Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Φιτίλι αναμμένο στα Βαλκάνια

Τα τελευταία καρφιά στο «φέρετρο» της Γιουγκοσλαβίας ετοιμάζονται να μπουν αυτές τις μέρες, με την προώθηση της απόσχισης της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Οι μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, κλιμακώνονται εδώ και πολύ καιρό για «άμεση ανεξαρτητοποίηση» και δημιουργία «προτεκτοράτου», ολόπλευρα εξαρτημένου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αξιοποιώντας και στην περίπτωση αυτή τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και τα τσιράκια τους από τον αλβανόφωνο πληθυσμό, προωθούν τη δημιουργία προτεκτοράτου για να ελέγξουν απόλυτα την περιοχή γεωστρατηγικά και ως ενεργειακό κόμβο.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει εδώ και καιρό εντολές στους συνεταίρους τους Σλοβένους αστούς πολιτικούς - που αυτήν την περίοδο ασκούν και την Προεδρία της ΕΕ - να προχωρήσουν άμεσα σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες (ακούγεται ως πιθανότερη η 17 Φλεβάρη, αφού στις 18 πραγματοποιείται η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ). Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν την τακτική του εκβιασμού προς τη σημερινή Σερβία σε σχέση με τη διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ. Διαδικασία, που, έτσι κι αλλιώς, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Σέρβων εργαζομένων, αλλά μόνο της πλουτοκρατίας.

Η εξέλιξη για το καθεστώς αυτής της περιοχής, που αποτελεί το 15% της συνολικής σερβικής επικράτειας, είναι άμεση συνέπεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ (από τον Μάρτη έως τον Ιούνη του 1999) που έγινε ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Το μπουρλότο που έμπαινε στα Βαλκάνια από τις αρχές τις δεκαετίας του '90 - όταν με ενθάρρυνση των καπιταλιστικών χωρών και πρωτοστάτη τη Γερμανία άρχισαν να κηρύσσουν «ανεξαρτησία» η Κροατία, η Σλοβενία κλπ. - ουσιαστικά δεν έσβησε ποτέ. Και σήμερα με την προώθηση της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι αναμμένο το φιτίλι και να σηματοδοτεί την αλλαγή των συνόρων για το ξαναμοίρασμα της «πίτας» που εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστές. Σε αυτό το σκηνικό συνυπεύθυνες είναι και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έδωσαν «γην και ύδωρ», προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας και που σήμερα συμμετέχουν για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας μας στο πλιάτσικο στην περιοχή και διατηρούν στρατό κατοχής και στο Κοσσυφοπέδιο, που εμφανίζεται με τη μάσκα της «ανθρωπιστικής αποστολής». Δεν είναι άμοιρες ευθυνών και εκείνες οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, που με διάφορα επιχειρήματα περί δήθεν «αυτοδιάθεσης» των λαών αφήνουν στο απυρόβλητο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το κύριο που βγαίνει ως συμπέρασμα και από την κατάληξη αυτής της υπόθεσης της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, που είναι αναμενόμενο να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για πολλές περιοχές της Γης, είναι ότι μόνο η συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη μπορεί να βάλει φρένο στο ξαναχάραγμα των συνόρων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από αυτήν την έννοια δικαιώνεται πλήρως το ΚΚΕ, που κρατώντας από την πρώτη στιγμή στάση αρχών πρόβαλε το ζήτημα «Καμιά αλλαγή συνόρων», «Εξω οι ξένοι στρατοί από τα Βαλκάνια», «Καμιά ανάμειξη της Ελλάδας» και ανέδειξε την ανάγκη να υψώσουν οι λαοί της περιοχής το μέτωπό τους ενάντια στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ