Κυριακή 13 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανεπιθύμητος ο Μπους, σε Ισραήλ και Παλαιστίνη
  • Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή
  • Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το ΚΚ Ισραήλ και το Δημοκρατικό Μέτωπο Ειρήνης στη στρατοκρατούμενη Ιερουσαλήμ

Από την αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ

Associated Press

Από την αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Ιερουσαλήμ
Στην περιοχή της Ευρείας Μέσης Ανατολής βρίσκεται από την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους. Για να γίνει κατανοητή αυτή η επίσκεψη αρκεί κάποιος να αναλογιστεί τι έχει συμβεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, τι σχέδια έχουν εκπονηθεί για τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο της περιοχής και βάσει αυτών των σχεδίων τι απομένει να γίνει ακόμη. Εξ ου και οι αντιδράσεις των λαών της περιοχής στην επίσκεψη αυτή...

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και τη μετατροπή της Ιερουσαλήμ, μεγάλου τμήματος του Ισραήλ και της Δυτικής Οχθης σε φρούριο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ και το «Δημοκρατικό Μέτωπο Ειρήνης και Ισότητας» (Jabha/Hadash) πραγματοποίησαν αντιπολεμική και αντικατοχική διαδήλωση μπροστά απ' το αμερικανικό προξενείο στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Καθώς οι λαοί γνωρίζουν πολύ καλά, τα συνθήματα αποκαλύπτουν πολλά και για την ατζέντα της επίσκεψης: «Αρκετά με τον Μπους, σταματήστε τους εποικισμούς», «Οχι πόλεμος στο Ιράν - Τέλος στην κατοχή του Ιράκ», «Σταματήστε τον αποκλεισμό της Γάζας» και «Ισραηλο-παλαιστινιακή ειρήνη χωρίς εποικισμούς και κατοχή». Την ίδια στιγμή χιλιάδες εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, οπαδοί κυρίως της Χαμάς, διαδήλωναν ενάντια σ' αυτή την επίσκεψη. Ακόμη πιο σκληρά είναι τα μέτρα που ελήφθησαν για την άφιξη του Μπους στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, το πρωί της Πέμπτης. Εντούτοις δεν εμπόδισαν τους διαδηλωτές να τον υποδεχτούν με τον αρμόζοντα τρόπο: «Μπους εγκληματία πολέμου!» και «Εξω Μπους!», βροντοφώναξαν οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές που αντιμετωπίστηκαν με περισσή καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής, κάνοντας ευρύτατη χρήση δακρυγόνων και γκλομπ, προκειμένου να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Στην πρώτη γραμμή οι κομμουνιστές του Ισραήλ

Associated Press

Στην πρώτη γραμμή οι κομμουνιστές του Ισραήλ
Η προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων που βαφτίζεται «σταθερότητα» και «δημοκρατία» στο Ιράκ, στο Ιράν και στις άλλες χώρες με σύσταση του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού οργανισμού Μέσης Ανατολής (Mideast Antiterorism Organization - ΜΑΤΟ), δηλαδή του ΝΑΤΟ της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, ήταν οι κύριοι στόχοι αυτής της επίσκεψης. Αυτό φυσικά προϋποθέτει τη συνεργασία σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς τομείς καθώς τομείς μυστικών υπηρεσιών και ασφάλειας μεταξύ της Δύσης και των «μετριοπαθών αραβικών κρατών», και αυτούς τους συμμάχους αναζητεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των συμφερόντων της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γεωστρατηγικά και στη στρατιωτική κυριαρχία και στην κυριαρχία στους ενεργειακούς δρόμους μιας και η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Η λεγόμενη «ιρανική απειλή»

Η εξέταση του ταξιδιού του Μπους στη Μέση Ανατολή καθιστά σαφές ότι η Ουάσιγκτον έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει υπογραμμίζοντας «τον ιρανικό κίνδυνο» από ό,τι ενδεχομένως έχει η Τεχεράνη ρισκάροντας μια δυνητικά καταστροφική στρατιωτική αναμέτρηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως δηλώσει τις τελευταίες μέρες ότι ένας από τους κύριους στόχους του 7ήμερου ταξιδιού του, είναι να προειδοποιήσει για την απειλή που θέτει το Ιράν και το υποτιθέμενα θερμό επεισόδιο στα στενά του Ορμούζ έδωσε το «αναγκαίο χρώμα». Δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια λίγο πριν την αναχώρησή του: «Θεωρώ το ιρανικό καθεστώς ως κίνδυνο. Εν μέρει το ταξίδι αφορά στο να πω στον κόσμο, ναι, έχουμε εμπλακεί στο να σας βοηθήσουμε (εναντίον του Ιράν), εάν θέλετε τη βοήθειά μας, για να βελτιώσετε την ασφάλεια»... όρα ΜΑΤΟ!

Υποτίθεται ότι το ταξίδι του Μπους επικεντρώνεται στην προώθηση της απόφασης που είχε ληφθεί στη σύνοδο της Ανάπολης, το Νοέμβρη του 2007, να εξασφαλιστεί η σύναψη μίας συνεκτικής συνθήκης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή έως το τέλος του έτους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξόδεψε τις τρεις πρώτες μέρες της περιοδείας στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη για συζητήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες, όμως κανείς δεν ανέμενε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο στο πολυδιαφημισμένο σχέδιο περί των συνόρων μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, στο ζήτημα της επιστροφής χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων και στο καθεστώς της Ιερουσαλήμ...

Στην πραγματικότητα λίγο πριν την άφιξη του Μπους, ο ισραηλινός στρατός ενεπλάκη σε κατασταλτικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης μίας μεγάλης κλίμακας τριήμερης επιχείρησης στην πόλη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, αναμφίβολα για να υπογραμμιστούν οι αξιώσεις του Ισραήλ προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, να διαλύσει τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» - τις ένοπλες ομάδες της Παλαιστινιακής αντίστασης. Ετσι οι υποτιθέμενες δημόσιες πιέσεις του Μπους προς το Ισραήλ, η εκπεφρασμένη αισιοδοξία του Μπους αλλά και των Ολμέρτ και Αμπάς ελάχιστα πείθουν.

Αυτό που επιχειρήθηκε στην Ανάπολη ήταν να εξασφαλιστεί η υποστήριξη των λεγόμενων «μετριοπαθών» κυβερνήσεων διαφόρων αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, προς τους σχεδιασμούς της αμερικανικής κυβέρνησης να εντείνει τις επιθετικές ενέργειες, τόσο στο οικονομικό όσο και στο στρατιωτικό επίπεδο, εναντίον της Τεχεράνης αλλά και άλλων κρατών της περιοχής.

Εντούτοις, ο Λευκός Οίκος υπέστη μία σημαντική ανάσχεση των σχεδιασμών του λίγο μετά τη σύνοδο της Ανάπολης, όταν 16 μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εξέδωσαν μία επί μακρόν καθυστερημένη έκθεσή τους (ΝΙΕ) η οποία μεταξύ άλλων συμπέραινε ότι η Τεχεράνη είχε διακόψει κάθε δραστηριότητα για το οπλικό τους πυρηνικό πρόγραμμα το 2003. Καθιστώντας διάτρητους τους συχνά εντυπωσιοθηρικούς και αστήρικτους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους περί της πυρηνικής απειλής που θέτει το Ιράν, η ΝΙΕ υποβάθμισε ένα δυνητικό πρόσχημα για μία σύγκρουση με το Ιράν, στο οποίο οι Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι και σύμμαχοί τους βάσιζαν τους υπολογισμούς τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις Μπους απευθύνονταν στο Ισραήλ οι ηγέτες του οποίου άσκησαν πικρές κριτικές στη ΝΙΕ. Το ισραηλινό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο που θεωρεί το Ιράν ως το βασικό περιφερειακό του αντίπαλο, έχει επανειλημμένως ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση Μπους θα «αντιμετωπίσει» το θέμα της Τεχεράνης πριν το τέλος της θητείας της. Υπουργοί έχουν προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναλάβει και μόνο του στρατιωτική δράση για να εξουδετερώσει την «απειλή» που θέτουν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Το υπόλοιπο του ταξιδιού του Μπους ξοδεύεται στον Περσικό Κόλπο, με πρώτη στάση στο Κουβέιτ, όπου ο Μπους επιβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στο Ιράκ, ακόμη και «10 χρόνια ακόμη εάν χρειαστεί». Στο Μπαχρέιν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα κάνει μία σημαντική ομιλία στο Αμπου Ντάμπι με την τελική στάση να γίνεται στην Αίγυπτο όπου στο Σαρμ Ελ Σέικ θα συναντήσει τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις ρατσιστικές δηλώσεις υπουργού(2023-03-23 00:00:00.0)
Περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας με το βλέμμα στο Ιράν(2023-03-07 00:00:00.0)
Για την «ηγεσία των ΗΠΑ στην περιοχή» απέναντι σε Κίνα και Ρωσία(2022-07-16 00:00:00.0)
Παλαιστινιακό και Ιράν στο επίκεντρο της επίσκεψης Μέρκελ(2021-10-12 00:00:00.0)
Τι ζητά ο διευθυντής της CIA σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη;(2021-08-13 00:00:00.0)
Ιράν και Μεσανατολικό στο επίκεντρο(2013-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ