Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Χωρίς παρατηρητές

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση η Ρωσία

ΒΙΕΝΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Τη μη αποστολή διεθνών παρατηρητών στις εκλογές της 2ας Μαρτίου στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται, των σφοδρών περιορισμών στις δραστηριότητές του. Οπως, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ο διευθυντής του ODIHR (Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αρμόδιο για την αποστολή παρατηρητών σε εκλογικές αναμετρήσεις) Χρίστιαν Στροάλ, «η Ρωσία μας έχει ήδη εμποδίσει να παρακολουθήσουμε πολυάριθμα στοιχεία της διαδικασίας».

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, που διά μέσου του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε την απόφαση «απαράδεκτη» λέγοντας ότι από την αρχή ο Οργανισμός δε θέλησε να καταλήξει σε συμβιβασμό για τον τρόπο επίβλεψης των εκλογών και αναφέρθηκε στην πρόταση της Ρωσίας να μεταβούν 25 παρατηρητές αυτή τη βδομάδα και οι υπόλοιποι από τις 20 Φλεβάρη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ΟΑΣΕ θέτει «τελεσίγραφα» για τη μετάβαση των παρατηρητών, τα οποία απέρριψε και υπογράμμισε ότι «καμιά χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν αποδέχεται τελεσίγραφα».

Η σλοβενική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του ODIHR, σημειώνοντας όμως ότι «υποστηρίζει πλήρως τις δράσεις επιτήρησης εκλογών του ODIHR και τους ισχύοντες κανονισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια κατάσταση είχε δημιουργηθεί και πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, στις οποίες έληξαν με θρίαμβο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν σημαντικές καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ