Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πιέζουν για «Καποδίστρια 2»

Διαρκείς πιέσεις για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια 2», ασκεί ο δήμαρχος Αθήνας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Εχουμε κάνει στην κυβέρνηση ένα μεγάλο δώρο. Πήραμε μια απόφαση, με μια απίστευτη πλειοψηφία 98%, υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλαδή υπέρ της πλήρους αναδιοργάνωσης της χώρας, μέσα στην οποία είναι και ο "Καποδίστριας 2"». Σα να λέει στην κυβέρνηση «και τώρα η σειρά σου»...

Για να εξηγούμαστε: Ο «Καποδίστριας 2», καθόλου άδικα δε λανσάρεται σαν... τομή στη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Ισα - ίσα. Αποτελεί πράγματι ένα σπουδαίο εργαλείο και καθόλου τυχαία οι δήμαρχοι που στηρίζονται από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, πιέζουν και επιδιώκουν για την ταχύτερη υλοποίησή της. Αντίστοιχα, καθόλου τυχαία, και οι κυβερνήσεις πρώτα του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ, προωθούν αυτή τη μεταρρύθμιση. Το ερώτημα είναι: Για ποιους λόγους αποτελεί σπουδαίο εργαλείο; Για ποιο λόγο σπεύδουν στην υλοποίησή του;

Μέσα από τον «Καποδίστρια 2», επιγραμματικά, προωθείται η ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση του κεφαλαίου σε διάφορους τομείς της οικονομίας, επομένως είναι καλό εργαλείο για την ανάπτυξη των επιχειρηματιών, αλλά και σε μια σειρά από κρίσιμους για τα λαϊκά στρώματα τομείς, όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία και η Πρόνοια. Από κει και πέρα, εύκολα καταλαβαίνουμε την αγωνία των αιρετών του δικομματισμού...

Περί διάσωσης

Συνέβη πριν έντεκα χρόνια, αλλά το περιστατικό δε δημοσιοποιήθηκε. Ενα ελικόπτερο του ΕΚΑΒ κατά τη μεταφορά ενός πρόωρου νεογνού σε θερμοκοιτίδα έπεσε στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και το πλήρωμα τραυματίστηκε - ευτυχώς όχι σοβαρά. Επακολούθησε πανικός και ο πιλότος κάλεσε το πλήρωμα να σώσουν το νεογνό. Ο διασώστης Ηλίας Ράμμος, παρότι τραυματισμένος στη μέση, πρόσφερε τις υπηρεσίες του και το νεογνό σώθηκε.

Χτες ο Ηλίας Ράμμος τιμήθηκε απ' το ΕΚΑΒ στα πλαίσια της ετήσιας εκδήλωσης τιμής και μνήμης αεροδιακομιδών - καθώς το ΕΚΑΒ σε τρία αεροπορικά δυστυχήματα θρήνησε τρεις γιατρούς και δύο μέλη πληρώματος ασθενών.

Κι ο μισθός αυτού του εργαζόμενου είναι 1.140 ευρώ καθαρά και με τις υπερωρίες τις πραγματικές και όχι τις πλασματικές -μπορεί να φτάσει τα 1.350 ευρώ.

Καλά ως εδώ αλλά τι θα γίνει με τις κυβερνήσεις που δείχνουν αδιαφορία γι' αυτό τον ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα στην Υγεία από τον οποίο εξαρτάται πολλές φορές ακόμη και η ζωή των ασθενών; 'Η μήπως αυτή η αδιαφορία έχει σχέση με την εμπορευματοποίηση, δηλαδή να αφήνουν ζωτικό χώρο ανάπτυξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που ήδη έχει εισχωρήσει, προς δόξα του κέρδους;

Φιτίλι αναμμένο στα Βαλκάνια

Τα τελευταία καρφιά στο «φέρετρο» της Γιουγκοσλαβίας ετοιμάζονται να μπουν αυτές τις μέρες, με την προώθηση της απόσχισης της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Οι μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, κλιμακώνονται εδώ και πολύ καιρό για «άμεση ανεξαρτητοποίηση» και δημιουργία «προτεκτοράτου», ολόπλευρα εξαρτημένου από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αξιοποιώντας και στην περίπτωση αυτή τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» και τα τσιράκια τους από τον αλβανόφωνο πληθυσμό, προωθούν τη δημιουργία προτεκτοράτου για να ελέγξουν απόλυτα την περιοχή γεωστρατηγικά και ως ενεργειακό κόμβο.

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει εδώ και καιρό εντολές στους συνεταίρους τους Σλοβένους αστούς πολιτικούς - που αυτήν την περίοδο ασκούν και την Προεδρία της ΕΕ - να προχωρήσουν άμεσα σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις αμέσως επόμενες μέρες (ακούγεται ως πιθανότερη η 17 Φλεβάρη, αφού στις 18 πραγματοποιείται η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ). Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν την τακτική του εκβιασμού προς τη σημερινή Σερβία σε σχέση με τη διαδικασία σύνδεσης με την ΕΕ. Διαδικασία, που, έτσι κι αλλιώς, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Σέρβων εργαζομένων, αλλά μόνο της πλουτοκρατίας.

Η εξέλιξη για το καθεστώς αυτής της περιοχής, που αποτελεί το 15% της συνολικής σερβικής επικράτειας, είναι άμεση συνέπεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ (από τον Μάρτη έως τον Ιούνη του 1999) που έγινε ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Το μπουρλότο που έμπαινε στα Βαλκάνια από τις αρχές τις δεκαετίας του '90 - όταν με ενθάρρυνση των καπιταλιστικών χωρών και πρωτοστάτη τη Γερμανία άρχισαν να κηρύσσουν «ανεξαρτησία» η Κροατία, η Σλοβενία κλπ. - ουσιαστικά δεν έσβησε ποτέ. Και σήμερα με την προώθηση της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να είναι αναμμένο το φιτίλι και να σηματοδοτεί την αλλαγή των συνόρων για το ξαναμοίρασμα της «πίτας» που εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστές. Σε αυτό το σκηνικό συνυπεύθυνες είναι και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που έδωσαν «γην και ύδωρ», προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας και που σήμερα συμμετέχουν για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης της χώρας μας στο πλιάτσικο στην περιοχή και διατηρούν στρατό κατοχής και στο Κοσσυφοπέδιο, που εμφανίζεται με τη μάσκα της «ανθρωπιστικής αποστολής». Δεν είναι άμοιρες ευθυνών και εκείνες οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, που με διάφορα επιχειρήματα περί δήθεν «αυτοδιάθεσης» των λαών αφήνουν στο απυρόβλητο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Το κύριο που βγαίνει ως συμπέρασμα και από την κατάληξη αυτής της υπόθεσης της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, που είναι αναμενόμενο να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για πολλές περιοχές της Γης, είναι ότι μόνο η συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη μπορεί να βάλει φρένο στο ξαναχάραγμα των συνόρων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από αυτήν την έννοια δικαιώνεται πλήρως το ΚΚΕ, που κρατώντας από την πρώτη στιγμή στάση αρχών πρόβαλε το ζήτημα «Καμιά αλλαγή συνόρων», «Εξω οι ξένοι στρατοί από τα Βαλκάνια», «Καμιά ανάμειξη της Ελλάδας» και ανέδειξε την ανάγκη να υψώσουν οι λαοί της περιοχής το μέτωπό τους ενάντια στους Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Διαχειριστική υπόθεση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «9.84» ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης εκτίμησε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αλλά θα χρειαστούν και επαναληπτικές. Σ' αυτήν την περίπτωση υποστήριξε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και κυβερνητικές αν χρειαστεί, γιατί αν «πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό, το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα το διαχειριστούμε. Διότι ο κόσμος θέλει λύσεις». Εάν ωστόσο - συμπλήρωσε - δε συντρέξουν οι προϋποθέσεις συνεργασίας «τότε θα γίνει και ο ΣΥΝ μέρος ενός συνολικότερου προβλήματος». Και παρακάτω υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι «η Αριστερά χρειάζεται να μιλήσει και για τη λειτουργία της αγοράς, και για τους κανόνες διαφάνειας, και για τον έλεγχο της αγοράς να μην καθίσταται ασύδοτη. Βεβαίως, να μιλήσει η Αριστερά και για τα ζητήματα της οικονομίας συνολικότερα. Τι λέει, για παράδειγμα, η Αριστερά για την Αγροτική Οικονομία;». Προηγούμενα βέβαια είχε εκφράσει την ανάγκη να πάει ο ΣΥΝ σε προγραμματικό Συνέδριο αμέσως μετά το τακτικό.

Εν ολίγοις, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΝ θέλει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση και θα ανιχνεύσει τη δυνατότητα συνεργασιών. Οσο για το με ποιον, τα ευκόλως εννοούμενα ας τα παραλείψουμε. Για όλα τα υπόλοιπα... επιφυλάσσεται! Κάτι ψελλίζει περί «μεταρρυθμίσεων» και «εναλλακτικής πολιτικής πρότασης», την οποία όμως παραπέμπει για διαμόρφωση σε κάποιο προγραμματικό συνέδριο, κάποια στιγμή στο μέλλον. Αν φτάνει ένα κορυφαίο στέλεχός του, που διεκδικεί και την προεδρία, να αναρωτιέται τι λέει η «αριστερά» τους για την αγροτική οικονομία, ο λαός δεν πρέπει να αναρωτιέται καθόλου. Να τους γυρίσει την πλάτη ασυζητητί.

Το σκάνδαλο στην πολιτική του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΟΧΙ και δε σας αφορά η υπόθεση της «Ζήμενς» κ.κ. της Νέας Δημοκρατίας! Δεν τρώμε κουτόχορτο...

Αν δε σας αφορούσε δε θα τρέχατε πανικόβλητοι να μας πείσετε ότι οι ...θεσμοί λειτουργούν.

Ούτε θα βάζατε τον υπουργό Δικαιοσύνης να διευκρινίσει ότι οι επίμαχες συμβάσεις υπογράφτηκαν επί ΠΑΣΟΚ.

Γιατί, αυτό το ξέρουμε. Οπως ξέρουμε επίσης ότι αυτές ακριβώς τις συμβάσεις υλοποίησε η αμέσως επόμενη κυβέρνηση.

Αλλά, βλέπετε οι κυβερνήσεις αλλάζουν. Τα συμφέροντα των πολυεθνικών που «πρέπει» να εξυπηρετούνται (είτε επισήμως, είτε ανεπισήμως) ποτέ.

ΜΕ αφορμή την υπόθεση, διάφοροι (από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως) σπεύδουν να κινδυνολογήσουν ότι δεν πρέπει να ...πληγεί «το κύρος του πολιτικού κόσμου», ή «τιμή του» και διάφορα τέτοια.

Γιατί παρακαλώ; Και να πληγεί το κύρος και να αμαυρωθεί η τιμή, δε μας πειράζει καθόλου.

Γιατί, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ο ...δικός τους «πολιτικός κόσμος», που ούτε τιμή έχει ούτε κύρος.

Είναι αυτός ...ο «κόσμος» που υπογράφει δυσμενείς συμβάσεις με εταιρείες, που παραδίδει τα αποθεματικά των Ταμείων στους τραπεζίτες, που καθηλώνει τους μισθούς και τόσα άλλα.

ΔΗΛΑΔΗ, ΤΩΡΑ ΕΜΕΙΣ θα βγάλουμε άκρη με την υπόθεση Ζαχόπουλου; Επειδή ολοκληρώθηκε η σύνταξη των δικογραφιών;

Είμαστε βέβαιοι ότι σε ...χρόνο μηδέν θα μάθουμε πλήρως το περιεχόμενό τους μια και θα διαρρέουν από δω κι από κει.

Θα βρούμε ίσως και τους «κομιστές» και τους «παραλήπτες» και τους «ενδιάμεσους» και τους «διαπραγματευτές».

Ομως, το γιατί στήθηκε όλη αυτή η ιστορία γύρω από τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου που μετατρέπονται σε κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού θα μας το πει κανείς;


Γρηγοριάδης Κώστας

«Αλλη γεωργία»;..

Το βρήκε το σλόγκαν εξωραϊσμού της ακολουθούμενη αντιαγροτικής πολιτικής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός. Πέταξε στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης ΑΓΡΟΤΙΚΑ ότι τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για τη στήριξη και την ανάδειξη της «άλλης γεωργίας» και μάλλον θεώρησε ότι έτσι καθάρισε...

Το ζήτημα είναι ότι οι αποφάσεις της νέας ΚΑΠ, που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν επηρεάσει αρνητικά την ελληνική γεωργία, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς και τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τον αγροτικό τομέα. Από τις αποφάσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ εξαφανίστηκε η καπνοκαλλιέργεια, συρρικνώθηκε δραματικά η τευτλοκαλλιέργεια και μειώθηκε η παραγωγή σε λάδι και σιτηρά. Από το όσα ψήφισε μέσα στο 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ η καμπάνα χτυπάει λυπητερά για σταφίδα, χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και κρασί. Αν τα παραπάνω συνδυαστούν με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν διαμορφώσει εμποροβιομήχανοι - πολυεθνικές, τότε ποιο είναι το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών στην «άλλη γεωργία» του Αλ. Κοντού; Ηδη από το 1998 μέχρι και το 2007 βγήκαν από τη μέση άλλοι 210.000 αγρότες και το κακό θα συνεχιστεί. Μήπως ο Αλ. Κοντός εννοεί «άλλη δραστηριότητα»... ή μήπως να πάνε οι μικρομεσαίοι αγρότες «σ' άλλη γη, σ' άλλα μέρη»;..

Φόρο τιμής στους εφοπλιστές!

«Ποιος φροντίζει για την τροφή μας; Ποιος μας παρέχει θέρμανση; Ποιος μας παρέχει ενέργεια;». Μην κουράζεστε άδικα, δε θα το βρείτε... Απλούστατα γιατί η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ...η «ελληνική ναυτιλία» και οι εφοπλιστές και δόθηκε από το στόμα του Γ. Βουλγαράκη σε ομιλία που εκφώνησε στη Νέα Υόρκη. Το «γλείψιμο» του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας προς τους εφοπλιστές ξεπέρασε κάθε όριο. Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Οφείλω να αποτίσω φόρο τιμής στους Ελληνες εφοπλιστές για την αξιοζήλευτη δραστηριότητά τους. Χάρη στο όραμά τους, την άοκνη εργασία τους, την αφοσίωση και δέσμευσή τους στην παροχή υψηλών υπηρεσιών, αλλά κυρίως χάρη στη σημασία που αποδίδουν στα θέματα ασφάλειας και ασφάλισης, κατέστησαν τον ελληνικό στόλο τον μεγαλύτερο στον κόσμο όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και σε ποιότητα». Και αλλού: «Η ναυτιλία είναι διεθνής δραστηριότητα και οφείλουμε να στηρίζουμε συνεχώς τις συνθήκες ανταγωνισμού και να αντιταχθούμε στις πρακτικές εκείνες ή στα μονομερή μέτρα τα οποία παρεμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του θαλάσσιου εμπορίου». Αφού δήλωσε ότι «είναι φανατικός οπαδός της ναυτιλίας», κατέληξε λέγοντας ότι «θεωρώ δεδομένο το μέλλον της ναυτιλίας, που θα είναι σίγουρα λαμπρό». Δεν αμφιβάλλουμε ότι θα κέρδισε με το σπαθί του το χειροκρότημα του εκλεκτού ακροατηρίου του.

Ξεχειλίζει ο αντικομμουνισμός

Αντικομμουνιστικό ντελίριο έπιασε προχτές τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού. Ο μεν Γ. Δριβελέγκας τοποθετούμενος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των ταξικών δυνάμεων για τα όσα υποστήριζε, διέκρινε οργανωμένο σχέδιο στήριξης του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης της ΝΔ! Ο δε αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Π. Μπρούτζος, «απόφοιτος» της Ακαδημίας της ΓΣΕΕ και ανερχόμενο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, δίνοντας στην κυριολεξία εξετάσεις, είπε ότι επί υπαρκτού σοσιαλισμού έχουν διαπραχθεί τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρωπότητα!!! Η απήχηση που έχουν οι θέσεις του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα, καθώς και η ολοένα αυξανόμενη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποδεικνύεται ότι προκαλεί μεγάλο άγχος. Τόσο ώστε ο αντικομμουνισμός να ξεχειλίζει από τα μηνίγγια όσων έχουν ταχθεί να στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών και των κομμάτων τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενέργεια για το λαό

Ο ενεργειακός τομέας σε παγκόσμιο επίπεδο μετατράπηκε, μέσα σε λίγα χρόνια, σε ένα πεδίο αδυσώπητων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και κερδοσκοπίας, μια νέα εστία κινδύνου για τους λαούς και ένα νέο μέσο πίεσης ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, στο κομμάτι εκείνο που έχει να κάνει με την καθημερινότητα της εργαζόμενης οικογένειας και το βιοτικό της επίπεδο που όλο και χειροτερεύει. Η «απελευθέρωση» των ενεργειακών αγορών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευρύτερα - όπως ονομάζεται η παράδοση των ενεργειακών κρατικών υποδομών στο μεγάλο κεφάλαιο - είναι το πολιτικό εργαλείο της αστικής τάξης και των υπηρετών της στην ΕΕ και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος τους. Στην Ελλάδα η συστηματική παραπλάνηση των εργαζομένων εκφράζεται με δύο κυρίως τρόπους. Η κυβέρνηση υπερ-προβάλλει το «όραμα» της χώρας- ενεργειακού κόμβου ως παράγοντα γεωστρατηγικής αναβάθμισης, που σημαίνει να παίξει ρόλο πολιτικοοικονομικής διείσδυσης η Ελλάδα στα Βαλκάνια με όλους τους κινδύνους για το λαό, αλλά και τα δήθεν οφέλη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ διατυπώνουν θέσεις που υποτίθεται ότι μπορούν να διασφαλίσουν τα ...κοινωνικά χαρακτηριστικά της «απελευθερωμένης» αγοράς ενέργειας!

Η προχτεσινή παρέμβαση του Κόμματος, με την ημερίδα που διοργάνωσε για τις «εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και την πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα των επιλογών της αστικής τάξης», δεν αποτέλεσε μόνο μια πρωτοβουλία που έτυχε γενικότερης αποδοχής και επικρότησης, αλλά - ξεφεύγοντας από τις διαπιστώσεις - ανέδειξε μια σειρά προτάσεων διεξόδου, για μια διαφορετική ενεργειακή πολιτική. Μια πολιτική που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, αντιμετωπίζει την Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, συνδέει τον οικονομικό χαρακτήρα της με τη λαϊκή ευημερία και όσα αυτή συνεπάγεται. Σημειώνοντας ότι το ενεργειακό πρόβλημα είναι κατά βάση κοινωνικό και πολιτικό, το ΚΚΕ προβάλλει τη βασική προϋπόθεση επίλυσής του: Σύγκρουση και ρήξη με το καθεστώς ιδιοκτησίας στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας. Κεντρικός σχεδιασμός, κρατική κοινωνική ιδιοκτησία μέσα από έναν ενιαίο εθνικό φορέα ενέργειας.

Ωστόσο, το ΚΚΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του το περιβάλλον υλοποίησης της πρότασής του, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας μπορεί ένας τέτοιος φορέας να εκπληρώσει τους σκοπούς του. Σκοποί που έχουν να κάνουν: Με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, τη συστηματική έρευνα για την εξεύρεση νέων, τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Το ΚΚΕ δε μένει στις διατυπώσεις. Στη ζωή και στο δρόμο του αγώνα μαζί με τον εργαζόμενο λαό σφυρηλατεί τις θέσεις και τις προτάσεις του. Γι' αυτό καλεί σε μαζική αγωνιστική συσπείρωση εργαζόμενους, επιστήμονες και μαζικούς φορείς ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων. Διεκδικεί την άμεση αναβάθμιση της υποδομής παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με κριτήρια την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της φτηνής λαϊκής κατανάλωσης, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Προτείνει την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα. Ζητά μέτρα ενίσχυσης της πλήρους και σταθερής εργασίας στον ενεργειακό τομέα. Αναδεικνύει την ανάγκη προστασίας των συνθηκών ζωής των κατοίκων σε περιοχές όπου λειτουργούν ενεργειακές υποδομές. Επιμένει στην αποκατάσταση των εκτάσεων των λιγνιτωρυχείων και στη βελτίωση της ποιότητας του νερού.

«Παρούσα» στις επεμβάσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Πανέτοιμη να συμμετάσχει στη νέα στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στο Κόσσοβο είναι η ελληνική κυβέρνηση, παρ' όλο που γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για μια πράξη επέμβασης και παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας κυρίαρχου κράτους, που επιπλέον δε στηρίζεται σε καμία απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ. «Ολες οι επιχειρησιακές διαδικασίες συμπεριλαμβανομένης της στελέχωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί, ούτε έχουν οριστικοποιηθεί. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι απούσα από αυτήν την αποστολή», ήταν η απάντηση που έδωσε χτες ο Ευ. Αντώναρος, όταν ρωτήθηκε από τον «Ρ», αν και με πόσες δυνάμεις θα συμμετέχει η κυβέρνηση στην αποστολή των 1.800 ευρω-αστυνομικών που έχει αποφασιστεί να πάνε στο Κόσσοβο αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Φυσικά, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό της κυβέρνησης να «αυτοεξαιρεθεί», όπως η Κύπρος, από τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ. Είναι ολοφάνερο ότι η πλουτοκρατία δε θέλει να υστερήσει στη μοιρασιά της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ