Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενέργεια για το λαό

Ο ενεργειακός τομέας σε παγκόσμιο επίπεδο μετατράπηκε, μέσα σε λίγα χρόνια, σε ένα πεδίο αδυσώπητων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κερδοσκοπίας, μια νέα εστία κινδύνου για τους λαούς και ένα νέο μέσο πίεσης ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, στο κομμάτι εκείνο που έχει να κάνει με την καθημερινότητα της εργαζόμενης οικογένειας και το βιοτικό της επίπεδο που όλο και χειροτερεύει. Η «απελευθέρωση» των ενεργειακών αγορών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευρύτερα - όπως ονομάζεται η παράδοση των ενεργειακών κρατικών υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο - είναι το πολιτικό εργαλείο της αστικής τάξης και των υπηρετών της στην ΕΕ και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος τους. Στην Ελλάδα η συστηματική παραπλάνηση των εργαζομένων εκφράζεται με δύο κυρίως τρόπους. Η κυβέρνηση υπερ-προβάλλει το «όραμα» της χώρας- ενεργειακού κόμβου ως παράγοντα γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που σημαίνει να παίξει ρόλο πολιτικοοικονομικής διείσδυσης η Ελλάδα στα Βαλκάνια με όλους τους κινδύνους για το λαό, αλλά και τα δήθεν οφέλη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ διατυπώνουν θέσεις που υποτίθεται ότι μπορούν να διασφαλίσουν τα ...κοινωνικά χαρακτηριστικά της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας!

Η προχτεσινή παρέμβαση του Κόμματος, με την ημερίδα που διοργάνωσε για τις «εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και την πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα των επιλογών της αστικής τάξης», δεν αποτέλεσε μόνο μια πρωτοβουλία που έτυχε γενικότερης αποδοχής και επικρότησης, αλλά - ξεφεύγοντας από τις διαπιστώσεις - ανέδειξε μια σειρά προτάσεων διεξόδου, για μια διαφορετική ενεργειακή πολιτική. Μια πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, αντιμετωπίζει την Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, συνδέει τον οικονομικό χαρακτήρα της με τη λαϊκή ευημερία και όσα αυτή συνεπάγεται. Σημειώνοντας ότι το ενεργειακό πρόβλημα είναι κατά βάση κοινωνικό και πολιτικό, το ΚΚΕ προβάλλει τη βασική προϋπόθεση επίλυσής του: Σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας. Κεντρικός σχεδιασμός, κρατική κοινωνική ιδιοκτησία μέσα από έναν ενιαίο εθνικό φορέα ενέργειας.

Ωστόσο, το ΚΚΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του το περιβάλλον υλοποίησης της πρότασής του, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας μπορεί ένας τέτοιος φορέας να εκπληρώσει τους σκοπούς του. Σκοποί που έχουν να κάνουν: Με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, τη συστηματική έρευνα για την εξεύρεση νέων, τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Το ΚΚΕ δε μένει στις διατυπώσεις. Στη ζωή και στο δρόμο του αγώνα μαζί με τον εργαζόμενο λαό σφυρηλατεί τις θέσεις και τις προτάσεις του. Γι' αυτό καλεί σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση εργαζόμενους, επιστήμονες και μαζικούς φορείς ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων. Διεκδικεί την άμεση αναβάθμιση της υποδομής παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με κριτήρια την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Προτείνει την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα. Ζητά μέτρα ενίσχυσης της πλήρους και σταθερής εργασίας στον ενεργειακό τομέα. Αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας των συνθηκών ζωής των κατοίκων σε περιοχές όπου λειτουργούν ενεργειακές υποδομές. Επιμένει στην αποκατάσταση των εκτάσεων των λιγνιτωρυχείων και στη βελτίωση της ποιότητας του νερού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ