες των ανταγωνιστών της, των αμερικανικών επιχειρήσεων. Από τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται να έχει στηθεί ένα τεράστιο δίκτυο για τον προσεταιρισμό κυβερνήσεων ή κυβερνητικών παραγόντων σε 160 χώρες με θεμιτά και αθέμιτα μέσα».

Προχωρώντας σε ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι «το έδαφος που εκτρέφει αυτά τα φαινόμενα είναι ακριβώς η πολιτική που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει σε λίγους, που ενισχύει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων. Αυτή είναι η πολιτική που υπηρέτησαν και τα δυο κόμματα είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης». Κατέληξε καλώντας τους εργαζόμενους να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στην «ουσία που είναι η πολιτική» και «να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ