Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Προετοιμάζεται επέμβαση του ευρωστρατού...

Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν ήδη στο Τσαντ

Associated Press

Γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν ήδη στο Τσαντ
ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Σε 12ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας προχώρησε χτες η κυβέρνηση του Τσαντ στην πρωτεύουσα Ντζαμένα και άλλες έξι νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας, επικαλούμενη «λόγους ασφαλείας». Η κατάσταση στην περιοχή παρέμενε συγκεχυμένη, καθώς αντικρουόμενες πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ανέφεραν, από τη μια, ανάφλεξη των συγκρούσεων αντικυβερνητικών ανταρτών - στρατού και, από την άλλη, πως οι αντάρτες ήταν έτοιμοι για εκεχειρία και συνομιλίες με την κυβέρνηση...

Ο πρόεδρος Ντεμπί απηύθυνε παράλληλα έκκληση σε ΕΕ και Γαλλία για «άμεση» ανάπτυξη της δύναμης των 3.500 ανδρών του ευρωστρατού, κάνοντας πως νοιάζεται τάχα για την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Τσαντιανών και Σουδανών προσφύγων από το Νταρφούρ. Μάλιστα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στρατιωτική βοήθεια που του προσέφερε για μία ακόμη φορά το Παρίσι, ο Ντεμπί ανακοίνωσε πως δίνει χάρη στους έξι Γάλλους - μέλη της οργάνωσης «Κιβωτός Ζωής», που καταδικάστηκαν προ μηνών για τη μαζική απαγωγή 103 παιδιών από το Τσαντ και όχι από το Νταρφούρ του Σουδάν, όπως ισχυριζόταν η οργάνωση.

Για άλλη μια φορά, το πρόσχημα της ανθρωπιστικής καταστροφής επιστρατεύεται για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στη χρυσοφόρα σε φυσικούς πόρους περιοχή του Τσαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ